Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 | 22:51

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Οι εκ βορρά αδελφοί μας ομιλούν για σχίσμα ενώ εμείς για αγάπη”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

ORTHODOXIA.INFO | Σπύρος Παπαγεωργίου Την απάντησή του δίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε όσα ακόυγονται καθημερινά για ρήξη και σχίσμα με την Εκκλησία της Μόσχας.

Ο κ. Βαρθολομαίος, κατά τη χοροστασία του τον πατριαρχικό ναό του αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, τόνισε πως “την στιγμή που οι εκ βορρά αδελφοί μας ομιλούν για σχίσμα, εμείς ομιλούμε για αγάπη”, ενώ συμπλήρωσε ότι «η Μητέρα Εκκλησία πορεύεται δια μέσου των αιώνων με την αγάπη και με αυτή την αγάπη προσπαθεί και τώρα να λύσει το εκκλησιαστικό πρόβλημα της Ουκρανίας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε πως “η Μόσχα θα έπρεπε να παραδεχθεί ότι και ο Ουκρανικός λαός, ο οποίος κατά τρόπον όχι ορθόδοξον περιήλθε για μερικούς αιώνας εις την δικαιοδοσίαν της, ή εις την διοίκησίν της για την ακρίβειαν, αυτός ο λαός των σχεδόν πενήντα εκατομμυρίων δικαιούται και αυτός της εκκλησιαστικής του ανεξαρτησίας, της αυτοκεφαλίας, και η Μητέρα Εκκλησία με στοργή και με αγάπη θέλησε να θεραπεύσει το σχίσμα, το οποίο δημιουργήθηκε εκεί, όχι εξ υπαιτιότητός της αλλά εξ υπαιτιότητος άλλων, και να επαναφέρει τους Ουκρανούς Ορθοδόξους αδελφούς μας εις την κανονικότητα και εις την Κοινωνία μετά πασών των Αγίων Ορθοδόξων Εκκλησιών».

Αφορμή για τα σχόλια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στάθηκε η προσφώνηση του μητροπολίτη Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς Ιουστίνου, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του στις κανονικές ενέργειες του Φαναρίου για τη λύση του Ουκρανικού ζητήματος.

Ο μητροπολίτης της Βορείου Ελλάδος που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη με ομάδα προσκυνητών είπε «για μία ακόμα φορά η Μητέρα Εκκλησία – το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλείται όχι να αυθαιρετήσει αλλά να εφαρμόσει Ιερούς Κανόνες, τους οποίους οι Πατέρες έθεσαν εν Οικουμενικές Συνόδοις. Θέλουμε να γνωρίζετε ότι ημείς, οι ταπεινοί και ανάξιοι δούλοι σας αλλά και πνευματικά σας τέκνα, στηρίζουμε τη μεγάλη σας προσπάθεια, ουχί, επαναλαμβάνω, δια κυριαρχίαν και αυθαιρεσίαν, αλλά διά την εφαρμογήν των Ιερών Κανόνων. Και προσευχόμεθα από τα βάθη της καρδίας μας ο Θεός να σας δίδει δύναμη, υπομονή και σύνεση, την οποία έχετε, διά να τελεσφορήσει η υπόθεσις».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ