Οι εποχές προχωράνε, οι ανάγκες των ανθρώπων αυξάνονται και οι καιροί απαιτούν την εξεύρεση νέων μεθόδων για την στήριξη των εμπερίστατων αδελφών.

Ήδη σε πολλές ενορίες της Αθήνας, ιερείς κυρίως νέοι σε ηλικία, δραστηριοποιούνται στο τομέα της φιλανθρωπίας, προσπαθώντας παράλληλα να μεταδώσουν ένα μήνυμα οικολογικό και προστασίας του περιβάλλοντος.

Μια τέτοια ενορία είναι και αυτή του Αγίου Γεωργίου στο Χαλάνδρι. Εκεί ο προϊστάμενος του Ναού, π. Χρύσανθος Παπαποστόλου και οι συνεργάτες του, συλλέγουν καπάκια από πλαστικά μπουκάλια (νερού, αναψυκτικών), τα πουλάνε σε εταιρείες ανακύκλωσης, εξοικονομούν χρήματα για να ενισχύσουν το φιλόπτωχο και αγοράζουν τρόφιμα τα οποία μοιράζουν σε εμπερίστατες οικογένειες της ενορίας.

Όπως δήλωσε ο ίδιος σήμερα στην πρωινή εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega” “έχουμε συγκεντρώσει περίπου 400 κιλά μέσα σε διάστημα ενός χρόνου. Χρειάζεται μεγάλος αποθηκευτικός χώρος. Βρίσκουμε εθελοντές για να τα μεταφέρουμε στην εταιρεία ανακύκλωσης. Από αυτή την ενέργεια εξοικονομούμε 0,14 – 0,18 € ανά κιλό. Είναι πολύ συγκινητικό και όμορφο να δείτε τις Κυριακές, που οι κυρίες φέρνουν μαζί τους τα καπάκια και τα ρίχνουν στα ειδικά κουτιά. “

Οι δράσεις όμως δεν σταματάνε εδώ. Όπως ο π. Χρύσανθος ανέφερε “έχουμε ξεκινήσει και μια άλλη δράση, συλλογής τηγανόλαδου, το οποίο είναι πολύ επιβλαβές για το περιβάλλον. Έτσι, μας έχει διαθέσει η εταιρεία ανακύκλωσης ειδική δεξαμενή όπου συγκεντρώνουμε το τηγανόλαδο που μας φέρνουν οι νοικοκυρές. Από αυτές τις ενέργειες η ενορία εξοικονομεί χρήματα και στηρίζει περίπου 20 οικογένειες. Δεν είναι πολλές, αλλά έχουν πολλές ανάγκες. Στην αρχή γινόταν με τρόφιμα που έφερνε ο κόσμος. Επειδή όμως με το καιρό εξουθενώθηκαν οικονομικά και αδυνατούν να συνδράμουν, έπρεπε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους προκειμένου να βοηθήσουμε τους αδυνάτους”.

Αυτό είναι το αθόρυβο αλλά πολύ σπουδαίο έργο της ενορίας του Αγίου Γεωργίου Χαλανδρίου, το οποίο εκτός από στηρικτικό προς τις αδύναμες οικονομικά οικογένειες, προσπαθεί να αφυπνίσει και την οικολογική συνείδηση των κατοίκων. Μακάρι να βρει πολλούς μιμητές στο έργο και στις ιδέες.