Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ξεκίνησαν εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, οι εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις επί τη Ιερά Μνήμη της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας, με επίκεντρο την ομώνυμη περιοχή της επαρχίας του Λαγκαδά, η οποία και ευρίσκεται στις χιονισμένες αυτές τις ημέρες πλαγιές του Όρους Βερτίσκου.

Το απόγευμα της 7ης Ιανουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκε περιμετρικά της κωμοπόλεως της Όσσης, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου και υπό των ήχων της Φιλαρμονικής Μπάντας της Ελληνικής Αστυνομίας, η Ιερά Λιτάνευση της Θαυματουργού Εικόνος και των Σεπτών Λειψάνων της Αγίας Κυράννης και εν συνεχεία τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της Εορτής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στεφάνου.

Μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος παρέστησαν ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης, ο Αντιπεριφεριάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Φάνης Παπάς, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, ο Διοικητής της 34ης Μ/Κ Ταξιαρχίας, Ταξίαρχος Σωτήριος Κωστάκογλου, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως και της Τοπικής Κοινότητος, καθώς επίσης και των πολιτιστικών φορέων της περιοχής.

Στην ομιλία του προ της Απολύσεως του Πανηγυρικού Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στέφανος, ομίλησε περί της σημασίας του Μαρτυρίου της Αγίας Κυράννης για την ζωή του κάθε Χριστιανού, ενώ καταλήγοντας προέτρεψε τους παρευρισκομένους να την έχουν ως παράδειγμα βιωτής.

Με την τέλεση του πανηγυρικού Αρχιερατικού Συλλείτουργου, εις το οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στέφανος, κορυφώθηκαν οι εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις επί τη Ιερά Μνήμη της Αγίας Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας, εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Παρότι η Ιερά Μνήμη της Αγίας Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας, τιμάται από την Εκκλησία μας την 28 Φεβρουαρίου, εδώ και περίπου δύο αιώνες υπάρχει η παράδοση από τους κατοίκους της κωμοπόλεως της Όσσης, οι οποίοι μη θέλοντας να στερηθούν την χαρά και την ευλογία της εορτής της συντοπίτισσας Αγίας τους, εξαιτίας του γεγονότος ότι την επομένη των Εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου επέστρεφαν στις εργασίες τους στις μεγάλες πόλεις και ξαναγύριζαν στον τόπο τους κατά την διάρκεια του Πάσχα, έχουν καθιερώσει να την τιμούν και να την εορτάζουν την ακροτελεύτια ημέρα των Εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου και της εορτής του Συνάξεως του Τιμίου και ενδόξου Ιωάννου του Προδρόμου, την 8η Ιανουαρίου κ. έ., με επίκεντρο όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων τον φερώνυμο Ιερό Ναό της, εις τον οποίο και φυλάσσονται Σεπτά και Χαριτόβρυτα Λείψανά της.

Τον Μητροπολίτη Φιλίππων κ.κ. Στέφανο, πλαισίωναν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεόκλητος, ο επιχώριος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, ο οποίος και χοροστάτησε και του Όρθρου, και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμων, Θερμών κ.κ. Δημήτριος και Αμορίου κ.κ. Νικηφόρος.

Τον Θείο Λόγο προς το παριστάμενο πολυπληθές εκκλησίασμα, εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων κ.κ. Στέφανος, ενώ προ της Απολύσεως ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης εξέφρασε λόγους ευχαριστίας προς όλους όσους προσήλθαν με χαρά και ευλάβεια να τιμήσουν την μνήμη της μεγάλης Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας.

Ακολούθησε μικρή Λιτάνευσις πέριξ του Ιερού Ναού των Σεπτών και Χαριτοβρύτων Λειψάνων της Αγίας και της Θαυματουργού Εικόνος της και εν συνεχεία προσφέρθηκαν προς όλους παραδοσιακά τοπικά κέρασματα.

Εν συνεχεία οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς μετέβησαν για προσκύνημα εις τον παλαιό και ιστορικό Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Όσσης, όπου και ερεύθησαν κατά θαυμαστό τρόπο, τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Νεομαρτύρων Κυράννης της Οσσαίας και Ακυλίνης-Αγγελίνης της εξ Ζαγκλιβερίω καταγομένης.

Κείμενα από το γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info

Ετικέτες: