Με σκοπό να αναδειχθεί η σημασία του διαλόγου στη ζωή και το έργο των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου ώστε να αποτελέσει παράδειγμα για τη σημερινή εποχή, το Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ διοργανώνει διεθνή διημερίδα αφιερωμένη στους Φωτιστές των Σλάβων.
Η διημερίδα, που ξεκίνησε το πρωί και ολοκληρώνεται αύριο το μεσημέρι, εντάσσεται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Θεολογικού Λόγου και Τέχνης την οποία διοργανώνει για πρώτη φορά το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο τίτλος της διημερίδας είναι “ο διάλογος στη ζωή και το έργο των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και στην παράδοσή τους” και διεξάγεται σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Σλαβολόγων.
Στον χαιρετισμό της κατά την έναρξη της διημερίδας, η αναπληρώτρια πρύτανης του ΑΠΘ κ. Αριάδνη Στογιαννίδου δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχής για τη συγκεκριμένη διημερίδα καθώς “αναδεικνύει την αξία του διαλόγου, όχι μόνο για τη δική μας παράδοση αλλά και για των γειτονικών λαών”.
Εκπροσωπώντας τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος της μητρόπολης πατήρ Ιάκωβος Αθανασίου τόνισε ότι “ο βίος των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου γοητεύει και αποτελεί πηγή έμπνευσης, τόσο από πνευματική όσο και από επιστημονική άποψη”.
Ο πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ καθηγητής κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, κηρύσσοντας την έναρξη της διημερίδας αλλά και της Εβδομάδας Θεολογικού Λόγου και Τέχνης, υπογράμμισε ότι “η γενέθλια πόλη των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, η Θεσσαλονίκη, και το πανεπιστήμιό της δεν τους λησμόνησαν αλλά συνεχίζουν να μελετούν και να προβάλλουν το έργο τους ως παρακαταθήκη”.
Στην εναρκτήρια ομιλία της διημερίδας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Σλαβολόγων ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Ταρνανίδης σκιαγράφησε το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της εποχής στην οποία έζησαν οι δύο άγιοι καθώς και τη σχέση τους με την τότε εξουσία. Έκανε, ακόμη, λόγο για τις αντιδράσεις που υπήρξαν αρχικά σχετικά με την μετάφραση των εκκλησιαστικών κειμένων στα σλαβικά αλλά και την ιδιαίτερη τιμή που αποδίδουν οι Σλάβοι σε αυτούς. Επίσης, ο κ. Ταρνανίδης επεσήμανε τον τρόπο με τον οποίο οι άγιοι υπηρέτησαν τον διάλογο μέσα από το έργο τους. “Οι άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, που τους έχουμε ως πρότυπα, μας δίδαξαν τον διάλογο και δεν θεωρούσαν έγκλημα τον διάλογο με τους αλλόθρησκους, με τους άλλους”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ομότιμος καθηγητής.
Ακολουθήσαν οι εισηγήσεις των κ. Κωνσταντίνου Νιχωρίτη, καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα “ο Μεθόδιος ως φορέας της βυζαντινής παράδοσης, στον κόσμο των Σλάβων”, κ. Ελένης Οικονόμου, επίκουρης καθηγήτριας Τμ. Θεολογίας, με θέμα “οι άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος διαλεγόμενοι με τις ελίτ” και του διδάκτορα Ιστορίας των Σλαβικών Εκκλησιών ΑΠΘ Αθανάσιου Αθανασιάδη για τον “γιουγκοσλαβισμό στον απόηχο της κυριλλομεθοδιανής κληρονομιάς”.
Η πρώτη μέρα της διημερίδας ολοκληρώθηκε νωρίτερα το απόγευμα με τις εισηγήσεις των κ. Σταυρούλας Μαυρογένη, επίκουρης καθηγήτριας Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τη “σύγχρονη απεικόνιση των Κυρίλλου και Μεθοδίου στη δημόσια τέχνη των Ανατολικών και Νοτιονατολικών κρατών” και της κ. Βασιλικής Μητροπούλου, η οποία πρόσφερε στο κοινό μια “διαδικτυακή ψηφιακή περίηγηση στους βίους και το έργο των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου”.