Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η πανήγυρις του Αγίου Βασιλείου στο ναό του, που βρίσκεται στην ενορία της αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

Ο δεύτερος χρονολογικά, μετά τον μεταβυζαντινό άγιο Γεώργιο, ναός της Ηλιούπολης για 10 χρόνια έμεινε κλειστός και αλειτούργητος.

Το αγιασμό για την επαναλειτουργία του ναού και τον Εσπερινό τέλεσε ο Επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος, πλαισιούμενος από του αρχιμανδρίτες Σεραφείμ και Ευσέβιο.

Ο επίσκοπος συνεχάρη τους ενορίτες που κατάφεραν με την αρωγή τους εντός 25 ημερών, να κάνουν το ναό προσβάσιμο για την λατρεία.

Πλήθος πιστών συνέρρευσε την παραμονή στο εκκλησάκι για τον Εσπερινό αλλά και ανήμερα, όπου την θεία λειτουργία και την λιτανεία τέλεσε ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ναού, αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου.

Πριν γίνουν οι ενορίες και χτιστούν οι ναοί τους, στην Ηλιούπολη, το εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου, ήταν το πρώτο σημείο λατρείας και τιμής του Θεού στην περιοχή. Σε αυτό έγιναν οι πρώτες βαπτίσεις, γάμοι και κηδείες για τους κτηνοτρόφους της περιοχής της σημερινής Ηλιούπολης

Υπήρξε ιδιοκτησία του Βασιλείου Παπαγεωργαντή και χτίστηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα από τους γονείς του, Ιωάννη και Χαρίκλεια ως ευχαριστία για το ότι επέζησε το παιδί τους. Αφιερώθηκε στον άγιο Βασίλειο, του οποίου το όνομα είχε ο γιός τους, αλλά και στην αγία Μαρκέλλα την Χιοπολίτιδα, λόγω της καταγωγής τους. Μετά το θάνατό του Βασιλείου το 2007, ο ναός έκλεισε και δεν ξαναλειτούργησε. Πλέον υπό την ευθύνη του Ι.Ν. αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως ανακαινίζεται και θα λειτουργεί στις μνήμες των αγίων Βασιλείου και Μαρκέλλης και όποτε το επιθυμούν οι ένοικοι της πολυκατοικίας, στο γήπεδο της οποίας προϋπήρχε ο Ναός.

Εκ του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου, του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία αυτή είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους από το "Ορθοδοξια.info" μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο news@orthodoxia.info Η αναδημοσίευση στις σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή των όσων αναφέρονται στα κείμενα από την πλευρά του orthodoxia.info

Ετικέτες: