Ενοριακά

Ο Επίσκοπος Θεσπιών στο παρεκκλήσιο του Αγίου Σπυρίδωνα στην Πλάκα

ORTHODOXIA.INFO | Σπύρος Παπαγεωργίου Στο ιστορικό παρεκκλήσιο του Αγίου Σπυρίδωνα και της Αγίας Ζώνης στην Πλάκα βρεθηκε ο Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, όπου χοροστάτησε για την εορτή του Αγίου Σπυρίδωνα.

Ο κ. Συμεών προτίμησε το ταπεινό αυτό εκκλησάκι που ανήκει στον Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσοκαστριώτισσας, για να τιμήσει τη μνήμη του μεγάλου αυτού και θαυματουργού Αγίου της Εκκλησίας.

Μάλιστα, ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών τόνισε ότι «η παρουσία του Αγίου Σπυρίδωνα στη ζωή μας και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας είναι μια διακριτική αλλά δυνατή παρουσία που θυμίζει τον προορισμό των ανθρώπων σε αυτή τη ζωή».

Αναφερόμενος στα θαύματα του Αγίου Σπυρίδωνα και ιδιαίτερα σε αυτό της μεταβολής ενός φιδιού σε χρυσό, προκειμένου να βοηθήσει οικονομικά μια φτωχή γυναίκα, τόνισε ότι «ο Άγιος Σπυρίδωνας ζήτησε την παρέμβαση και το θαύμα από τον Θεό, όχι για τον εαυτό του ή για κάποιο συγγενικό του προσώπου, αλλά για τον πονεμένο άνθρωπο. Εμείς συνήθως όταν ζητάμε ένα θαύμα, το ζητάμε για τον εαυτό μας ή για κάποιο στενό μας πρόσωπο. Πολύ δύσκολα θα ζητήσουμε κάτι για τον γείτονα και ακόμα πιο δύσκολα να ζητήσουμε κάτι για τον εχθρό».

Πρόσθεσε δε ότι «ο Άγιος Σπυρίδωνας δεν έμεινε ασυγκίνητος στον πόνο και στη δυσκολία της γυναίκας που τον πλησίασε. Και επέτρεψε ο Θεός να μεταβληθεί ένα φίδι σε χρυσό, για να θυμίζει ότι ο πλούτος και ο χρυσός είναι ένα φίδι επικίνδυνο για αυτόν που δεν τον αξιοποιεί σωστά και με αγάπη. Όπως επικίνδυνο είναι το φυσικό φίδι, που ενώ έχει μέσα του φυσικές ουσίες που μπορούν λειτουργήσουν θεραπευτικά, εντούτοις παραμένει ένα δηλητηριώδες ζώο που μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο. Έτσι ακριβώς είναι και ο υλικός πλούτος αν δεν αξιοποιηθεί με αγάπη, προσφορά και δεν γίνει πνευματικός πλούτος που θα ξεκουράσει τον κατατρεγμένο».

Ο κ. Συμεών έκλεισε λέγοντας πως «τα μηνύματα που μας δίνει ο Άγιος Σπυρίδων είναι η αίσθηση της αγαπητικής παρουσίας του Θεού στη ζωή μας. Οι άγιοι μας χαρίζουν την αίσθηση της φιλίας, ότι δεν είσαι μόνος και ότι μπορείς να εμπιστευτείς και να ακουμπήσεις την ύπαρξή σου σε κάποιον άλλο».

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Θεσπιών: «Ομολογία πίστεως όχι με πλακάτ και φωνές, αλλά με θυσία»

Κοπή βασιλόπιτας του Γενικού Φιλοπτώχου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Γραφείο Ρεπορτάζ

Το Καρέλλειο Ίδρυμα επισκέφθηκε ο Επίσκοπος Θεσπιών

Θεσπιών: «Ο Άγιος Αθανάσιος ήταν πυλώνας και δεν ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές»

Σπύρος Παπαγεωργίου

Θεσπιών Συμεών: «Ο χριστιανός θέλει υποτροφία για το πανεπιστήμιο της ερήμου»

Γιώργος Δ. Φερδής

Θεσπιών: «Η μετάνοια είναι η κατοικία του Παραδείσου»

Αναστασιος Βόπης