Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει η επιλογή του Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη να προχωρήσει σε διακοπή εκκλησιαστικής Κοινωνίας με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξαιτίας της διένεξης για το Κατάρ.

Από τις 11 Μαρτίου το orthodoxia.info είχε αποκαλύψει πως η επόμενη κίνηση μετά το «ναυάγιο» της αντιοχειανής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη θεωρείτο πως θα ήταν η διακοπή Κοινωνίας και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε!

Παρά τις εκκλήσεις από το σύνολο του ορθόδοξου κόσμου να μην κλιμακωθεί η ένταση, το Πατριαρχείο Αντιοχείας προχώρησε σε μια ιδιαίτερα σκληρή απόφαση η οποία είναι άγνωστο τι επιπτώσεις θα προκαλέσει.

Στο ανακοινωθέν της Ι. Συνόδου του Πατριαρχείου Αντιοχείας υπάρχουν αιχμές και για τους χειρισμούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο θέμα του Κατάρ κατά την πρόσφατη σύναξη των Προκαθημένων. Στην ανακοίνωση μάλιστα, γίνεται λόγος για «αδυναμία των Ορθόδοξων Εκκλησιών για να συμβάλουν στην επίλυση αυτής της κρίσης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του εκκλησιαστικού δικαίου».

Μέχρι στιγμής το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το οποίο αυτές τις μέρες επισκέπτεται επίσημα ο Αρχιεπίσκοπος Φιλανδίας, δεν έχει αντιδράσει.

Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999