Πέντε μήνες μετά την εκλογή του επισκόπου Χριστουπόλεως Μακάριου στον θρόνο του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, οι αλλαγές στην διοίκηση της Αρχιεπισκοπής κλιμακώνονται.

ORTHODOXIA.INFO | Ανδρέας Λουδάρος

Η χθεσινή ανύψωση των δυο εκ των τεσσάρων βοηθών επισκόπων της Αρχιεπισκοπής σε μητροπολίτες από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ήταν ίσως η σημαντικότερη κίνηση έως τώρα, με τους μητροπολίτες πλέον, Σεραφείμ και Νίκανδρο να εξέρχονται δια της προαγωγής από το δυναμικό της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Οι δυο ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου μπορούν να παραμείνουν στην Αυστραλία όσο εκείνοι επιθυμούν όπως χαρακτηριστικά τους είπε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, αλλά πλέον η διοικητική τους αναφορά δεν βρίσκεται στην Αυστραλία αλλά στην Κωνσταντινούπολη.

Ο μεγαλύτερος εκ των βοηθών επισκόπων της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, επίσκοπος Δέρβης Ιεζεκιήλ, 81 ετών σήμερα, εξακολουθεί να υπηρετεί στην Μελβούρνη αλλά δεν θα ήταν έκπληξη και η δική του προαγωγή στο επόμενο διάστημα.

Από τους τέσσερις βοηθούς επισκόπους της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας ο μόνος που φαίνεται πως θα παραμείνει στο δυναμικό της είναι ο 53χρονος Μιλητουπόλεως Ιάκωβος που εξελέγη επίσκοπος μόλις πριν από 8 χρόνια. Ο κ. Ιάκωβος είναι και ο μοναδικός εκ των επισκόπων της Αυστραλίας που έχει γεννηθεί εκεί.

ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ;

Τον προηγούμενο Μάρτιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μιλώντας σε πιστούς που είχαν παρακολουθήσει νωρίτερα το τρισάγιο που είχε τελέσει για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό, είχε εκφράσει δημόσια τις σκέψεις του για δημιουργία νέων Μητροπόλεων στην Αυστραλία, κάτι δηλαδή αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει στις Η.Π.Α.

«Ομολογώ και δημοσία ότι μας προβληματίζει το εάν θα πρέπει να συνεχίσει η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας να είναι και εις το μέλλον μία ενιαία εκκλησιαστική οργάνωσις, μία Αρχιεπισκοπή, με έναν Αρχιεπίσκοπο και με βοηθούς Επισκόπους, φυσικά, ή αν πρέπει να κατατμηθεί σε επιμέρους ανεξάρτητες Μητροπόλεις» είχε πει χαρακτηριστικά τότε.

Καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info σημειώνουν πως τόσο ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος όσο και μια σειρά ιεραρχών του Πατριαρχείου θεωρούν πως μια τέτοια ενέργεια δεν θα προκαλέσει λύσεις σε προβλήματα παρά νέα προβλήματα.

Μάλιστα οι υποστηρικτές της άποψης της διατήρησης του καθεστώτος της Αυστραλίας υποστηρίζουν πως η αλλαγή που έγινε στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής με την δημιουργία τοπικών Μητροπόλεων δεν προσκόμισε τα αναμενόμενα.

Πέντε μήνες μετά την εκλογή Μακαρίου όλα δείχνουν πως το σενάριο της αλλαγής του μοντέλου διοίκησης της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας μάλλον απομακρύνεται κι οι επόμενοι ιεράρχες που θα κληθούν να υπηρετήσουν στην μακρινή Αρχιεπισκοπή θα είναι μάλλον επίσκοποι και όχι μητροπολίτες.

photo: Ν. Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999

Ετικέτες: