Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 | 17:02

Ο Μητροπολίτης Κορωνείας στην Μητρόπολη Πέτρας & Χερρονήσου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Ο Μητροπολίτης Κορωνείας, παρεπιδημών για ολιγοήμερη ανάπαυση στην πόλη του Αγ. Νικολάου στην Κρήτη, εκκλησιάσθηκε την Κυριακή 31 τ.μ. στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγ. Τριάδος. Λειτούργησαν οι ιερείς του Ναού Πρωτοπρεσβύτεροι Κωνσταντίνος και Νεκτάριος με τον Πρωτοπρ. Εμμανουήλ Καροφυλλάκη, επισκέπτη καταγόμενο από τον Αγ. Νικόλαο.Έπειτα από επίμονη προτροπή των εκλεκτών ιερέων του Ναού, ο Σεβαςμιώτατος εκήρυξε δι’ ολίγων τον Θ. Λογον παίρνοντας αφορμή από την αποστολική περικοπή της ημέρας.

” Η αγάπη ανυπόκριτος ” συμβουλεύει ο Απ. Παύλος στην σημερινή αποςτολική περικοπή τους Ρωμαίους, είπε ο Μητροπολίτης Κορωνείας. Δηλ. Να έχουν αγάπη ” ανυπόκριτη ” , γνήσια, αυθεντική και όχι υποκριτική και ψεύτικη.
Ας δούμε επιγραμματικά ποιές είναι οι μορφές της μή αυθεντικής και της μη γνήσιας αγάπης,που καταδικάζει εμμέσως ο Απόστολος.

1. Η συναισθηματική αγάπη. Αυτή χωρίζει τους ανθρώπους σε αυτούς που συμπαθούμε ή αντιπαθούμε ή μας είναι αδιάφοροι. Η ανυπόκριτη αγάπη δεν κάνει τέτοιους διαχωρισμούς. Και κανείς δεν της είναι αδιάφορος. Ακόμη η συναισθηματική αγάπη θέλει ,πολλές φορές, να υποδουλώσει τον αγαπώμενο.Να του περιορίσει την ελευθερία.

2. Η αγάπη δοσοληψία. Σου δίνω,για να μου δώσεις. Σου προσφέρω αγάπη και αξιώνω να μου την ανταποδώσεις. Όμως η αγάπη είναι ” Χάρις “, δώρο. Το δώρο προσφέρεται, δεν αξιώνεται. Αν το καταλάβουμε αυτό οι άνθρωποι θα αποφύγουμε πολλές πικρίες, για να μη πω τραγωδίες.

3. Η αγάπη με όρια, με αποκλειστικότητα. Είναι και αυτή μιά μορφή μη γνήσιας αγάπης. Η αγάπη η αυθεντική είναι χωρίς όρους και όρια ! Ακτινοβολεί προς κάθε κατεύθυνση. Δεν κάνει διαχωρισμούς και διακρίσεις.

4. Η αγάπη η αναποτελεσματική. Που δεν ανταποκρίνεται δηλ.στην συγκεκριμένη ανάγκη κάθε φορά. Γιατί άλλοτε χρειάζεται προσφορά χρήματος ή χρόνου ή φροντίδας, για να ειναι αποτελεσματική η αγάπη μας,ή ακόμη και η προσφορά ενός καλού λόγου.

5. Η αγάπη που δεν προσφέρεται με καλή διάθεση. ” Εν απλότητι ” ή ” εν ιλαρότητι “, όπως τονίζει σήμερα ο Απόστολος. Αλλά με υπεροψία ή με κατήφεια , σαν αναγκαστική υποχρέωση. Ή για να απαλλαγούμε απο μια ενόχληση. Πώς υπερικώνται όλες αυτές οι στρεβλές μορφές αγάπης ; Πολύ απλά. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι μέσα στην Εκκλησια, στο Σώμα του Χριστού είμαστε ” αλλήλων μέλη ” ( Ρωμαίους ιδ, 5 ) και ” είτε πάσχει εν μέλος συμπάσχει πάντα τα μέλη ” ( Α Κορινθ. ιδ, 26 ). Εάν συμπάσχουμε,δεν μπορεί παρά να είναι η αγάπη μας ” ανυπόκριτος ” , γνήσια και αυθεντική.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας όλοι οι ιερείς με τον Άγιο Κορωνείας μετέβησαν στην Νεάπολη, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας κ. Γεράσιμος μόλις είχε επιτελέσει την πρώτη του χειροτονία Διακόνου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ