Τρίτη 28 Μαΐου 2024 | 0:05

Ουκρανία. Αίμα, ψέμα και Μέθεξις

Του ιδίου συγγραφέα:

Πέρασαν δυόμισι μήνες από όταν ο “σύλλογος θεολόγων Μέθεξις”, οργάνωσε ημερίδα με θέμα: εκκλησιαστική ενότητα και κανονικές δικαιοδοσίες. Αφορμή της ημερίδας η εκκλησία στην Ουκρανία.

Στην πρώτη επέτειο λοιπόν από την χορήγηση του αυτοκεφάλου στην ορθόδοξη εκκλησία στην Ουκρανία και την αναγνώριση της πλέον ως αυτοκέφαλος εκκλησία της Ουκρανίας, ερχόμαστε εδώ να τιμήσουμε το γεγονός, αποκαλύπτοντας την αδυναμία να παραδεχτούν την αλήθεια κάποιοι στην Ουκρανία, στην Ελλάδα, αλλά και αλλού. Η απόκρυψη της αλήθειας, ψέμα είναι.

Σε εκείνη την ημερίδα, θα παρουσιαζόταν ως ομιλητής ο αρχιμανδρίτης Συμεών Γαγάτικ, ηγούμενος ιεράς μονής αγίας Τριάδος Αχτύρκα της εν Ουκρανία παρουσίας της ρωσικής εκκλησίας. Όμως δραπέτευσε του καθήκοντος, γιατί λίγες μέρες νωρίτερα η ιεραρχία της εκκλησίας της Ελλάδος είχε διακηρύξει ότι το δικαίωμα χορήγησης αυτοκεφαλίας ανήκει στον Οικουμενικό Πατριάρχη και ότι ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ως πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, είναι εκείνος που αναλαμβάνει δια του δικαιώματός του να μνημονεύει τον πρώτο εκάστης τοπικής εκκλησίας, θα θέσει στα δίπτυχα το όνομα του μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας. Με λίγες αστήρικτες και αβάσιμες διαφωνίες, οι οποίες δεν άπτονται την ουσία του θέματος, η εκκλησία της Ελλάδος αγκάλιασε την ορθόδοξη εκκλησία της Ουκρανίας και έδωσε παράδειγμα συνέπειας και συμφωνίας με τους ιερούς κανόνες και την αείποτε επικρατούσα παράδοση στην Ανατολή, όπου η Κωνσταντινούπολη ήταν, είναι και θα παραμένει η μητέρα εκκλησία όλων των νεοτέρων εκκλησιών. Αυτό γιατί έχει επί αυτών το προδικαιοδοσιακό δικαίωμα ευθύνης.

Απων, ο αρχιμανδρίτης Συμεών άφησε το δηλητήριο της προπαγάνδας, μέσα από την εισήγησή του, η οποία διαβάστηκε στα ελληνικά. Από τότε χάθηκε μέσα στον βάλτο του ψέματος. Ουδέ φωνή, ουδέ ακρόασις. Το χειρότερο, οι διοργανωτές που υποσχέθηκαν απαντήσεις εντός ολίγων ημερών για την εισήγηση, αν δεν έχω ψάξει σε λάθος σημεία, απέκρυψαν από την δημοσιότητα την εν λόγω εισήγηση και τα ερωτήματα που προκάλεσε. Ενώ όπως ήταν αναμενόμενο δεν δόθηκαν και ποτέ απαντήσεις.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε κάτι άλλο, ευχαρίστως θα ακούσουμε όποια δικαιολογία, για την υπόθεση, εκτός του ότι οι διοργανωτές ήταν απόλυτα ταυτισμένοι με τις θέσεις της προπαγάνδας, σε μια συμπαιγνία αυτοδικαίωσης της παρουσίας της ρωσικής ορθοδόξου εκκλησίας στην Ουκρανία. Όταν λοιπόν αποκαλύψαμε την προπαγάνδα αναγκάστηκαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και μετά απέκρυψαν παρά τις επίμονες ερωτήσεις μας περί αυτού, κάθε τι σχετικό. Εφαρμόστηκε έκτοτε το γνωμικό «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα» Δεν απάντησαν ποτέ στις οχλήσεις μας περί απαντήσεων.

Επειδή όμως υπάρχει μία σκωπτική παράφραση αυτής της παροιμίας εμείς θα την εφαρμόσουμε λέγοντας την «στου κουφού την πόρτα, πάρε την πόρτα και φύγε» και θα προκαλέσουμε τον θεολογικό Σύλλογο Μέθεξις να μας απαντήσει ή να αυτοδιαλυθεί. Να πάψει να υπάρχει, γιατί δεν μπορεί η θεολογία να ζει στο ψέμα, να ποτίζεται με προπαγάνδα και να υποκρίνεται στην ανομία.

Αίμα και ψέμα, υποκρισία και προπαγάνδα είναι εκείνα τα οποία χαρακτηρίζουν την απέναντι πλευρά. Δεν ήταν οι Ουκρανοί, αλλά οι Ρώσοι, αυτοί που επιτέθηκαν και προκάλεσαν αιματοχυσία στην Ουκρανία. Δεν είναι κανείς άλλος εκείνος που θα προκαλέσει σχίσμα, αλλά μόνο ο Μόσχας Κύριλλος. Και το σχίσμα του, θα αναγνωρίζεται ως Κυριλλικό σχίσμα και ο Θεός βοηθός.

Ο Μητροπολίτης Λβιβ Μακάριος, στις 5 Ιανουαρίου 2020 είπε στον Φανάρι, όπου έφτασε για τα ευχαριστήρια επί τη συμπληρώσει έτους από της υπογραφής και επιδόσεως του τόμου αυτοκεφαλίας: “Είχαμε μια πολύ δύσκολη χρονιά το 2019! Ακούσαμε πολλά ψέματα για την Εκκλησία μας! Ακούσαμε ότι μας ελέγχει η Κωνσταντινούπολη, ενώ εκείνη μας έδωσε Τόμο Αυτοκεφαλίας! Αντίθετα, εκείνοι που παρουσιάζονται ως ελεύθεροι και ανεξάρτητοι, παίρνουν εντολές από έξω. Μας κατηγόρησαν για άκυρες χειροτονίες, για αυτοχειροτονίες, για πολλά και άσχημα πράγματα!

Όμως εμείς στα ψέματα και στις συκοφαντίες απαντάμε με τη δύναμη της Αλήθειας και της Αγάπης! Τα έγγραφα της χειροτονίας μου βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Βλαδίμηρος του Κιέβου, μας δεχόταν ως Ιεράρχες, ποτέ δεν είπε να μας αναχειροτονήσει. Μας χάριζε δώρα εγκόλπια. Εκείνος δεν ήξερε;

Σήμερα μόνο ξέρουν; Ποτέ δεν μιλούσαν για αναχειροτονίες! Το μόνο που ζητούσαν ήταν να αφήσουμε την Κωνσταντινούπολη! Να μην έχουμε σχέση μαζί σας! Αλλά ποιο παιδί δεν έχει σχέση με τη μητέρα του;

Κι αν βρεθήκαμε κάποτε στο σχίσμα ήταν διότι δεν ανεχόμασταν ώστε αυτός ο ευλογημένος Ουκρανικός Λαός να γίνεται παιχνίδι στα χέρια άλλων δυνάμεων. Θέλαμε να διοικείται η Εκκλησία μας με τις παραδόσεις της Μητέρας μας Εκκλησίας. Με όσα πήραμε από το Βάπτισμα του Αγίου Βλαδιμήρου. Θέλαμε η Εκκλησία μας να ευωδιάζει Χριστό και όχι να στηρίζεται επάνω στο χρυσάφι. Θέλαμε την Ουκρανική γλώσσα μας. Την δική μας παράδοση. Γι’ αυτό μας οδήγησαν στο σχίσμα, από όπου εσείς μας λυτρώσατε, μας απαλλάξατε”.

Και ενώ θα έπρεπε όλοι οι Ορθόδοξοι να έχουμε χαρά γιατί σχίσματα χρόνων έπαψαν να υπάρχουν στην Εκκλησία, ο διάβολος έβαλε την ουρά του και η κατευθυνόμενη από τα θέλω της πολιτικής, διοικούσα εκκλησία της Ρωσίας, μας εκβιάζει κιόλας ότι θα συμπαραταχθούν με τους παλαιοημερολογίτες της Ελλάδος. Αν τελικά θα στήσουν μια άλλη κατάσταση με τοπικές εκκλησίες όπου γης ελεγχόμενες από την Μόσχα είναι ενδεχόμενο. Το ότι όλα αυτά είναι ξένα της Εκκλησίας του Χριστού, ο οποίος είπε το «καὶ ἐγὼ τὴν δόξαν ἣν δέδωκάς μοι δέδωκα αὐτοῖς ἵνα ὦσιν ἓν» λίγο ενδιαφέρει κάποιους.

Αλλά η απάντηση της Εκκλησίας δια στόματος του Πρώτου Αυτής, Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ήταν δίστομος ρομφαία αφού το Οικουμενικό Πατριαρχείο «στηρίζει εν τη πράξει την ενότητα της Ορθοδοξίας και αποκαλύπτει την ζωτικήν και αδιάλειπτον λειτουργίαν της κανονικής συνειδήσεως εν τη Εκκλησία. Τουναντίον, ιδιαιτέρως αλγεινήν εντύπωσιν προεκάλεσεν εις ημάς, και ουχί μόνον εις ημάς, η κανονικώς αστήρικτος και εκκλησιολογικώς έωλος πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κυρίου Θεοφίλου να καλέση τους Ορθοδόξους Προκαθημένους εις συνάντησιν εις το Αμμάν της Ιορδανίας διά «την διατήρησιν της ενότητος ημών εν Ευχαριστιακή κοινωνία», ως γράφει αγγλιστί εις την σχετικήν πρόσκλησιν.

Οι πάντες γνωρίζουν ότι επί σειράν ετών το Πατριαρχείον Αντιοχείας δεν ευρίσκεται εις Ευχαριστιακήν κοινωνίαν μετά του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, λόγω της διαφιλονικουμένης δικαιοδοσίας επί του Κατάρ. Είναι, επίσης, παγκοίνως γνωστόν, ότι η Εκκλησία της Ρωσίας διέκοψε το μνημόσυνον των τριών Πρώτων, οι οποίοι ευρίσκονται εις κοινωνίαν με την Αγιωτάτην Εκκλησίαν της Ουκρανίας. Συνεπώς, επί τη βάσει και μόνον της κοινής λογικής, η πρόσκλησις προς «διατήρησιν της ενότητος ημών εν Ευχαριστιακή κοινωνία», εκ μέρους του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων, αφορά κατ᾽ ουσίαν εις τον Μακαριώτατον Πατριάρχην Μόσχας και όχι εις ολόκληρον το Εκκλησιαστικόν σώμα της Ορθοδοξίας”.

Και με όλα αυτά τα παράξενα που συμβαίνουν στην Ουκρανία και για χάρη της, παράξενα πράγματα γίνονται στον «Μέθεξις». Ασυμφωνία της ημερομηνίας της ανακοίνωσης ότι διεξήχθη η ημερίδα, 30 Σεπτεμβρίου 2019, με την ημερίδα, η οποία έγινε στις 19 Οκτωβρίου 2019. Βλέπε κατωτέρω: Μέθεξις September 30, 2019 Δράσεις

Δελτίο Τύπου

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της θεολογικής ημερίδας με τίτλο: «Εκκλησιαστική Ενότητα και Κανονικές Δικαιοδοσίες». Την ημερίδα διοργάνωσε ο Σύλλογος θεολόγων «Μέθεξις» η οποία και φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Την ημερίδα χαιρέτησε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά π. Σεραφείμ.

Για το βαθύ αυτό εκκλησιολογικό ζήτημα εισηγήθηκαν οι:

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιος Ράντοβιτς (Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου),

Επίσκοπος Αβύδου Κύριλλος Κατερέλος (Καθηγητής Ιστορικής Δογματικής Θεολογίας, Θεολογική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α),

Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Παπαθωμάς (Καθηγητής Κανονικού Δικαίου, Ε.Κ.Π.Α),

Αρχιμανδρίτης Συμεών Γαγάτικ (Ηγούμενος Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Αχτύρκα Ουκρανίας),

Χριστινάκη Ειρήνη (Καθηγήτρια Κανονικού Δικαίου, Ε.Κ.Π.Α) και

Μεϊχανετσίδης Βασίλειος (Διδάκτορας Κανονικού Δικαίου – Ιστορικός).

Η ημερίδα εκδηλώθηκε μέσα από δύο συνεδρίες στις οποίες προήδρευσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιος και ο επίσκοπος Αβύδου Κύριλλος Κατερέλος.

Οι εισηγήσεις, η συζήτηση επί των θεμάτων που τέθηκαν, αλλά και οι τυχόν διαφωνίες παρουσίασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προβλημάτισαν τους συμμετέχοντες, ενώ πολύ σημαντικά συμπεράσματα εξήχθησαν.

Ο Σύλλογος Θεολόγων ευχαριστεί βαθύτατα όλους τους εισηγητές και όλους τους συμμετέχοντες στη Θεολογική αυτή Ημερίδα, ευελπιστώντας στη συνέχιση του θεολογικού και εκκλησιολογικού αυτού διαλόγου, ο οποίος αποσκοπεί στη διακονία της εν Χριστώ ενότητας του Σώματος της Εκκλησίας.

Ο Σύλλογος Θεολόγων “Μέθεξις”

Και μαζί με το παραπάνω δελτίο τύπου, στις σελίδες του ισοτόπου της Μέθεξις, θα βρεί ο ενδιαφερόμενος όλες της εισηγήσεις της συγκεκριμένης ημερίδας, εκτός αυτής του αρχιμανδρίτου Συμεών. Δεν υπάρχει φυσικά και η συζήτηση επί της δευτέρας συνεδρίας.

Κατανοώ ότι τους «χάλασα την σούπα» με την παρέμβαση μου για την απροκάλυπτη προπαγάνδα, παρά τα ισχνά χειροκροτήματα αφιονισμένων κλακαδόρων στον διαμαρτυρόμενο για τα όσα είπαμε πρόεδρο. Και επειδή γνωρίζαμε την πρακτική των προπαγανδιστών τα καταγράψαμε και τα δημοσιεύσαμε.

Ουκρανία: Φτάνει πια η «ομίχλη των μύθων της προπαγάνδας»

Αργότερα ζητήσαμε και τις απαντήσεις αλλά «φωνὴ βοῶντος ἐν τῇ ἐρήμῳ». Και ενώ είχαν απαντήσει σε επιστολή μου με το παρακάτω «π. Σεραφείμ σας ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τόσο για την συμμετοχή σας στην θεολογική μας ημερίδα, όσα και για τα εύστοχα σχόλια σας. Θα φροντίσουμε σύντομα να αλλάξουμε το λάθος που επισημάνατε στην ιστοσελίδα μας.Ευλογείτε», Μέχρι σήμερα δεν άλλαξαν το λάθος, αλλά και καμία απάντηση δεν έλαβα στο επόμενο, Εκτός αν εστάλη και δεν την παρέλαβα.

Από: Σεραφείμ Δημητρίου
Date: Τρί, 19 Νοε 2019 στις 10:36 π.μ.
Subject: Σύλλογος Θεολόγων “Μέθεξις”
To: Μέθεξις Σύλλογος Θεολόγων

Αγαπητοί χαίρετε.

Από καιρό αναζητώ τις απαντήσεις που υποσχέθηκε στο συνέδριο ο εισηγητής Αρχιμανδρίτης Συμεών Γαγάτικ, Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Αχτύρκα Ουκρανίας.

Στα ερωτήματα μου δεν έλαβα ακόμα απάντηση. Παρελθόντος του διημέρου και επειδή δεν είμαι καλός με την τεχνολογία, δεν μπορώ να τις εντοπίσω στην ιστοσελίδα Σας.

Παρακαλώ όπως με καθοδηγήσετε που θα τις αναζητήσω.

Ευχαριστώ
πρεσβύτερος Σεραφείμ Δημητρίου.

Στον Σύλλογο Θεολόγων ο οποίος υπάρχει κατά την τελευταία ανακοίνωση του «ευελπιστώντας στη συνέχιση του θεολογικού και εκκλησιολογικού αυτού διαλόγου, ο οποίος αποσκοπεί στη διακονία της εν Χριστώ ενότητας του Σώματος της Εκκλησίας», κατηγορηματικά απαντάμε ότι στα περί του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, δεν μπορεί να υπάρχει κανένας διάλογος. Η αλήθεια είναι μία και ότι άλλο, είναι ψέμα. Λοιπόν “εὐθύνατε τὴν ὁδὸν Κυρίου”.

Αυτά και δια ταύτα, Επιφανίου του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, πολλά τα έτη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ