Κυριακή 26 Μαρτίου 2023 | 0:50

Ο Γρηγόριος Ζάρκος, Άρχων Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Το οφίκιο του Άρχοντος πρωτοψάλτου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς απένειμε χθες το πρωί ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, στον Πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας κ. Γρηγόριο Ζάρκο.

Όπως τόνισε ο Μητροπολίτης Πειραιώς “επιβραβεύουμε την θυσιαστική αγάπη, την επιστημοσύνη αλλά και την αφοσίωση στην Θεία λατρεία του κ. Γρηγορίου Ζάρκου. Είναι ευλογία Θεού τα τάλαντα τα οποία ο Κύριος αφειδώλευτα του χάρισε, ο αδελφός μας δεν τα έκρυψε υπό την γην αλλά δοκίμως, πιστώς και θεαρέστως τα διακονεί και τα επαυξάνει προς δόξαν Θεού”.

Ο κ. Σεραφείμ αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ναού λέγοντας πως “είναι ένας ευγενής και ευσεβής άνθρωπος. Ένας εξαίρετος οικογενειάρχης και πιστός αφιερωμένος στον Θεό. Σήμερα έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να προχειρίζουμε ως Άρχοντας Πρωτοψάλτη της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως τον εκλεκτό κ. Γρηγόριο Ζάρκο, επευχόμενοι όπως η χάρης του παναγίου και ζωαρχικού Πνεύματος ευλογεί, αγιάζει, ενδυναμώνει χαριτώνει και φωτίζει τον εκλεκτό αδελφό μας εις την διακονία της Εκκλησίας”.

Να τονίσουμε ότι ο ταπεινός και αγαπητός σε όλους Γρηγόρης Ζάρκος ανέλαβε πρωτοψάλτης στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Πειραιώς τον Απρίλιο του 2016, αναπληρώνοντας ένα μεγάλο κενό καθώς επί μακρά σειρά ετών, διακονούσε το δεξιό αναλόγιο ο Πρωτοψάλτης κ. Αθανάσιος Πέττας.

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Γρηγόριος Ζάρκος γεννήθηκε το 1984 στο Ελληνοχώρι Κορινθίας. Έχει τελειώσει τις εγκύκλιες σπουδές του και βρίσκεται στο στάδιο προετοιμασίας προκειμένου να εισαχθεί στην ανώτατη εκπαίδευση. Σε ηλικία 13 ετών άρχισε να μαθαίνει τη βυζαντινή μουσική στο παράρτημα του Απολλωνίου Ωδείου Αθηνών στην Κόρινθο, με δάσκαλο τον Γκιούλη Αναστάσιο, πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιάτου. Έπειτα, έλαβε το δίπλωμα βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής (μουσικοδιδασκάλου) από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών με τον βαθμό «Άριστα» και με δάσκαλο τον Ξύδη Δημήτριο, δομέστικο του αειμνήστου Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μ.τ.Χ.Ε. Θρασυβούλου Στανίτσα, στην Αθήνα και ο οποίος τον μύησε στο Πατριαρχικό Ύφος.

Είναι γνώστης της Ευρωπαϊκής μουσικής και της Αρμονίας. Σταθμός στην ιεροψαλτική του σταδιοδρομία υπήρξε ο παγκοσμίου φήμης, διακεκριμένος και καλλιφωνότατος Πρωτοψάλτης Θεόδωρος Βασιλικός, ο οποίος διακρίνοντας την καλλιφωνία και τις δυνατότητες του, τον προώθησε, τον ενίσχυσε και του αύξησε σε μεγάλο βαθμό τις γνώσεις και την εκτελεστική ικανότητα. Μαζί με τον Βασιλικό έχει ψάλλει στην Κύπρο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα κ.α. καθώς επίσης έχει πάρει μέρος και σε εκδηλώσεις αυτού ως χορωδός.

Τον Απρίλιο του 2006 πραγματοποιεί Μεγάλη Συμφωνία Βυζαντινής Μουσικής στον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου Ομονοίας στην Αθήνα με τον Θεόδωρο Βασιλικό, όπου συμψάλλει με αυτόν ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος. Έχει ψάλλει σε πολλούς πανηγυρίζοντες ναούς ως πρωτοψάλτης, αλλά και ως αριστερός απέναντι σε μεγάλα ονόματα του ιεροψαλτικού στερεώματος. Δείχνει βαθιά επηρεασμένος από την απαράμιλλη και ανεπανάληπτη τεχνική δεινότητα του αλησμόνητου Άρχοντα Πρωτοψάλτου της Μ.τ.Χ.Ε. Θρασυβούλου Στανίτσα. Έχει συμμετάσχει ως χορωδός σε μία από τις καλύτερες χορωδίες της Ελλάδος, το «Εργαστήρι Ψαλτικής» με χοράρχη τον Αθανάσιο Παϊβανά, μαθητού του Θρασυβούλου Στανίτσα, με την οποία απέσπασε το πρώτο βραβείο στον 8ο διαγωνισμό θρησκευτικής μουσικής στη κατηγορία των βυζαντινών χορωδιών στην Πρέβεζα οι οποίοι διοργανώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας (Ιούλιος 2002).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ