Διέξοδο στην επαγγελματική πορεία των πτυχιούχων των θεολογικών σχολών της χώρας επιχειρεί να δώσει το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΑΠΘ στο οποίο συμμετέχει το Τμήμα Θεολογίας, με τίτλο “Τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη”. Το μεταπτυχιακό θα έχει τρεις κατευθύνσεις: Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη, Περιβάλλον και Αειφόρος Τουρισμός, Πολιτιστικός- Θρησκευτικός Τουρισμός.

“Το μεταπτυχιακό αυτό είναι πρωτοπόρο σε σχέση με τον χώρο των θεολογικών σχολών. Θέλουμε να προσφέρουμε μια διέξοδο στους ανθρώπους που προέρχονται από τον θεολογικό χώρο και δεν βρίσκουν εργασία. Από την άλλη, υπάρχει πραγματική ανάγκη να εκπαιδεύσουμε ανθρώπους που να ξέρουν τον θρησκευτικό τουρισμό”, δηλώνει ο επικεφαλής της κατεύθυνσης Θρησκευτικού Τουρισμού επίκουρος καθηγητής του Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ κ. Χρήστος Τσιρώνης.

Ο κ. Τσιρώνης χαρακτηρίζει “ασύμμετρες” τις προσπάθειες που γίνονται στον θρησκευτικό τουρισμό. “Υπάρχουν από την μια αξιόλογες προσπάθειες και από την άλλη ατακτοποίητες και ανοργάνωτες”, συμπληρώνει.

Σε ποιους απευθύνεται;

Το σπουδαιότερο στοιχείο αυτού του μεταπτυχιακού είναι ότι απευθύνεται σε μεγάλη γκάμα ανθρώπων, επισημαίνει ο κ. καθηγητής. Μπορεί να είναι από ανθρώπους που εργάζονται σε περιφερειακά συμβούλια, δημοτικές επιχειρήσεις, περιφέρειες, στην εκπαίδευση, στην τουριστική βιομηχανία, μέχρι και αποφοίτους πολλών σχολών θετικών ή ανθρωπιστικών οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ανεργίας.

Τι είναι ο θρησκευτικός τουρισμός;

“Ο θρησκευτικός τουρισμός δεν είναι ένα πράγμα. Άλλο είναι ο θρησκευτικός τουρισμός, άλλο οι προσκυνηματικές περιηγήσεις, άλλο ο πολιτιστικός τουρισμός σε ένα θρησκευτικό μνημείο”, διευκρινίζει ο κ. Τσιρώνης. “Οργανώνοντας αυτό το μεταπτυχιακό, διαπιστώσαμε ότι μέχρι στιγμής στον θρησκευτικό τουρισμό υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν το τουριστικό κομμάτι και άνθρωποι που ξέρουν το θρησκευτικό κομμάτι. Εμείς θέλουμε να εκπαιδεύσουμε ανθρώπους που να ξέρουν τον θρησκευτικό τουρισμό. Να μπορούν να κάνουν τη σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο ώστε να οργανώνεται σωστά η περιήγηση, η φιλοξενία των επισκεπτών αλλά ταυτόχρονα αυτό να έχει άμεση σχέση με το νόημα που προσφέρουν τα κέντρα πίστης, λατρείας και παράδοσης”, εξηγεί.

Ο θρησκευτικός τουρισμός, με όλα τα είδη του, έχει παγκοσμίως ορισμένα πολύ βασικά χαρακτηριστικά τα οποία για τη χώρα μας είναι πολύτιμα, επισημαίνει ο κ. Τσιρώνης. “Δεν είναι εποχιακός. Δεν συνδέεται με μία συγκεκριμένη οικονομία αλλά βοηθά την οικονομία ολόκληρης της περιοχής όπου βρίσκεται ένα θρησκευτικό μνημείο. Έχει στοιχεία επαναληψιμότητας και διάρκειας. Ο άνθρωπος που επισκέπτεται ένα θρησκευτικό μνημείο συνήθως θέλει να πάει ξανά και ξανά γιατί αποκτά προσωπική σύνδεση μαζί του. Αυτό είναι μια από τις βάσεις που θέλουμε να καλλιεργήσουμε ως προς τη βιωσιμότητα γιατί γίνεται και τόπος αναφοράς του επισκέπτη.

Ο θρησκευτικός τουρισμός δεν είναι μονοδιάστατος. Στα θρησκευτικά μνημεία δεν πηγαίνει μια πληθυσμιακή κατηγορία. Μπορούν να ταξιδέψουν οικογένειες, ενορίες, τοπικές κοινότητες οπότε αυτό έχει πολύ μεγαλύτερη ανταπόκριση στον κόσμο. Επίσης, τα θρησκευτικά μνημεία ενέχουν και το κομμάτι της μαρτυρίας. Είναι φάροι που δίνουν πίστη, παραδείγματα αγιότητας, ενισχύουν τις διορθόδοξες σχέσεις”.

Συνεργασία ακαδημαϊκών- Εκκλησίας για τον θρησκευτικό τουρισμό

“Όλο το μεταπτυχιακό είναι συνδεδεμένο με την πράξη. Θα έχουμε επισκέψεις και δραστηριότητες. Θα έχουμε ανθρώπους από το πεδίο ως ομιλητές. Ήδη έχουμε επικοινωνία και συννενοήσεις για άμεση συνεργασία με μητροπόλεις και θρησκευτικούς φορείς που έχουν μνημεία υπό την επίβλεψή τους. Μόνο με συνέργεια μπορούμε να δώσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”, υποστηρίζει ο κ. Τσιρώνης, ο οποίος θα συμμετέχει στο 3ο πανελλήνιο συνέδριο θρησκευτικού τουρισμού που διοργανώνει στις αρχές Νοεμβρίου το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.

Περισσότερες πληροφορίες για το νέο Μεταπτυχιακό του ΑΠΘ θα βρείτε εδώ

Η Σοφία Καρεκλά έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ. Εργάζεται σε τηλεοπτικά κι έντυπα Μέσα, από το 2006.

Ετικέτες: