Κατόπιν προσκλήσεως της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ συνήλθε από 24 έως 27 Ιουνίου 2018 στην Αλεξάνδρεια Διορθόδοξο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Άγιος Ιερομάρτυς, Πατριάρχης Αλεξανδρείας και κατόπιν Κωνσταντινουπόλεως, Κύριλλος ο Λούκαρις», στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών: Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Ρωσίας, Βουλγαρίας, Κύπρου, Ελλάδος, Πολωνίας και Τσεχίας-Σλοβακίας. Οι Εκκλησίες Σερβίας και Ρουμανίας εκωλύθησαν να αποστείλουν εκπροσώπους, απηύθυναν όμως μηνύματα χαιρετίζοντα θερμά την πρωτοβουλία συγκλήσεως του Συνεδρίου.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου έγιναν εισηγήσεις με θέματα αφορώντα στον βίο και το έργο του Πατριάρχου Κυρίλλου Λουκάρεως με βάση υλικό εκδεδομένων και ανεκδότων πηγών.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πηγές, ιδίως το συγγραφικό του έργο αλλά και τη Συνοδική συνείδηση της Εκκλησίας, όπως αυτή εξεφράσθη και κατεγράφη στις Πανορθοδόξου κύρους Συνόδους Κωνσταντινουπόλεως-Ιασίου (1642), Κωνσταντινουπόλεως (1672) και Ιεροσολύμων (1672), διεπιστώθη το Ορθόδοξο φρόνημα του Πατριάρχου Κυρίλλου Λουκάρεως.

Στην ποιμαντική του διακονία και τους αγώνες του υπέρ του πληρώματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, οφείλεται η διάσωσή Της σε μία κρίσιμη για την υπόστασή Της εποχή και η ύπαρξη ακόμη και σήμερα Ορθοδόξων λαών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η δράση του αυτή επεκτείνεται και στις Εκκλησίες Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων, Κύπρου, της γενέτειράς του Κρἠτης και στην πνευματική τροφό του Ιερά Μονή Αγκαράθου.

Η αγιότητα του βίου του και οι αγώνες του υπέρ της Ορθοδοξίας ετελειώθησαν δια του θυσιαστικού μαρτυρίου του.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν δια Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια την 27η Ιουνίου, ημέρα εορτασμού της μνήμης του από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία αυτή είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους από το "Ορθοδοξια.info" μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο news@orthodoxia.info Η αναδημοσίευση στις σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή των όσων αναφέρονται στα κείμενα από την πλευρά του orthodoxia.info

Ετικέτες: