Μεγάλο πλήθος κόσμου γέμισε ασφυκτικά την Κυριακή 5 Νοεμβρίου τους χώρους της 6ης Έκθεσης Ορθόδοξου Χριστιανικού Βιβλίου στο ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL για να ακούσει τον Επίσκοπο Αθανάσιο (Γιέφτιτς), πρώην Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης ως κεντρικό ομιλητή και επίσημο καλεσμένο της Έκθεσης με θέμα «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ- Η ΜΟΡΦΗ ΕΝΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΑΓΙΟΥ»
Ο Επίσκοπος Αθανάσιος περιέγραψε πολλά σημεία της ζωής αυτού του μεγάλου σύγχρονου ποιμένα και λογίου εκκλησιαστικού ηγέτη, αποκαλύπτοντας στο ακροατήριο και λεπτομέρειες της ζωής του που δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό. Κατέδειξε την οικουμενική διάσταση τόσο του ιδίου όσο και του έτερου σύγχρονου αγίου πατρός Ιουστίνου Πόποβιτς, του οποίου ο επίσκοπος Αθανάσιος υπήρξε και πνευματικό τέκνο.
Τόνισε ότι και οι δύο αυτοί σύγχρονοι Πατέρες της Εκκλησίας ήταν ανοικτοί στον κόσμο και δεν πρέπει να τους οικειοποιούνται όσοι επιθυμούν μια περίκλειστη ορθοδοξία. «Χωρίς βέβεια να προδίδουμε την πίστη μας και την παράδοσή μας», τόνισε ο ομιλητής.
«Νιώθω τυχερός που τον άκουσα να μιλά», ανέφερε για τον άγιο Νικόλαο, ενώ συμπλήρωσε ότι το ακροατήριό του τον άκουγε για ώρες να μιλά χωρίς να κουράζεται.
Υπήρξε σοφός σαν τον Σολομώντα, συγγραφέας και ποιητής. Δεν παρέλειψε να αναφέρει τον εγκλεισμό του στο Νταχάου και την παρουσία του Θεού σε αυτό το τρομακτικό ανθρωποκτόνο περιβάλλον.
Ανέδειξε την αγωνιστικότητά του, την αγάπη του για την πατρίδα και τον λαό που υπέφερε, τις διώξεις που υπέστη και το ακοίμητο φρόνημα φροντίδας για το ποίμνιό του.
Πρότεινε δε να μεταφρασθούν και άλλα έργα του πολυγραφότατου αγίου Νικολάου στα ελληνικά.
Από τις Εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ