Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η εκδήλωση παρουσίασης των δράσεων της Πρωτοβουλίας 1821-2021.

Παρέστησαν, επίσης, οι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Πολιτικοί, Επιχειρηματίες, Ακαδημαϊκοί, κλήρος και λαός.

Η παρουσίαση του προγράμματος των εκδηλώσεων έγινε από τον κ. Ιωάννη Μάνο, σύμβουλο στην Εθνική Τράπεζα και συντονιστή της «Πρωτοβουλίας», όπου περισσότεροι από 75 φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό συνεργάστηκαν για την οργάνωση και προετοιμασία περίπου 120 δράσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην διάρκεια της τριετίας 2020-2022. Ενενήντα πανεπιστημιακοί και ερευνητές απαρτίζουν τις επιστημονικές επιτροπές της «Πρωτοβουλίας», ενώ περισσότεροι από 450 επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα συμμετέχουν ως ομιλητές στα διεθνή συνέδρια.

Στον χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι « υποδεχόμαστε την επέτειο των δύο αιώνων ως μία εξέλιξη διαρκείας. Γιατί το 1821 είναι μια στιγμή ρήξης και ταυτόχρονα είναι μια στιγμή ιδρυτική: Σε μία Ευρώπη της Ιεράς Συμμαχίας ξεσπά κι επικρατεί τελικά ένα εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Και εννέα χρόνια μετά, αποκτά δομές και συγκροτείται σε κράτος. Τα 200 χρόνια, λοιπόν, της Ελληνικής Επανάστασης αξίζει να τα προσεγγίσουμε με πολλούς τρόπους, στο δυνατό φως της ιστορικής εμπειρίας, υπό το σοφό πρίσμα των διδαγμάτων της. Αλλά και με πυξίδα τη θετική προβολή για το μέλλον».

Παράλληλα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος ήδη διοργανώνει τα τελευταία χρόνια Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια αφιερωμένα στην Επανάσταση και έχει την ευθύνη του προγράμματος των Συνοδικών και των Περιφερειακών Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης (1821-2021).

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Κείμενα από το γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς και από Συνοδικές Επιτροπές και Συνοδικές υπηρεσίες. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info