Απάντηση σε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία φέρεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαιος να μην έδωσε κανονική άδεια στον Μητροπολίτη Σταρας Ζαγοράς του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας να ιερουργήσει σε Ναό σε περιοχή της κανονικής δικαιοδοσίας της έδωσε η Μητρόπολη Αδριανουπόλεως.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «στον Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της Αδριανουπολεως προ ετών, εν αγνοία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τοποθετήθηκε από Βούλγαρους αδελφούς η προτομή του “Εξάρχου” Ανθίμου. Για τον λόγο αυτό, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έκτοτε, απαγόρευσε τις ιεροπραξίες Βουλγάρων αρχιερέων στον Ναό αυτό μέχρι την αφαίρεση της προτομής. Ως γνωστόν, ο “Έξαρχος” Άνθιμος ήταν ο πρωτεργάτης του Βουλγαρικού σχίσματος, το οποίο ταλαιπώρησε την Εκκλησία επί περίπου 75 χρόνια».

Η Μητρόπολη Αδριανουπόλεως επισημαίνει ότι ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεοφύτος, ύστερα από πρόσκληση που έλαβε από την βουλγαρική Κοινότητα της Αδριανουπόλεως, απέστειλε γράμμα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με το οποίο ζητούσε άδεια, ώστε ο Μητροπολίτης Στάρας Ζαγοράς να λειτουργήσει στον ναό αυτό. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέπεμψε το αίτημα στον κανονικώς αρμόδιο, Μητροπολίτη Αμφιλόχιο.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, πιστός στη μέχρι τώρα πρακτική του Οικουμενικού Πατριαρχείου επι του ζητήματος, δεν παρεχώρησε την κανονική του άδεια στον αγ. Σταρας Ζαγοράς. Αυτή η δικαιολογημένη στάση της Μητρός Εκκλησίας είναι απολύτως γνωστή επί αρκετά χρόνια στους Βούλγαρους Αρχιερείς και την σέβονται στο ακέραιο.

Για τον λόγο αυτό τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τη μη χορήγηση της κανονικής αδειας από μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και τα οποία προβάλλουν λόγους άσχετους με την πραγματικότητα, είναι προφανές ότι δεν ευσταθούν και δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια».

Η Μητρόπολη Αδριανουπόλεως τονίζει ότι «ο όμορος Ιεράρχης κ. Κυπριανός, ο οποιος, ως γνωστόν, εχει αδελφικούς δεσμούς αμοιβαίας εν Χριστώ αγάπης με τον Μητροπολίτη Αμφιλόχιο, αλλά και όλοι οι Ιεράρχες της Εκκλησίας Βουλγαρίας, είναι πάντοτε ευπρόσδεκτοι, ύστερα από πρόσκληση ή μετά την άδεια του οικείου Ποιμενάρχου, ώστε να λειτουργήσουν στον άλλο Ι.Ναό του Αγίου Γεωργίου ή να συμπροσευχηθούν στον Ι.Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης με ιερουργούντα τον οικείο Ποιμενάρχη. Σημειώνεται δε ότι οι σχέσεις της Μητροπόλεώς μας με τη Βουλγαρική Κοινότητα της Αδριανουπόλεως είναι άριστες.
Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνουμε, ότι κάθε άλλος προβαλλόμενος ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια και δεν αντανακλά τις πραγματικά αδελφικές σχέσεις συνεργασίας και αλληλοκατανοήσεως που υπάρχουν ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Βουλγαρίας».

Ετικέτες: