Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 0:44

Οταν τα Fake News γίνονται… αγιορείτικο εργόχειρο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Ανδρέας Λουδάρος Την γνωστή μεσαιωνική πρακτική της «βαπτίσεως» του κρέατος σε ψάρι θυμίζουν τα δημοσιεύματα που για μια ακόμη φορά κατέκλεισαν το ελληνικό διαδίκτυο σχετικά με το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας.

Αυτή τη φορά στο στόχαστρο των γνωστών παραγωγών ψευδών ειδήσεων μπήκε το Άγιον Όρος, το οποίο εμφανίστηκε να αρνείται στον Οικουμενικό Πατριάρχη την αποστολή επίσημης αντιπροσωπείας στο Κίεβο για την ενθρόνιση του πρώτου Προκαθημένου της εκεί Αυτοκέφαλης Εκκλησία, μητροπολίτη Επιφανίου.

Σύμφωνα με την αλληλογραφία που φέρνει στη δημοσιότητα το orthodoxia.info, στις 25 Ιανουαρίου (12/1 με το παλαιό ημερολόγιο) η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους παρέλαβε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επιστολή του μητροπολίτη Επιφανίου, με την οποία ο νέος Προκαθήμενος προσκαλούσε επίσημη αντιπροσωπεία της αθωνικής μοναστικής κοινότητας στις εκδηλώσεις για την ενθρόνιση του.

Η επιστολή όπως συμβαίνει πάγια σε αυτές τις περιπτώσεις εστάλη στο Άγιον Όρος μέσω του Οικουμενικού Πατριαρχείου και όχι απευθείας. Όπως αποδεικνύεται και από το διαβιβαστικό έγγραφο που υπογράφει ο Αρχιγραμματέας της Ι.Σ. του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δεν πρόκειται για «αίτημα» του Πατριάρχη Βαρθολομαίου αλλά για απλή προώθηση ενός αιτήματος.

Με βάση αυτό η Ι. Κοινότητα συνήλθε σε έκτακτη σύναξη προκειμένου να αποφασίσει για το θέμα.

Τελικά η Κοινότητα αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην αποστείλει αντιπροσωπεία στην ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη, όχι για λόγους αναγνώρισης ή όχι της κανονικότητάς του αλλά γιατί επέλεξε να εξακολουθήσει να τηρεί μια πάγια τακτική η οποία θέλει το Άγιον Όρος να παρίσταται μόνο στην ενθρόνιση του ποιμενάρχου του δηλαδή σε αυτήν του Οικουμενικού πατριάρχη, και μόνο.

Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε το θέμα μόνο αθώος δεν μπορεί να θεωρηθεί αφού στην ουσία εμφανίζει το Άγιον Όρος να «επαναστατεί» κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Υπενθυμίζεται πως η ίδια ιστοσελίδα πρόσφατα εμφάνιζε τον μητροπολίτη Συμεών που εντάχθηκε στην αυτοκέφαλη Εκκλησία προερχόμενος από την ρωσική δικαιοδοσία να επιθυμεί να επιστρέψει πίσω στη θέση του. Τελικά ο μητροπολίτης Συμεών ήταν ένας εκ των βασικών μελών της ουκρανικής αντιπροσωπείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο την ημέρα της παραλαβής του τόμου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ