Στην πόλη του Ναυπλίου η Εταιρεία Πελοποννησιακών Σπουδών σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων και την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας διοργανώνει το 9ο Διεθνές Συνέδριο Πελοποννησιακών Σπουδών από 30 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2015.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα διεξαχθούν σε τρία τμήματα. Το Α’ Τμήμα Αρχαίων Χρόνων θα εργαστεί στην αίθουσα «Τριανόν» (Πλατεία Συντάγματος), το Β’ Τμήμα Βυζαντινής – Μεταβυζαντινής περιόδου στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου (οδ. 25ης Μαρτίου 2) και το Γ’ Τμήμα Νεωτέρων Χρόνων στην αίθουσα του «Βουλευτικού» (Πλατεία Συντάγματος).

Η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου ξεκίνησε με αγιασμό που τέλεσε ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος, παρουσία των Μητροπολιτών Ηλείας Γερμανού, Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρου, του Επισκόπου Θαυμακού- Καθηγούμενου Ἰ. Μ. Ἀσωμάτων Πετράκη, του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Επιδαύρου κ Καλλίνικου, του Αντιπριφερειάρχη Αργολίδος Αναστάσιου Χειβιδόπουλου, του Δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρου, της Προέδρου του ΔΟΠΠΑΤ Πόπης Καλκούνου και συνέδρων.

Η οργανωτική επιτροπή του 9ου Συνεδρίου Πελοποννησιακών Σπουδών αποτελείται απο τους:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΕΡΤΣΕΤΗΣ Πρόεδρος
ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ἀντιπρόεδρος Α΄
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΙΕΡΡΟΣ Ἀντιπρόεδρος Β΄
ΙΩΑΝΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΠΟΥΛΟΥ Γεν. Γραμματεύς
ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΟΤΣΩΝΗΣ Ταμίας
ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΑΚΟΣ Μέλος
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΑΝΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Μέλος
ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Μέλος
ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Μέλος
ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Μέλος
ΕΛΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Μέλος
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΣ Μέλος
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΧΕΙΒΙΔΟΠΟΥΛΟΣ Ἀντιπεριφερειάρχης Ἀργολίδος
ΜΑΡΙΑ ΡΑΛΛΗ – ΠΙΤΣΑΚΗ Δημ. Σύμβουλος Ἐντεταλμένη γιά τόν Πολιτισμό και την Παιδεία

Οι εργασίες ξεκίνησαν με προσφώνηση οπό τον Πρόεδρο της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών, ακολούθησαν χαιρετισμοί οπό εκπροσώπους της Εκκλησίας, της Πολιτείας και κοινωνικών φορέων. Η κήρυξης των εργασιών του Συνεδρίου έγινε από τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δ. Κωστούρο.

1η πρώτη συνεδρία του Γ’ τμήματος Νεωτέρων Χρόνων
Δημήτριος Γόνης, Τό προσκυνητάριο τῆς μονῆς τοῦ Μεγάλου Σπηλαίου στή δίνη τῶν συγκρούσεων Κ. Οἰκονόμου καί Θ. Φαρμακίδη.
-Μητροπολίτης Ἠλείας Γερμανός, Ἡ ἐπίδρασις τῆς ὀρθοδόξου λατρείας τῆς ἐορτῆς τοῦ Πάσχα εἰς τήν γλῶσσαν τοῦ λαοῦ μας.
-Μητροπολίτης Μαντινείας καί Κυνουρίας Ἀλέξανδρος, Ὁ ἐκ Πατρῶν διάκονος τοῦ Π. Π. Γερμανοῦ καί μετέπειτα Μητροπολίτης Ἀθηνῶν Θεόφιλος Βλαχοπαπαδόπουλος († 1871) καί τό ἐθνικό του ἔργο.
-Ἐπίσκοπος Θαυμακοῦ Ἰάκωβος, Καθηγούμενος Ι. Μ. Ἀσωμάτων Πετράκη, Ἐπιφανεῖς Δημητσανῖτες κληρικοί στήν Ἀθήνα κατά την περίοδο τῆς Τουρκοκρατίας.
-Στέφανος Ἤμελλος, Παρατηρήσεις εἰς τόν μύθον τοῦ Ἀλφειοῦ καί τῆς Ἀρεθούσης.
-Καπετανάκης Σταῦρος, Ἡ συμβολή τῆς Μάνης στήν Ἐπανάσταση τοῦ 1821.
– Γεώργιος Λιακόπουλος, Ἡ πρώτη οθωμανική δημοσιονομική ἀπογραφή τῆς ἐπαρχίας Ναυπλίου. Ὁ Καζᾶς τ’ Ἀναπλιοῦ στό φορολογικό κατάστιχο ΤΤ446 (1540-1566).

Εντύπωση προκάλεσε η ομιλία του Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού που είχε ως επίκεντρο σκίτσα του περιφερειακού και αθηναϊκού τύπου με θέμα τη θρησκεία και την οικονομία.