Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων Αναργύρων, στο ομώνυμο παρεκκλήσι του Νοσοκομείου της Λέρου.

Την Τρίτη 31/10/2017 και ώρα 5:30’ το απόγευμα, παραμονή της εορτής, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λέρου κ. Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό των ιερέων πρωτ. Νικοδήμου Φωκά, αρχιερατικού επιτρόπου Λέρου, π. Χαρίτωνος Μιχαήλ, και του εφημερίου του Ιερού Ναϋδρίου πατρός Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ.

Το πρωί της Τετάρτης 1η Νοεμβρίου, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβ. Μητροπολίτου μας, συμπαραστατουμένου υπό του πατρός Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ, παρουσία του Δημάρχου Λέρου κ. Μιχ. Κόλια, Δημοτικών Συμβούλων, της Διοικήτριας του Κ.Θ.Λέρου κας Λήδας Σαρίκα, της δντριας, των εκπαιδευτικών και σπουδαστών του ΔΙΕΚ Νοσηλευτικής, του διοικητικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου, καθώς και πολλών ασθενών και πολιτών, που τίμησαν την μνήμη των Αγίων Αναργύρων.

Τόσο κατά τον Εσπερινό, όσο και κατά την Θεία Λειτουργία τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης, αναφερθείς στον βίο των Αγίων Αναργύρων. Όπως τόνισε ο Μητροπολίτης: «αφοσιώθηκαν στο να γιατρεύουν ψυχές και σώματα, θεραπεύοντας κάθε αρρώστια και βοηθώντας, ως προς αυτό, όχι μόνο ανθρώπους, αλλά και ζώα. Έχοντας έντονο αποστολικό ζήλο, έδειχναν ιδιαίτερη επιμέλεια και για τη διάδοση του ευαγγελικού μηνύματος στους ασθενείς και το οικογενειακό τους περιβάλλον, με αποτέλεσμα πολλοί ειδωλολάτρες να γίνουν χριστιανοί, χάρη στη διδασκαλία των δύο ιατρών. Το σημαντικότερο δε όλων είναι ότι, δεν έπαιρναν αμοιβή για τις ιατρικές τους υπηρεσίες. Ήταν ανάργυροι. Και μάλιστα πρόσφεραν στους έχοντες ανάγκη ασθενείς από τη δική τους περιουσία.

Εξαιτίας της βαθιάς τους πίστης εισακουόταν η προσευχή τους στον Θεό και στις πολύ δύσκολες περιπτώσεις θαυματουργούσαν. Το αποτέλεσμα ήταν να προστρέχουν σ’ αυτούς δαιμονισμένοι, χωλοί, τυφλοί, άρρωστοι πού έπασχαν από ανίατα νοσήματα και να βρίσκουν τη θεραπεία τους».

Μετά την Θεία Λειτουργία τελέσθηκε Αγιασμός, και κατόπιν ο Μητροπολίτης μετά του ιερέως, του δημάρχου και της διοικήτριας του Κ.Θ.Λ., επισκέφθηκε τις κλινικές του νοσοκομείου, και ευχήθηκε στους ασθενείς, στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό «καλό μήνα, και η χάρις των Αγίων να φρουρεί πάντας».

Επιμέλεια-φωτογραφίες: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως

Κείμενα από το γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Λέρου. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info

Ετικέτες: