Κωνσταντινούπολη

Οικουμενικός Πατριάρχης: «Η Μόσχα δημιουργεί ένα συνειδησιακό πρόβλημα»

ORTHODOXIA.INFO | Σπύρος Παπαγεωργίου Για ακραία συμπεριφορά και εθνοφυλετισμό έκανε λόγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Μόσχας.

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας μιλώντας μετά τη θεία λειτουργία, στο Βατοπαιδινό Μετόχι του Αγίου Ανδρέα, στη ρωσόφωνη παροικία της Πόλης, μίλησε για ακραία και απαράδεκτη απόφαση της Εκκλησίας της Ρωσίας, να διακόψει την ευχαριστιακή Κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Γνωρίζω ότι υπάρχει διάχυτος μία ανησυχία και ένα δίλημμα μεταξύ σας. Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας, είμεθα μία οικογένεια, είμαι ο πατέρας σας και είστε τα πνευματικά μου τέκνα. Αυτή η ανησυχία και αυτό το δίλημμά που επικρατεί μέσα στη ρωσική παροικία της Πόλεως μας και γενικά της χώρας της Τουρκίας οφείλεται στην ακραία απόφαση της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ρωσίας, του αδελφού Πατριαρχείου της Μόσχας, να διακόψει την ευχαριστιακή Κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δηλαδή με τη Μητέρα του Εκκλησία», ενώ πρόσθεσε ότι «το να διακόπτωμεν την ευχαριστιακήν κοινωνίαν ως μοχλόν πιέσεως και ως εξαναγκασμόν για να συμφωνήσουν και οι άλλοι με τις απόψεις μας, αυτό είναι απαράδεκτο. Είμαι βέβαιος ότι σύντομα η αδελφή Εκκλησία της Ρωσίας θα μετανοήσει γι’ αυτήν την ακραία απόφασή της».

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην τακτική της Μόσχας να υποχρεώνει τους ρωσόφωνους της Πόλης να απέχουν από κάθε λειτουργική και πνευματική δραστηριότητα που βρίσκεται υπό την εποπτεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, λέγοντας ότι δημιουργεί ένα συνειδησιακό πρόβλημα.

«Όταν λέγη η αδελφή Εκκλησία της Ρωσίας να μην εκκλησιάζεσθε, να μην εξομολογήστε, να μην κοινωνείτε στους ναούς που είναι υπό το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, σας δημιουργεί ένα συνειδησιακό πρόβλημα. Να μην ακούτε, μην έχετε καμίαν ανησυχίαν, διότι ο δικός σας ποιμήν, ο δικός σας πνευματικός πατέρας εδώ στην Τουρκία είναι ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, είναι ο ομιλών. Και να εκκλησιάζεσθε και να κοινωνείτε και εδώ στον Άγιο Ανδρέα, όπως σήμερα, και σε όλες τις άλλες Εκκλησίες στη χώρα μας, εδώ που ζούμε, χωρίς καμίαν επιφύλαξιν, χωρίς καμίαν αναστολήν».

Επίσης ο οικουμενικός Πατριαρχής αναφέρθηκε σε λυπηρά γεγονότα όπου οι ρώσοι αρνήθηκαν ακόμα και να βαπτίσουν ή να κηδέψουν σε εκκλησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κάνοντας λόγο για λυπηρές καταστάσεις που δημιουργούνται όταν στα καθαρώς εκκλησιολογικά και Κανονικά πράγματα της Εκκλησίας, αναμειγνύωνται ο εθνικός και ο φυλετικός παράγοντας.

Τέλος ο κ. Βαρθολομαίος συνεχάρη όλους παρευρέθηκαν στο ναό του Αγίου Ανδρέα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Συγχαίρω όλους εσάς, τα πνευματικά μου παιδιά, που δεν ακούσατε αυτές τις σειρήνες, αλλά παραμένετε πιστοί και ήρθατε σήμερα και προσευχηθήκατε μαζί με τον ποιμενάρχη σας και κοινωνήσατε των Αχράντων Μυστηρίων και ζητήσαμε όλοι μαζί την χάριν και την ευλογίαν του Αγίου Ανδρέου. Ιδιαιτέρως συγχαίρω την χοράρχην την κ. Λίνα Νταβίντοβα, η οποία έδωσε την προσήκουσα απάντηση σε αυτούς που πήγαν να την προσηλυτίσουν, τρόπον τινα».

Ακούστε την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη στο 1:00:00

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Ορισμένες συνιστώσες του Ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος

Μπάτσκας Ειρηναίος: Προσωπική θέσις ως προς την «Θέσιν της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας περί της εν Ουκρανία εκκλησιαστικής κρίσεως”

Γραφείο Ρεπορτάζ

Απάντηση Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων

Σπύρος Παπαγεωργίου

«Έχασε» το δρόμο της προς την ΙΣΙ η απόφαση για την Ουκρανία και κατέληξε σε… επιτροπές

Ανδρέας Λουδάρος

Καθηγητής στην Τιφλίδα απολύθηκε λόγω υποστήριξης της ουκρανικής αυτοκεφαλίας

Σπύρος Παπαγεωργίου

Γεύμα Οικουμενικού με Κύπρου και Αλβανίας στην Αυστρία με «φόντο» το ουκρανικό

Ανδρέας Λουδάρος