Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον Α΄, που είχε προγραμματισθεί νωρίτερα σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με το βουλγαρικό δημοσίευμα «ο Βαρθολομαίος προκάλεσε σκάνδαλο καθώς αντιμετώπισε τον (Βούλγαρο) πατριάρχη Νεόφυτο, ως μητροπολίτη και την Βουλγαρική Εκκλησία ως μη αυτοκέφαλη».

Με αφορμή αυτό το γεγονός ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Ο Μπορόσοφ δήλωσε ότι ενοχλήθηκε από τα αιτήματα του Βαρθολομαίου για επιστροφή των ιερών κειμηλίων στις ελληνικές μονές που ανήκουν και επέμεινε ότι αυτά είναι μοναδικά και η Βουλγαρία δεν πρόκειται να διαχωριστεί από αυτά.

Ανέφερε ότι το ζήτημα αυτό καθώς και τα οστά του τσάρου Σαμουήλ είναι θέματα τα οποία «διαπραγματεύονται» η Ελλάδα και η Βουλγαρία και «σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να τεθούν σε συζήτηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη», όπως είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Η άρνηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ήρθε τρεις ώρες μετά που ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζήτησε από τη βουλγαρική κυβέρνηση να επιστρέψει τα ιερά κειμήλια που ανήκουν στους Έλληνες, όπως ισχυρίστηκε, ενώπιον του προέδρου της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνένλιεφ.

«Ο επικεφαλής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συνέδεσε την πρόοδο της Βουλγαρίας στην ΕΕ και την ενότητα της Εκκλησίας μας με την επιστροφή των κατασχεμένων στη διάρκεια του πολέμου και της σύγχυσης που προκλήθηκε στη βαλκανική χερσόνησο. Πρόκειται, όπως είπε για ιερά κειμήλια που ανήκουν σε μονές και εκκλησίες των Σερρών, της Ξάνθης και της Δράμας που τα πήραν (άρπαξαν) οι Βούλγαροι και τα μετέφεραν στη Βουλγαρία».

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

 

ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία αυτή είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους από το "Ορθοδοξια.info" μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο news@orthodoxia.info Η αναδημοσίευση στις σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή των όσων αναφέρονται στα κείμενα από την πλευρά του orthodoxia.info

Ετικέτες: