Τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο δεξιώθηκε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, μετά την μουσική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Μέγαρο.

Μεταξύ των παρόντων ήταν εκπρόσωποι των κυριότερων θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας, όπως ο Μεγάλος Μουφτής της Αλβανίας, ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος των Τιράνων, η ηγεσία της Προτεσταντικής κοινότητας της χώρας, ο Αποστολικός Νουντσός και ο Αρχιεπίσκοπος Charles John Brown.

Στην ομιλία του, ο Ιλίρ Μέτα σημείωσε ότι “ο χριστιανισμός σ ‘αυτή τη γη έχει πολύ βαθιές ρίζες, όπως έγραψε ο Απόστολος Παύλος στην Επιστολή προς τους Ρωμαίους “ὥστε με ἀπὸ Ἱερουσαλὴμ καὶ κύκλῳ μέχρι τοῦ Ἰλλυρικοῦ πεπληρωκέναι τὸ εὐαγγέλιον τοῦ Χριστοῦ” (Ρωμ. 15,19).

Μιλώντας για τις διαθρησκευτικές σχέσεις στη χώρα, ο Ιλάρ Μέτα τόνισε: «Η αρμονία, ο αμοιβαίος σεβασμός, η ανοχή, η αμοιβαία κατανόηση και η αλληλεγγύη χαρακτηρίζουν τη σχέση μεταξύ διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων στην Αλβανία και είναι τα πολύτιμα μαργαριτάρια της ιστορικής μας κληρονομιάς”.

Αναφέρθηκε επίσης στις σκληρότερες δίκες που ο αλβανικός λαός έπρεπε να αντέξει στον 20ό αιώνα. “Πολλοί ιερείς φυλακίστηκαν, απομονώθηκαν και βασανίστηκαν από το πιο άκαμπτο κομμουνιστικό καθεστώς της εποχής”, υπενθύμισε ο Πρόεδρος της Αλβανίας. Ωστόσο, όπως είπε, “η δεκαετία του 1990 έγινε η αρχή μιας θρησκευτικής αναβίωσης στη χώρα”.

Αναφερόμενος στην προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, τόνισε πως “Τα έργα του, οι προσδοκίες του εδώ και πολλά χρόνια υπηρέτησαν όχι μόνο την κανονική και πνευματική αναγέννηση της αυτοκέφαλης Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αλλά και την εκπαίδευση μιας νέας γενιάς αλβανών ιερέων που συνέβαλαν στην ανύψωση της πίστης και της διάδοσης έξω από την Αλβανία”.

Ο Αλβανός Πρόεδρος τόνισε: «Δυστυχώς, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έπρεπε να περάσει τον τελευταίο αιώνα μέσα από πολλές δυσκολίες και περιπέτειες, αλλά, με μεγάλες θυσίες, κατάφερε να αναγεννηθεί και να γίνει αυτό που είναι σήμερα”, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του για τη συνέχιση της φιλίας μεταξύ του Πατριάρχη Κυρίλλου και του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, που ήδη μετράει μισό αιώνα.

Από την πλευρά του, ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας είπε πως “αν και είναι η πρώτη επίσκεψή του στην Αλβανία, εντούτοις, μεταξύ των Εκκλησιών έχει αναπτυχθεί μια μακρόχρονη σχέση καθώς όχι μόνο μοιράζονται μια κοινή πίστη και έχουν μια παρόμοια εμπειρία αντιμετωπίζοντας δύσκολες διώξεις στον εικοστό αιώνα, αλλά και μοιράζονται κοινές θέσεις στα βασικά θέματα της εποχής μας”.

Πρόσθεσε πως “Η εποχή των μαζικών διώξεων κατά της πίστης και του αθεϊσμού που επιβλήθηκε βίαια δεν θα μπορούσε να σπάσει το πνεύμα των λαών μας, που σήμερα αποδεικνύουν σε ολόκληρο τον κόσμο μια κοινή δέσμευση στις παραδοσιακές αξίες και τη διαθρησκειακή αρμονία”.

Τέλος αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο σχέσεων εκκλησίας- κράτους στην Αλβανία, όπου όχι μόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και άλλες θρησκευτικές κοινότητες αποτελούν αξιόπιστο εταίρο του κράτους, ενώ για τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο είπε πως είναι πάντα ευπρόσδεκτος και αγαπητός επισκέπτης στη Ρωσία.

Σήμερα το πρωί, ο Πατριάρχης Κύριλλος, λίγο πριν αναχωρήσει από τη γείτονα χώρα, επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου και την Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία «Ανάστασις του Χριστού».

Διαβάστε την προσφώνση του Αρχιεπισκόπου κ. Αναστασίου κατά την επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου

 

Ετικέτες: