Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 | 10:04

Ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου σε Κάλυμνο και Λέρο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Με μεγάλη λαμπρότητα και την συμμετοχή των τοπικών Αρχών και πολλών πιστών, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός του Πολιούχου της Καλύμνου Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών και του Λιμενικού Σώματος.

Οι κυβερνήτες και οι πλοιοκτήτες όλων των σκαφών που ελλιμενίζονται στο λιμάνι της Καλύμνου, τηρώντας το έθιμο με συνεχή σφυρίγματα από τις σειρήνες χαιρέτισαν την λιτανεία της εικόνας.

Η Κάλυμνος τίμησε τον πολιούχο της Άγιο Νικόλαο, τον προστάτη των θαλασσινών, με την κεντρική πανήγυρη στον περικαλλή ναό, στο δεξιό άκρο του λιμανιού.

Την παραμονή, Τρίτη 5.12.2017, ετελέσθη πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Λέρου-Καλύμνου-Αστυπαλαίας κ.κ. Παΐσιος, συμπαραστατούμενος υπό ιερέων της νήσου.

Την επομένη, Τετάρτη 6.12.2017, στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Καλύμνου, τελέστηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου, και ακολούθησε η λιτάνευση των Τιμίων Λειψάνων και της Αγίας Εικόνας του Αγίου Νικολάου, πολιούχου της Καλύμνου και προστάτη των σφουγγαράδων.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης, περιστοιχιζόμενος από ακολουθία ιερέων, τέλεσε προ των κολλύβων που έφεραν φιλοτεχνημένη την εικόνα του Αγίου Νικολάου, το μνημόσυνο των απανταχού της γης τελειωθέντων Καλυμνίων σφουγγαράδων, καθώς και αξιωματικών, υπαξιωματικών και ναυτών του πολεμικού και εμπορικού ναυτικού.

Μετά το πέρας της τελετής στον Ιερό Ναό, ακολούθησε η έξοδος και λιτανεία κατά της παραλιακής λεωφόρου της Πόθιας. Προηγούνταν η Φιλαρμονική του Δήμου Καλυμνίων, αντιπροσωπείες μαθητών, μικρά παιδιά που κρατούσαν μεγάλα σφουγγάρια – ιστορικό σύμβολο της Καλύμνου – ομοίωμα αχταρμά και παραδοσιακό τιμόνι πλοίου. Ακολουθούσε ο πυρήνας της ιερής πομπής με προπορευόμενα τα εξαπτέρυγα και έπονταν τα Ιερά Λείψανα του Αγίου, ο ιερός κλήρος σε δύο στοίχους, ο Μητροπολίτης συνοδευόμενος από τμήμα προσκόπων, και η Ιερά Εικόνα του Αγίου Νικολάου, την οποία έφεραν στους ώμους τους, στηριγμένη σε ειδική βάση, άνδρες του Λιμενικού Σώματος, ενώ ακολουθούσε μεγάλο πλήθος πιστών. Η λιτανεία έφθασε μέχρι το δημοτικό μέγαρο και επέστρεψε στον Ιερό Ναό του πολιούχου της Καλύμνου.

ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Με λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια εορτάσθηκε και στη Λέρο η εορτή του Αγίου Νικολάου, προστάτου των ναυτικών μας, και πολιούχου της πόλεως του Λακκίου, την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017.

Στην ομώνυμη ενορία της πόλεως του Λακκίου, ο πανηγυρίζον Ιερός Ναός ήταν κατάλληλα σημαιοστολισμένος και ευπρεπής.

Το εσπέρας της Τρίτης 5 Δεκεμβρίου, έλαβε χώρα Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ. Νικοδήμου Φωκά και Ιερέων της νήσου.

Το πρωί της εορτής, Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, ετελέσθη πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας έλαβε χώρα η καθιερωμένη Δοξολογία, υπό του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου και σύμπαντος του Ιερού Κλήρου της νήσου, και η λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Νικολάου, κατά την οποία παρέστησαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της νήσου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πολύς κόσμος.

Την Εικόνα του Αγίου Νικολάου βάσταζαν ένστολο προσωπικό της ΥΝΤΕΛ, και η ιερά πομπή ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους και την παραλιακή του λιμένος της πόλεως του Λακκίου.

Της ιεράς πομπής προπορευόταν περιπολικό και μοτοσικλετιστής της Τροχαίας του Α.Τ.Λέρου, η Φιλαρμονική του Δήμου Λέρου, το περιπολικό του Λιμενικού Σώματος το οποίο έσυρε βάρκα με την Εικόνα του Αγίου Νικολάου, και ακολουθούσαν τα ιερά εξαπτέρυγα, το Ιερό Ευαγγέλιο, τα Ιερά Λείψανα, ο Ιερός Κλήρος, οι αρχές της νήσου, αντιπροσωπείες μαθητών των σχολείων, και πολλοί πιστοί.

Ο Άγιος Νικόλαος εορτάσθηκε επίσης και σε όλα τα παρεκκλήσια της Λέρου: στον Ξηρόκαμπο, Μεραλούδι, Συκαία και Άλιντα.

Επιμέλεια: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως
Φωτογραφίες-βίντεο: «Αλήθεια FM»-Ν.Μαμάκας-Μ.Μέρης-Γ.Χλωρός

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ