Ευρώπη

Ξεχωριστό μνημόσυνο στον Άγιο Στέφανο Παρισίων

Το μνημόσυνο μιας προσωπικότητας της Εκκλησίας που έζησε τα τελευταία χρόνια του στην πόλη του φωτός του Μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Λεοντουπολεως κυρού Σωφρονίου τέλεσε χθες στον Ιερό ναό του Αγίου Στεφάνου στο Παρίσι ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ.

Προηγήθηκε Θεία λειτουργία προεξάρχοντος του ποιμενάρχου του Εξαγώνου πλαισιωμένου από τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Γαλλίας Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Ιωαννίδη και τον Προϊστάμενο του Καθεδρικού ναόυ Πρωτοπρεσβύτερο Παναγιώτη Ξενιτέλλη.

Το μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε στον ναό της οδού George Bizet για την συμπλήρωση 70 χρόνων από την Κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτου.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Πρωην Λεοντουπόλεως κυρός Σωφρόνιος Ευστρατιάδης γεννήθηκε στη Συγή της Προύσας το 1872,σπούδασε θεολογία στην θεολογική Σχολή της Χάλκης, χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Μητροπολίτη Προύσης Ναθαναήλ και υπηρέτησε στον ναό του Αγίου Γεωργίου της Βιέννης. Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου του 1908, λίγες ημέρες αργότερα στις 14 Σεπτεμβρίου 1908 στην Αλεξάνδρεια υπό του Πατριάρχου Φωτίου Μητροπολίτης Λεοντουπόλεως το 1919 παραιτήθηκε για λόγους υγείας και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου και εκοιμηθη στις 25 Νοεμβρίου 1947.

Είναι αξιοσημείωτο να τιμούμε πόσο μάλλον να θυμόμαστε προσωπικότητες που σφράγισαν την εκκλησιαστική ιστορία και να αποδίδουμε φόρο τιμής και μνήμης.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Γαλλίας: «Όλα τα χρωστάμε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο»

Γιώργος Δ. Φερδής

Η Ά Στάση των Χαιρετισμών στο Παρίσι

Γιώργος Δ. Φερδής

Γαλλίας: «Όλοι αμαρτάνουμε, η ουσία είναι να σηκωνόμαστε»

Γιώργος Δ. Φερδής

Η ιστορική ομιλία του μητροπολίτη Γαλλίας στην ενθρόνιση του πρώτου Προκαθημένου της Εκκλησίας Ουκρανίας

Αναδημοσίευση

Μνημόσυνο για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στην Ιορδανία

Γραφείο Ρεπορτάζ

11 χρόνια του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου

Γιώργος Δ. Φερδής