Με ξεχωριστές τιμές, η Ξάνθη πανηγυρίζει από χθες την εορτή της Αποτομής της Κεφαλής του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ο οποίος είναι ο προστάτης και πολιούχος της.

Οι πιστοί της περιοχής συνέρρευσαν από χθες στον μητροπολιτικό ναό της Ξάνθης, που είναι αφιερωμένος στον Τίμιο Πρόδρομο, για να συμμετάσχουν ενεργά στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του.

Το πρωί τελέστηκε πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας, με τη συμμετοχή των μητροπολιτών Μαρωνείας κ. Παντελεήμονος, Σουηδίας κ. Κλεόπα, του οικείου μητροπολίτη κ. Παντελεήμονος καθώς και του επισκόπου Αλικαρνασσού κ. Αδριανού, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στο τέλος της θείας λειτουργίας, μίλησε για τον τιμώμενο άγιο ο μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “τιμούμε τον κάθε άγιο της Εκκλησίας, όταν γινόμαστε συνοδοιπόροι στη ζωή, το μαρτύριο, το έργο και τη διδασκαλία του”.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι “αυτοί που έκοψαν την κεφαλή του Τιμίου Προδρόμου, ήθελαν να φιμώσουν την αλήθεια του και την αλήθεια του Χριστού, αλλά συνέβη ακριβώς το αντίθετο”. Ο μητροπολίτης Σουηδίας, συνδέοντας την εποχή κατά την οποία έζησε ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος με τη δική μας, είπε ότι “στην εποχή που ζούμε, που αποκεφαλίζονται τα ιδανικά και τα οράματα των νέων ανθρώπων, έρχεται ο άγιος Ιωάννης να μας διδάξει να έχουμε παρρησία λόγου, να καυχόμεθα για αυτό που πιστεύουμε, το Ευαγγέλιο, τις παραδόσεις μας, τα ιδανικά της φυλής μας”.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κλεόπας εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον μητροπολίτη Ξάνθης για την πρόσκληση να έρθει από τη Στοκχόλμη για την πανήγυρη του Τιμίου Προδρόμου και ευχήθηκε “ο άγιος Ιωάννης να εμπνέει όλους μας στη ζωή μας και την πατρίδα μας”.

“ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ”

Από την πλευρά του, ο επιχώριος μητροπολίτης κ Παντελεήμων, αναφερόμενος στο μήνυμα που στέλνει το κήρυγμα του τιμώμενου αγίου, υποστήριξε ότι “χρειάζεται ο καθένας μας αλλά και ο κόσμος ολόκληρος την μετάνοια που κηρύσσει ο Τίμιος Πρόδρομος, να αλλάξουμε τα μυαλά μας και την πορεία της ζωής μας, να γίνουμε συνοδοιπόροι των αγίων”.

Μάλιστα, ο κ. Παντελεήμων ευχαρίστησε τον άγιο “για τις πρεσβείες που καθημερινά απευθύνει στον Σωτήρα Χριστό για τον λαό μας αλλά και ολόκληρο τον κόσμο”. Ευχαρίστησε, ακόμη, έναν έναν ξεωριστά τους αρχιερείς που ανταποκρίθηκαν, όπως είπε, στην πρόσκληση της μητρόπολης και ήλθαν να συνεορτάσουν τον πολιούχο της Ξάνθης.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ Ο ΞΑΝΘΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

Εκ μέρους των προσκεκλημένων αρχιερέων, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος εξέφρασε εκ βάθους καρδίας την αγάπη και τον σεβασμό του προς τον ποιμενάρχη της Ξάνθης για την ευκαιρία που τους έδωσε να συμμετάσχουν στην εορτή. Ο κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε, εκ μέρους των νεότερων μελών της Ιεραρχίας, τον μητροπολίτη Ξάνθης “για το μειλίχιο του χαρακτήρα του, το ήθος του και τις καρποφόρες προτάσεις του που τον καθιστούν παράδειγμα μητροπολίτη”. Δεν παρέλειψε δε να απευθυνθεί στον πιστό λαό της Ξάνθης, εξαίροντας την προσωπικότητα του μητροπολίτη του.

Χθες το απόγευμα, παραμονή της εορτής, τελέστηκε στον μητροπολιτικό ναό της Ξάνθης πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του επισκόπου Αλικαρνασσού κ. Αδριανού, με τη συμμετοχή πλειάδας ιερέων από την τοπική Εκκλησία.

Στο τέλος του εσπερινού, μίλησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, στην κεντρική πλατεία της γραφικής θρακικής πόλης. Ο κ. Χρυσόστομος, αναφερόμενος στον βίο του Τιμίου Προδρόμου, εξήγησε ότι “μέσα από τη στάση του και τη ζωή του, επιβεβαίωσε το μήνυμα της αγάπης του Θεού και κατέστη προφήτης μετανοίας”. Πρόσθεσε πως “δεν φοβήθηκε να ελέγξει τον άρχοντα της εποχής για τη στάση του που ήταν αντίθετη με τον Μωσαϊκό νόμο και να τον καλέσει σε μετάνοια”.

Η ΑΜΑΡΤΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΕΓΩΙΣΤΗ

Με αφορμή τη ζωή του Ηρώδη, έκανε λόγο για την αμαρτία που μας αποκόπτει από την Εκκλησία και δεν μας αφήνει να δούμε την προοπτική της αιώνιας ζωής που ανοίγεται μπροστά μας. “Η αμαρτία κάνει τον άνθρωπο να επικεντρώνεται στον εαυτό του και τον εγωισμό του, να μην μπορεί να δεχθεί τους άλλους. Μόνο μέσα από την μετάνοια και την αυτογνωσία, μπορούμε να ανοιχθούμε προς τους άλλους ανθρώπους, να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε εγωκεντρικά”, είπε χαρακτηριστικά.

Συνδέοντας το κήρυγμα του Τιμίου Προδρόμου με την κρίση που βιώνουμε σήμερα, υποστήριξε ότι “ο Πρόδρομος δεν δίστασε να ελέγξει περί κρίσεως ανθρώπους που θεωρούσαν ότι λόγω της θέσης τους μπορούσαν να αμαυρώνουν τα πάντα”.

Κλείνοντας τον λόγο του, ο κ. Χρυσόστομος δήλωσε ότι “η μετάνοια δεν είναι απλά μια ηθική απαίτηση στη ζωή του ανθρώπου αλλά γίνεται τρόπος ζωής για να πετύχει ο άνθρωπος τα εχέγγυα εκείνα που θα τον καταστήσουν πολίτη της Βασιλείας του Θεού”.

Η ακολουθία του πανηγυρικού αρχιερατικού εσπερινού ολοκληρώθηκε στα πρόπυλα του καθεδρικού ναού της Του Θεού Σοφίας Ξάνθης, όπου κατέληξε η λιτανευτική πομπή που συνόδευε την εικόνα του πολιούχου Τιμίου Προδρόμου και της Παναγίας της Καλαμούς.

Η Σοφία Καρεκλά έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ. Εργάζεται σε τηλεοπτικά κι έντυπα Μέσα, από το 2006.

Ετικέτες: