Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022 | 0:28

Ξεκίνησαν τα “Θεομητορικά” στην Ύδρα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή της Υπεραγίας Θεοτόκου με την ονομασία “Θεομητορικά”, που διοργανώνει όπως κάθε χρόνο -από το 2001- ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή 13 Αυγούστου 2017 με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Αρχιερατικό Μνημόσυνο των Ευεργετών της Εκκλησίας της νήσου Ύδρας. Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ, ενώ συμμετείχε και ο Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης Πρωτοσύγκελος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέστηκε ο Εσπερινός και η τελευταία Παράκληση προς την Θεότόκο, χοροστατούντος του Μητροπολίτου κ. Εφραίμ, ενώ στη συνέχεια δόθηκε ομιλία στην Συνεδριακή αίθουσα του Ι. Καθεδρικού Ναού, του Πρωτοσύγκελου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Συμεών Βολιώτη με θέμα “Η Παναγία μας, η μόνη καταφυγή μας”.

Λίγο πριν αρχίσει η ομιλία του Πανοσ. Αρχιμ. π. Συμεών Βολιώτη προλόγισε ο Ιερολογιώτατος Αρχιδιάκονος της Ιερής Μητροπόλεως Ύδρας π. Νεκτάριος Δαρδανός πτυχιούχος Φιλοσοφικής και Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. που με τον μεστό του λόγο αναφέρθηκε στην Υπεραγία Θεοτόκο, για τις εορταστικές εκδηλώσεις των Θεομητορικών της Ύδρας και έκανε την παρουσίαση του Πανοσ. Αρχιμ. Πανοσ. Αρχιμ. π. Συμεών Βολιώτη Πρωτοσύγκελλου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Συμεών που με την εμπνευσμένη, εμπεριστατωμένη και γλαφυρή ομιλία του καθήλωσε με τον λόγο του, τους παριστάμενους οι οποίοι και επωφελήθηκαν τα μέγιστα από την ψυχωφελή ομιλία του αναφερόμενος στην Υπεραγία Θεοτόκο. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην σωτηρία μας από τις ασθένειες, τις δυσκολίες της ζωής αλλά και τον φόβο του θανάτου με την καταφυγή μας στην Παναγία.

Μετά το πέρας της της ομιλίας, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ αφού πήρε τον λόγο ευχαρίστησε τον ομιλητή Πανοσ. Αρχιμ. π. Συμεών Βολιώτη και ολοκληρώνοντας ευχήθηκε «Καλή Παναγιά» στους παριστάμενους. Στη συνεχεία προσέφερε την τιμητική πλακέτα των «Θεομητορικών 2017» στον ομιλητή Πανοσ. Αρχιμ. π. Συμεών Βολιώτη Πρωτοσύγκελλο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Τιμητικές πλακέτες των «Θεομητορικών 2017» δόθηκαν από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ επίσης στον κ. Β Αντωνιάδη ιδιοκτήτη του Εκπαιδευτικού Ομίλου “ΠΡΑΞΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ Praxis K Praxis Edu» για την χορηγία του εορταστικού εντύπου, προσκλήσεων κλπ, και τον Φιλυδραίο αλλά και πολύ αγαπητό στην Ύδρα εικαστικό κ. Αλέξη Βερούκα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017 και ώρα 7:00 πμ θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στις 19:00 θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Στις 20:30 θα πραγματοποιηθεί η λιτάνευση της θαυματουργού εικόνας Παναγίας της “Φανερωμένης” δια μέσου των κεντρικών οδών του νησιού. Στη συνέχεια και ώρα 21:15 θα γίνει Αρτοκλασία, Χαιρετισμός και απόλυση επί της εξέδρας στο κέντρο του λιμανιού της Ύδρας.

Την Τρίτη 15 Αυγούστου 2017 στις 6:30 ορίζεται η έναρξη του Όρθρου, στις 07:30 Καταβασίες και στις 08:30 π.μ. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ύδρας κ. Εφραίμ με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της Ύδρας. Στις 10:30 π.μ. θα δοθεί εορταστικό πρωινό. Το απόγευμα στις 19:00 θα τελεστεί εσπερινός με Ιερή Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Το Σάββατο 19 Αυγούστου 2017 στο προαύλιο του Ι. Καθεδρικό Ναού θα πραγματοποιηθεί η 8η Φιλανθρωπική Εκδήλωση Κλασσικής Μουσικής.

Την Κυριακή 20 Αυγούστου 2017 στις 07:00 θα τελεστεί Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Την Δευτέρα και Τρίτη 22 και 23 Αυγούστου 2017, στις 19:30 θα τελεστεί Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός της Αποδόσεως προεξάρχοντος του Ποιμενάρχου μας κ.κ. Εφραίμ και θα ακολουθήσει ομιλία του Πανοσ. Αρχιμ. π. Αμφιλόχιου Γελαδάκη Γενικού Αρχιερατικού Επόπτου Αιγίνης. Στις 21:00 θα ακολουθήσει η λιτάνευση των Θαυματουργών Εικόνων Παναγίας της “Φανερωμένης” και Παναγίας του “Μαλίκη”, στις 21:30 θα τελεστεί η Ακολουθία Λιτής και Αρτοκλασία στον Νάρθηκα. Στις 22:15 θα γίνει η έναρξη Ιερής Αγρυπνίας κατά το Αγιορείτικο τυπικό και στις 02:30 π.μ. θα περατωθεί με την παράθεση πρωινού.

Στις ιερές ακολουθίες 14 και 15 Αυγούστου 2017 θα ψάλλουν οι Πρωτοψάλτες κ. Ε. Γκίκας και κ. Ά. Διαμαντόπουλος. Στην Ιερή Αγρυπνία της 22-23 Αυγούστου θα ψάλει πολυμελής χορωδία της σχολής “Εν Ωδαίς” υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη της Ι. Μ. Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού κ. Γ. Ντόβολου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ