Τε, 12/06/24 | 19:01

Ο Αρχιεπίσκοπος στην Γουμένισσα για τα εγκαίνια της Ι. Μ. Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την Ιερά Μητρόπολη Γουμενίσσης επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατόπιν πρόσκλησης του Μητροπολίτη για τα εγκαίνια της Ιεράς Μόνης Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Γουμενίσσης. Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε στην Γουμένισσα ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης.

Το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος χοροστάτησε στον εσπερινό των εγκαινίων, ενώ συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Καπιτώλιαδος κ. Ησύχιος, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Γρεβενών κ. Δαβίδ και ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος.

Πριν τον εσπερινό πραγματοποιήθηκε, έξω από τη Μονή, η επίσημη υποδοχή του Τιμίου Ξύλου και των Ιερών Λειψάνων των Αγίων, όπου παρέστησαν επίσης, ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, εκπρόσωποι της πολιτείας, των τοπικών αρχών, συλλόγων και φορέων. Κατόπιν με πομπή και την συνοδεία των χάλκινων της Γουμένισσας κατευθύνθηκαν προς το καθολικό της Μονής, όπου πραγματοποιήθηκε η υποδοχή από τον Αρχιεπίσκοπο.

Ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, τους Αρχιερείς, κλήρο και λαό και αναφέρθηκε στον θαυμαστό τρόπο που βρέθηκε ο χώρος και χτίστηκε η μονή. Μίλησε, επίσης, για τα θαύματα που μαρτυρούνται αρκετά συχνά και έκανε λόγο για την πνευματική προσφορά της Εκκλησίας και για την αγάπη που δίνει σε όλους ανεξαιρέτως και δικαίως.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Γουμενίσσης για την πρόσκληση και ευχήθηκε σε όλους να έχουν την ευλογία του Θεού και των Αγίων.

Στην σημασία των εγκαινίων για τη ζωή μας και για την κοινωνία αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από την Ιερά Μονή Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Γουμενίσσης.

Το πρωί τελέσθηκε η ακολουθία των εγκαινίων της Μονής και αμέσως μετά τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία. Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιος, Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων,

Ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης κ. Δημήτριος στην προσφώνησή του ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τους Αρχιερείς και αναφέρθηκε στην προσφορά της Εκκλησίας τονίζοντας πως είναι «η Κιβωτός που διέσωσε το ανθρώπινο γένος».

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την πρόσκληση και για την ευκαιρία που του έδωσε να παραβρεθεί σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός, όπως είναι τα εγκαίνια ενός ναού.

«Τα εγκαίνια μέσα στην ζωή της Εκκλησίας και των ανθρώπων είναι κάτι που το ζούμε πανηγυρικά» επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος και σημείωσε πως «τα εγκαίνια σημαίνουν πως φτιάχνουμε κάτι καινούργιο, το οποίο μπορεί να μας αλλάξει τις συνθήκες ζωής. Ειδικά μέσα στον χώρο της Εκκλησίας τα εγκαίνια ναών είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα».

Προσέθεσε, άλλωστε, ότι «εγκαίνια γίνονται και στις κοσμικές εκδηλώσεις, αλλά να μην περιοριζόμαστε μόνο σε αυτά. Να εγκαινιάζουμε, δηλαδή να αλλάζουμε τον εαυτό μας και να τον κάνουμε καινούργιο στο όνομα του Χριστού».

Συμπλήρωσε, εξάλλου, ότι «και η κοινωνία χρειάζεται ορθή πορεία και να μην ρίχνουμε το βάρος πάντα στους άλλους», ενώ κάλεσε τους πιστούς να πάνε στην δική τους Γαλιλαία, εξηγώντας πως ο Κύριος εκεί συναντήθηκε με τους μαθητές του, διότι εκεί έκαναν τα σχέδια και τους στόχους. Εκεί ξεκίνησαν τον αγώνα τους και εκεί κατέρρευσε, με το ανθρώπινο μάτι, την Μεγάλη Παρασκευή.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε σε όλους υγεία και ζήτησε «από εδώ, την εσχατιά της Ελλάδος, να μας δίνετε μαθήματα ψυχικής ανάτασης».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην εποχή που ήταν Αρχιγραμματέας και είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και να συνεργαστεί με τους κληρικούς που σήμερα διακονούν στην Ιερά Μητρόπολη Γουμενίσσης και δήλωσε την χαρά του που, όπως είπε, πρόκοψαν και μεγαλούργησαν, διότι είναι μεγαλούργημα η ανέγερση αυτού του ναού.

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ