Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 | 17:47

Ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου μιλά αποκλειστικά στο orthodoxia.info

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΥΔΑΡΟ |«Η δική μας κυβέρνηση είναι κομμουνιστική κυβέρνηση, είναι τα παιδιά του κομμουνισμού, και χειρότεροι από τους κομμουνιστές. Διότι τώρα αυτοί ενώνουν μέσα στην ιδεολογία τους τα χειρότερα του κομμουνισμού και τα χειρότερα της Δύσεως. Στην ουσία είναι ένας αγώνας εναντίον της Ορθοδοξίας που άρχισε εκεί σε αυτή την περιοχή και με τους βομβαρδισμούς του NATO και συνεχίζεται».

Με αυτά τα λόγια περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα του το τελευταίο διάστημα, ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος, μιλώντας αποκλειστικά στο orthodoxia.info.

Ο μητροπολίτης που δεν κρύβει την απογοήτευση του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης της χώρας του μίλησε «έξω από τα δόντια» καταγγέλλοντας προσπάθεια εργαλειοποίησης της Εκκλησίας από την πλευρά των πολιτικών.

«Αυτοί τώρα είναι ένα εκοσμικευμένο κράτος που δεν έχει σχέση με την Εκκλησία (…) Θέλουν η Μητρόπολη να εξυπηρετεί τα κοσμικά συμφέροντα τους και να αποκοπεί από το Πατριαρχείο Ιπεκίου, δηλαδή από το σερβικό Πατριαρχείο. Εκεί μετά τον κομμουνισμό, από το ’45, έχουμε τη νέα εθνότητα την Μαυροβουνίτικη. Τώρα επινόησαν και την γλώσσα μαυροβουνίτικη, και θέλουν και την Εκκλησία να είναι σύμφωνα με τα σχέδιά τους, όπως έχει συμβεί στα Σκόπια μετά  το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που δημιούργησαν ένα ανύπαρκτο έθνος Μακεδονικό. Αυτό συμβαίνει και στο Μαυροβούνιο, θέλουν επειδή είμαστε Μαυροβούνιοι τώρα, ως εθνότητα, έχουμε γλώσσα Μαυροβουνίτικη και το κράτος ανεξάρτητο, θέλουμε και την Εκκλησία να την έχουμε αυτοκέφαλη».

Μιλώντας στο orthodoxia.info ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου σημειώνει πως κάποτε χαρακτηριζόταν αυτή η Μητρόπολη Αυτοκέφαλη, όμως δεν είχε λάβει ποτέ της τον σχετικό Τόμο ούτε τον είχε ζητήσει. «Επειδή οι Μητροπολίτες δημιούργησαν το ανεξάρτητο κράτος, τους θεωρούσαν ας πούμε ως επικεφαλής του κράτους ότι είναι και Αυτοκέφαλοι. Όμως καμία αυτοκεφαλία δεν υπήρχε.» .

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΕ ΒΑΛΟΥΝ «ΣΤΟ ΧΕΡΙ»

Ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος είναι ιδιαίτερα επικριτικός και στο θέμα του αυτοανακηρυγμένου «Προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας» του Μαυροβουνίου. «Έχουν ένα δυστυχισμένο, καθηρημένο πρώην ιερέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Σέρβο που ήταν στην Ρώμη. Τώρα αυτός είναι επικεφαλής αυτής της λεγομένης «Αυτοκεφάλου Εκκλησίας του Μαυροβουνίου».»

Ωστόσο οι αρχές δεν μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν εξαιτίας της καθαίρεσης του για την οποία έγραψε ειδικό γράμμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο οποίο περιγράφει την κατάσταση. Τώρα προσπαθούν να πιέσουν τον ίδιο τον μητροπολίτη Αμφιλόχιο που όπως λέει χαρακτηριστικά: «Τον υποστηρίζουν και δεν τον υποστηρίζουν, αλλά οπωσδήποτε αυτοί θέλανε εμένα να με βάλουν στο χέρι. Ε, δεν γίνεται, να με αγοράσουν, δεν γίνεται, η ψυχή δεν αγοράζεται».

Στο ερώτημα αν είναι ικανοποιημένος από την στήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο θέμα της Μητροπόλεως Μαυροβουνίου ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος είναι απόλυτος: «Είμαι, (ικανοποιημένος)  100%, βεβαίως, με τον φίλο μου τον Παναγιώτατο. Μαζί σπουδάσαμε και στην Ρώμη και έχουμε φιλίες βεβαίως! Έχει μια σχέση πάρα πολύ καλη ως προς την Μητρόπολη, και γενικά μέχρι τώρα και προς την Εκκλησία των Σέρβων. Όχι της Σερβίας, γιατί, λέμε Σερβίας αλλά είναι των Σέρβων η Εκκλησία, δεν είναι Σερβία, Σερβία είναι τώρα το κράτος ξεχωριστά».

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΗΣ

Για τον μητροπολίτη Μαυροβουνίου η Κυβέρνηση της χώρας του δεν θέλει πραγματικό διάλογο αλλά ουσιαστικά θέλει να σύρει την Εκκλησία να αποδεχτεί τετελεσμένα: «Εμείς πήγαμε για να μην πούνε ότι δεν θέλουμε διάλογο. Θέλουμε διάλογο αλλά όμως όχι μονόλογο δικό τους, αυτό δεν γίνεται. Έχουμε προβλέψει κάποιες συναντήσεις αλλά φοβάμαι ότι τίποτα από όλα αυτά δεν θα γίνει…».

Ειδικά για τον Πρόεδρο της χώρας τον οποίο λέει πως γνωρίζει από παλιά, ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος δεν διστάζει να αφήσει σαφείς αιχμές για οικονομικά συμφέροντα τα οποία προσπαθεί να ικανοποιήσει μέσω των ενεργειών του εις βάρος της Εκκλησίας. «Είναι άθεος. Αυτό είναι το ένα. Και το δεύτερο έχει πολλά λεφτά. Κέρδισε εκατομμύρια έχει και τώρα πρέπει αυτά τα στηρίξει τώρα. Γι’ αυτό συνδέεται τώρα και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την Αμερική για να μπορέσει να παραμείνει…» λέει χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος και συμπληρώνει «Ήρθαμε μαζί, αυτός είναι στο κοσμικό μέρος του Μαυροβουνίου εγώ στο πνευματικό. Λοιπόν, εγώ δεν ξέρω τι θα κάνω με τα βιβλία. Αυτός δεν ξέρει τι να κάνει με τα λεφτά. Εκεί είμαστε, εκεί είναι το πρόβλημα, είναι νεοκομμουνιστές αυτοί που θέλουν η Εκκλησία να τους εξυπηρετεί τα συμφέροντα, και δεν γίνεται αυτό».

Ο μητροπολίτης που δηλώνει εντυπωσιασμένος από την λαϊκή συμμετοχή στις διαδηλώσεις υπέρ της Εκκλησίας ξεκαθαρίζει πως θα προσφύγει σε διεθνείς οργανισμούς για το θέμα έχοντας τον λαό στο πλευρό του.

«Θα κάνουμε όλα τα δυνατά. Τώρα αυτό είναι το σπουδαιότερο, αυτή η ανάσταση του λαού του ορθοδόξου στο Μαυροβούνιο, αυτό δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο. Το Μαυροβούνιο ήτανε μετά την Αλβανία του Εμβέρ Χότζα, το πιο άθεο μέρος  της Γιουγκοσλαβίας. Για εμένα είναι ένα θαύμα αυτό που συμβαίνει. Ο λαός αισθάνθηκε βαθιά πληγωμένος με αυτό το πράγμα…»

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΙΣΩΝ

Ιδιαίτερο κεφάλαιο στην συζήτηση με τον μητροπολίτη Μαυροβουνίου αποτέλεσε η υπόθεση της σχισματικής Εκκλησίας στα Σκόπια, για την λύση του προβλήματος της οποίας οι τοπικές αρχές έχουν ζητήσει την παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος ανακοίνωσε πως θα καλέσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές σε διάλογο στο Φανάρι.

O Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος σε παλαιότερη επίσκεψη του στον Οικουμενικό Πατριάρχη photo: Ν. Μαγγίνας

Ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος φαίνεται πως ταυτίζεται με την ρωσική γραμμή περί «πρεσβείων τιμής» του Οικουμενικού Πατριάρχη ξεκαθαρίζοντας πως μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Ακολουθεί ολόκληρος ο διάλογος για το θέμα:

ORTHODOXIA.INFO: Για το θέμα των Σκοπίων, πιστεύετε ότι θα υπάρξει λύση σε αυτή την υπόθεση; Είδαμε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε να σας καλέσει όλους μαζί τους εμπλεκόμενους να γίνει μια συζήτηση.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ: Οπωσδήποτε κι εκεί, μπορεί να βοηθήσει και ο Οικουμενικός αλλά όχι μόνος του. Αυτή τη θεωρία τώρα που ανέπτυξαν μερικοί από την Κωνσταντινούπολη ότι είναι Primus sine paribus. Αυτό είναι ένα πράγμα που δεν ξέρω ποιος από τους θεολόγους, ο Ελπιδοφόρος, ποιος το είπε. Αυτό είναι ένα πράγμα που δεν είναι της ορθοδοξίας.

Εντάξει έχει ευθύνες και τα λοιπά αλλά όχι και την δυνατότητα τώρα να ανακατεύεται, να επεμβαίνει ας πούμε στα εσωτερικά των τοπικών Εκκλησιών.

Στην Κρήτη αναγνωρίστηκαν πανορθοδόξως 14 αυτοκέφαλες Εκκλησίες. Επομένως τώρα ουδείς μπορεί να ανακατεύεται μόνος του στα ζητήματα των αυτοκεφάλων Εκκλησιών επειδή πλέον αυτές οι αυτοκέφαλες Εκκλησίες ανηκουν στην Σύνοδο την Οικουμενική, σε κανένα Πατριαρχείο.

Γι’ αυτό εγώ νομίζω πως δεν έκανε καλά αυτό που έκανε με την Ουκρανία. Εγώ το έχω πει και στον Παναγιωτατο  πως η  μόνη λύση εδώ είναι να γίνει συνοδικώ τω τρόπω, όπως έχει κάνει το Πατριαρχείο από την εποχή του Αθηναγόρα το ’61  που άρχισε με τις πανορθόδοξες συνάξεις και στην Ρόδο και στην Γενεύη. Συνεκάλεσε και ο νυν Οικουμενικός τους Προκαθημένους. Σπουδαίο πράγμα! Το έκανε και στην Κρήτη και στην Γενεύη. Το μόνο πράγμα που θα έπρεπε να είχε κάνει  είναι αυτό.

ORTHODOXIA.INFO: Ναι αλλά αφού δεν είχε περάσει στην ατζέντα της Συνόδου της Κρήτης ο τρόπος απόδοσης του Αυτοκεφάλου, είχε μπλοκαριστεί, άρα δεν συζητήθηκε.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ: Ναι, δεν συζητήθηκε στην Κρήτη αλλά όμως απεφασίσθη ότι είναι 14 Αυτοκέφαλες Εκκλησίες.Επομένως έλαβε οικουμενικό κύρος το γεγονός ότι υπάρχουν 14. Όπως παλαιότεροι μεγάλες Σύνοδοι οικουμενικές είχαν την Πενταρχία και την Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

ORTHODOXIA.INFO: Άρα δηλαδή εσείς υποστηρίζετε ότι εφόσον στην Κρήτη αναγνωρίστηκαν οι 14 Εκκλησίες δεν περιμένουμε να γίνει Οικουμενική Σύνοδος για να τις αναγνωρίσει.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ: Ναι, ναι.

ORTHODOXIA.INFO: Έχει γίνει δηλαδή αυτή η αναγνώριση.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ:Έχει γίνει αυτή η αναγνώριση, έχει γίνει. Εγώ έτσι αισθάνομαι ότι έγινε στην Σύνοδο της Κρήτης, άσχετα που δεν ήρθαν οι Ρώσοι.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ