Η ενορία των Αγίων Αναργύρων Ηλιουπόλεως, το διήμερο 31 Οκτωβρίου και 1η Νοεμβρίου, τίμησε τους προστάτες της.

Του εσπερινού, του όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο κ. Φιλόθεος στον εσπερινό απευθύνθηκε προς τους πιστούς, οι οποίοι παρά την καταρρακτώδη βροχή έφτασαν στον ναό και μίλησε για την πίστη των αγίων Αναργύρων.

Χαρακτηριστικά είπε «δεν είναι μια ιδεολογία, δεν είναι μια απλή ανακάλυψη της ανθρώπινης λογικής, αλλά είναι μία πίστη η οποία υποστασιάζεται σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, στο πρόσωπο του Χριστού».

Κατά την Θεία Λειτουργία, ο ιερουργός επίσκοπος, έκανε τις πρώτες του χειροθεσίες στον βαθμό του Αναγνώστου, για δύο μέλη της εκκλησιαστικής χορωδίας του ναού, τους Συμεών Μπλέτσα και Νικόλαο Λαμπρινό.

Στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στην Θεία ευχαριστία και τόνισε ότι αυτή ανήκει στο Θεό που επιτελεί τα θαυμαστά και μεγάλα μέσα στην ζωή μας. «Τον Θεό να ευχαριστείτε έλεγαν οι άγιοι Ανάργυροι σε όσους θεράπευαν» και «ο τρόπος ευχαριστίας μας είναι αυτό που κάναμε και σήμερα εδώ η τέλεση της Θείας Ευχαριστίας». Μάλιστα σημείωσε «ο ιερεύς στέκεται προς τον λαό και λέει «Εὐχαριστήσωμεν τῷ Κυρίῳ» και ο λαός απαντά «Ἄξιον καὶ δίκαιον» και αφού ανέφερε τα όσα η αγία Αναφορά καταγράφει επ΄ αυτού, υπογράμμισε ότι «μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε στην σωτηρία μας».

Καταλήγοντας δε είπε « πρέπει να ευχαριστούμε τον Θεό γιατί μας προσφέρετε ο Ίδιος, γιατί ενώνεται μαζί μας και γιατί μας δίνει την δυνατότητα της ενότητας και με όλους τους αδελφούς, με όλο το σώμα της Εκκλησίας»

Ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και Αρχιερατικός επίτροπος Ηλιουπόλεως πρωτοπρεσβύτερος Ευθύμιος Κερμελής, απευθυνόμενος προς τον επίσκοπο, ευχαρίστησε τον λαό, τους ιεροψάλτες και τους άρχοντες και στρέφοντας το λόγο ευχαριστίας στον επίσκοπο είπε «αυτήν την αρχοντιά που ο Θεός Σας έδωσε και σωματικά και πνευματικά ευχόμαστε να την διακονήσετε προς χάριν της Εκκλησίας και προς δόξαν του Κυρίου μας. Και την Αρχιεροσύνη Σας, που προσφάτως πήρατε, να την χαίρεστε προς δόξαν της Εκκλησίας μας και ο Θεός να Σας χαρίζει πλούσια τα δώρα της χάριτος του Αγίου πνεύματος» και του προσέφερε ως αναμνηστικό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας του τέμπλου του Ναού.

Στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία έψαλε πολυμελής βυζαντινός χορός υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Γρηγόρη Αναστασίου.

Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.