Ολοκληρώθηκαν με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα οι εορτασμοί για την πολιούχο και προστάτη της Ν. Φιλαδέλφειας, την Παναγία την Οδηγήτρια από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας, την Βουρλιώτισσα ή Καρά-Παναγιά όπως την έλεγαν οι πρόγονοι της ιωνικής γης.

Οι φετινοί εορτασμοί είχαν ιδιαίτερη σημασία, καθώς η ενορία συμπλήρωσε 90 χρόνια ζωής και ιστορίας και είχε την ιδιαίτερη ευλογία να αποκτήσει η Βουρλιώτισσα το δικό της ναό, σε τελετή όπου προέστει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος.

Απόψε τελέστηκε ο μεθέορτος εσπερινός όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θήρας κ. Επιφάνιος και εν συνεχεία η μεγαλοπρεπής πάνδημη λιτάνευση στους δρόμους της Ν. Φιλαδέλφειας. Της πομπής προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας & Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ενώ τον πλαισίωσαν δεκάδες ιερείς της Μητροπόλεως, άγημα του Πολεμικού Ναυτικού, άνδρες με παραδοσιακές βουρλιώτικες ενδυμασίες και εκατοντάδες πιστοί.

H λιτανευτική πομπή έκανε δέηση στο μνημείο μικρασιατών πεσόντων κατά την εθνική τραγωδία, όπου ο Μητροπολίτης Γαβριήλ έκανε κάλεσμα στο λαό για εφαρμογή της ευαγγελικής αγάπης “όχι της ιδιοτελούς, αυτής της αγάπης και προσφοράς που περιμένει κάποιο αντάλλαγμα, αλλά της αγάπης προς τον πλησίον, τον ξένο, τον εχθρό και τον διώκτη. Να τείνουμε χείρα αγάπης και αδελφοσύνης ακόμα και σε αυτούς που μας τείνουν χείρα πολέμου. Ας ευχηθούμε η Παναγία να μας προσφέρει την δύναμη να αγαπήσουμε τους ανθρώπους, να ομονοήσουμε και να συναισθανθούμε ότι μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να μιμηθούμε όλους εκείνους τους προγόνους που είναι οι ρίζες μας και να πορευόμαστε με ειρήνη και αισιοδοξία για το μέλλον”.

[jw7-video n=”1″]

Λίγο πριν την απόλυση ο κ. Γαβριήλ εξέφρασε την συγκίνησή του που οι φετινοί εορτασμοί επιστεγάστηκαν με την απόκτηση νέου χώρου για την Παναγία και ανέφερε πως “90 χρόνια τώρα μας αξιώνει ο Θεός να εορτάζουμε εδώ στην πατρίδα μας και τη Νέα Φιλαδέλφεια ελεύθεροι. Και γι αυτό δοξολογώ τον Θεό που μας κρατά ελεύθερους να εορτάζουμε και να δημιουργούμε μέσα από τις αδυναμίες μας. Ευχαριστώ όλους όσους προσήλθατε να τιμήσετε την Μητέρα την Βουρλιώτισσά μας, που επί 90 χρόνια στήριζε, στηρίζει  και την επικαλούμαι να συνεχίζει να στηρίζει την Νέα Φιλαδέλφεια, την τοπική μας Εκκλησία αλλά και την πατρίδα μας, που όσοι την επιβουλέυονται να ξέρουν ότι Εκείνη που πάντοτε διαχρονικά προστάτευε με το πέπλο της το Έθνος μας ήταν η Παναγία Μητέρα μας. “

Το τέλος των εκδηλώσεων έλαβε χώρα στον παρακείμενο γήπεδο του Ιωνικού Ν. Φιλαδέλφειας, όπου δόθηκε μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση αφιερωμένη στη Μικρά Ασία, με τίτλο “Ω γη της Ιωνίας, σενα αγαπούν ακόμα” από το Εργαστήρι Τέχνης & Πολιτισμού του Χρ. Θεολόγου.

Tον συντονισμό και την οργάνωση όλων των εκδηλώσεων είχε ο προϊστάμενος του ναού, π. Παντελεήμων Παπασυννεφάκης και οι ακούραστοι συνεργάτες του.

 

Ετικέτες: