Τρίτη 28 Μαρτίου 2023 | 15:19

Ο ναός του Αγ. Κωνσταντίνου Πειραιά τίμησε τον π. Νεκτάριο Βιτάλη

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Με την συμμετοχή εκατοντάδων πιστών που είχαν κατακλύσει από νωρίς το ναό των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στον Πειραιά, τιμήθηκε απόψε σε μια ξεχωριστή εκδήλωση ο Γέροντας Νεκτάριος Βιτάλης. Ο π. Νεκτάριος είναι μέγας ευεργέτης του ναού αυτού καθώς έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην ανακαίνιση και αναμόρφωση του ναού.

Στην αποψινή εκδήλωση παρευρέθηκε ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ ο οποίος χαρακτήρισε τον π. Νεκτάριο “κάυχημα, σέμνωμα και εγκαλλώπισμα του Πειραιά” κάλεσε τον κόσμο “να μιμηθούμε τον π. Νεκτάριο στην πίστη, στην ιερότητα της ζωής του, στην αγάπη του για τον Θεό και τον άνθρωπο, στην αδιάπτωτη προσευχή του και στην ταπεινή του διακονία”.

Ο κ. Σεραφείμ τίμησε τον Γέροντα Νεκτάριο με τον Σταυρό του Αγίου Σπυρίδωνα πολιούχου Πειραιά λέγοντας χαρακτηριστικά “Σεπτέ και πολιέ γέροντα να ξέρετε ότι η αγάπη, η τιμή και ο σεβασμός προς το πρόσωπό σας, είναι πηγαία ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης”.

Νωρίτερα ο προϊστάμενος του ναού π. Ιωάννης Παναγιώτου είχε καλωσορίσει τον π. Νεκτάριο λέγοντας πως “πάντοτε συμβαίνει να λέμε λόγια εγκωμιαστικά για τους κεκοιμημένους αγίους όπως οφείλουμε. Εμείς όμως θα θέλαμε να σταθούμε με ευλάβεια μπροστά σε μια μορφή που είναι αγία. Κι επειδή οι καιροί μας είναι ορφανοί από αγίες μορφές, εμείς οφείλουμε να τις τιμούμε. Γι αυτό κι εμείς σήμερα τιμούμε τον άγιο Γέροντα, π. Νεκτάριο Βιτάλη. Άλλωστε ο Άγιος γίνεται άγιος εν ζωή. Μετά τον θάνατο ο Θεός τον καταξιώνει και τον αποκαλύπτει ότι έζησε και πορεύθηκε στην κοινωνία του Αγίου Πνεύματος. Συνονόματος ενός μεγάλου Αγίου του 20ου αιώνα, του Αγίου Νεκταρίου, αποτελεί μια φωτεινή προσωπικότητα της Εκκλησίας μας. Είναι ο εκλεκτός του Θεού. Ο πνευματικός του αγώνας τον έχει καταξιώσει στις συνειδήσεις όλων μας. Έχει αποδείξει ότι η αγιότητα δεν είναι ούτε κάτι ακατόρθωτο, ούτε κάτι άπιαστο. Είναι εκείνος που βοήθησε το ναό του Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης Πειραιά, γι αυτό τον τιμούμε και τον αγαπούμε. Είναι κομμάτι της πειραϊκής γης. Είναι δικός μας”. Η τελευταία φράση ξεσήκωσε τον κόσμο να ξεσπάσει σε χειροκροτήματα.

Από την πλευρά του ο π. Νεκτάριος Βιτάλης εμφανώς συγκινημένος και προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυα από τα μάτια, ευχαρίστησε κατ’ αρχήν τον Θεό για την δυνατότητα που του έδωσε να παρευρεθεί μετά την νεκρανάστασή του όπως είπε, από τον τελευταίο κλονισμό της υγείας του. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στον Μητροπολίτη Πειραιώς για το ενδιαφέρον του προς το πρόσωπό του κατά τον καιρό της ασθενείας του.

Tέλος ευχαρίστησε όλο τον απλό κόσμο που, όλο αυτό το διάστημα της ασθενείας του που δεν του επιτρέπει να σηκωθεί από το κρεβάτι του, τον επισκέπτονται καθημερινά για να λάβουν την ευχή του. “Η αγάπη του λαού και χιλιάδες προσκυνητές έρχονται να με επισκεφθούν καθημερινά, να αγκαλιάσουν αυτό το νεκρό σώμα. Όμως κι εγώ σας αγαπώ!”. Ως αντίδωρο ευγνωμοσύνης προς τον Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ, του προσέφερε μια εικόνα του Ευαγγελισμού.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε προβολή (slides) με στιγμές του Γέροντα, ενώ η πολυφωνική χορωδία του ναού έψαλλε ύμνους υπό την διεύθυνση του κ. Χρυσοβαλάντη Σαραφείδη.

Η αγάπη του κόσμου και η επιθυμία να πλησιάσει και να ασπαστεί το χέρι του Γέροντα Νεκτάριου, ήταν τόσο μεγάλη που εμπόδιζε την αποχώρηση του από το ναό και την επιβιβασή του στο όχημα. Ο Γέροντας Νεκτάριος χαιρέτησε όλο τον κόσμο με χαμόγελο μικρού παιδιού .

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ