Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια τελέστηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία σήμερα Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στον Ιερό Ναό Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Λαυρίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’ με σεπτή ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου.

Πλήθος κόσμου από τη Λαυρεωτική και τα Μεσόγεια, ο κλήρος και οι τοπικές αρχές της Λατρευτικής έσπευσαν να ευχηθούν και να πάρουν την ευλογία του νεοεκλεγέντος Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’, ο οποίος συνδέεται έτη πολλά με τη Λαυρεωτική και τον Ιερό Ναό Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Λαυρίου. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος ανεφερθη μεταξύ άλλων: «Ο Σταυρός κρύβει συγχωρηση, υπομονή, θυσία, Ανάσταση. Στην εποχή της αποϊεροποίησης υπάρχει η ανάγκη να κρατάμε τον Σταυρό και να τον προσκυνούμε με πίστη και ευλάβεια».

Τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πέτρος Φιλίππου, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Δημήτρης Λουκάς με το Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, ο Πρόεδρος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών κ. Αντώνιος Βογιατζής, ο ιστορικός – συγγραφέας κ. Σαράντος Καργάκος, τα Σώματα Ασφαλείας, ο Σύλλογος Πελοποννησίων Λαυρίου και εκπρόσωποι λοιπών φορέων της Λαυρεωτικής. Ο Σεβασμιώτατος εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αρχιμανδρίτη Κωνσταντίνο Συρίγο Αρχιερατικό Επίτροπο Λαυρεωτικής, στους τοπικούς άρχοντες, καθώς και σε όλους τους πιστούς για τις ευχές και για την ακόμα μια φορά θερμή φιλοξενία τους, προσέφερε ένα αρχιερατικό εγκόλπιο για να τοποθετηθεί στην ιερή εικόνα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, την οποία φιλοτέχνησαν μεταλλωρύχοι και πολλοί εξ αυτών κατήγοντο από την ιστορική Μάνη και την ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας.

Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Συρίγος σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και τιμής προς στον Σεβασμιώτατο κ. Χρυσόστομο Γ’, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε καθηγητής του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, του προσέφερε έναν Σταυρό ευλογίας να ευλογεί και να αγιάζει τον λαό της ιστορικής Μάνης. Να σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος ονομάτισε το εγκόλπιο Παναγία του μεροκάματου, ύστερα από την αναφορά του π. Κωνσταντίνου Συρίγου ότι εδώ στο Λαύριο υπήρξαν πολλοί φτωχοί άνθρωποι οι μεταλλωρύχοι και σήμερα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αγωνίζονται για το μεροκάματο.

του Κωνσταντίνου Γερασιμίδη για το Orthodoxia.Info

Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.

Ετικέτες: