Ενοριακά

Ο εορτασμός της αποτομής κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου στο Μονόλιθο Σαντορίνης

Το γραφικό εκκλησάκι του Άη Γιάννη που είναι σκαρφαλωμένο σ΄ έναν από τους τρεις βράχους της Σαντορίνης από ασβεστόλιθο και σχιστόλιθο, και οι οποίοι ξεπροβάλλουν με ιδιαίτερη αντίθεση μέσα από την ηφαιστειακή – θηραϊκή γη του νησιού.

Ένας από αυτούς, ο μικρότερος και συγκεκριμένος βράχος βρίσκεται στην περιοχή Μονολίθου Μεσαριάς της Σαντορίνης, του οποίου το εκκλησάκι εορτάζει στις 29 Αυγούστου και είναι αφιερωμένος στην ημέρα μνήμης της αποτομής της τιμίας κεφαλής του Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.

Η θέα από τη θέση αυτή είναι αρκετά αποκαλυπτική, αφού ο οιοσδήποτε μπορεί να δει ευδιάκριτα τις συχνές και αλλεπάλληλες αφιξο-αναχωρίσεις των αεροσκαφών.

Η ονοματοδοσία της περιοχής Μονολίθου, οφείλεται από το μοναδικό βράχο που βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή και πάνω σ΄αυτόν όπως προαναφέραμε είναι κτισμένη και σε περίοπτη θέση η εκκλησία του Άη Γιάννη και αφιερωμένη, κατά την σημερινή ημέρα της Αποτομής Τιμίας Κεφαλής του Προδρόμου.

Στον σημερινό εορτασμό τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θήρας Αμοργού και Νήσων κ.κ Επιφάνιο, και ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο της ημέρας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε περιφορά της εικόνας, στον ανισόπεδο αύλειο χώρο του ναού, όπου στη συνέχεια ευλογήθηκε και μοιράσθηκε πανήγυρη, στο πανηγυρόσπιτο του ναού, από ελιές και ψωμί, λόγω της σημερινής νηστείας.

Πηγή: Αρμενιστής

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Η Μητρόπολη Θήρας αποφάσισε να αντιδράσει για όσα συμβαίνουν εις βάρος των ναών της Σαντορίνης

Ανδρέας Λουδάρος

Το Τίμιο Ξύλο από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στην Ιερά Μητρόπολη Θήρας

Ι.Μ. Θήρας και Αμοργού

Λαμπρός εορτασμός στο μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας

Αναδημοσίευση

Συλλείτουργο στην Παναγία τη Βουρλιώτισσα – Θυρανοίξια από τον Αρχιεπίσκοπο

Μαρκος Παπαγεωργίου

O πανηγυρικός εσπερινός της Βουρλιώτισσας στη Ν. Φιλαδέλφεια

Σπύρος Παπαγεωργίου

Στη Σαντορίνη ο μητροπολίτης Γλυφάδος

Ι.Μ. Γλυφάδος