Για το σύμβολο και το μέσο σύμφωνα με το οποίο ο Σταυρός αποτελεί τον δρόμο για την εσωτερική ανάσταση του ανθρώπου, μίλησε στο κήρυγμά του,ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, κατά την Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε στον Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής Ναυπάκτου την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως.

Ο κ.Ιερόθεος αναφέρθηκε στην, κατά τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά, ερμηνεία και συμβολισμό του Σταυρού.

Ανέφερε,ότι είναι προσκυνητός τύπος.Ο τύπος δηλαδή τον οποίο προσκυνούμε.Ο Χριστός σταυρώθηκε πάνω στον Σταυρό,τον οποίο εμείς ευλαβούμαστε,ασπαζόμαστε και τιμούμε.Και με αυτή την έννοια είναι προσκυνητός τύπος.Είναι Ιερός τύπος. Άρα και προσκυνητός.

Το δεύτερο σημείο του ορισμού του Σταυρού σύμφωνα με πάντα με τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά είναι ο λόγος του τύπου του Σταυρού.Δηλαδή,η ενέργεια η οποία πηγάζει από τον Σταυρό. Πρέπει να έχουμε πνευματική πολιτεία,σταυρώνοντας τα πάθη,τις αδυναμίες και τους κακούς λογισμούς τους οποίους θα πρέπει να σταυρώσουμε προκειμένου από άνθρωποι σαρκικοί να μεταβληθούμε σε πνευματικούς ανθρώπους.

Ως σύμβολο λοιπόν και Λόγος με τον Σταυρό,είναι δυνατόν να νεκρώσουμε τα πάθη μας,να σταυρώσουμε τους λογισμούς και τις επιθυμίες μας,ώστε να ανατείλλει η πνευματική πολιτεία και να επιτευχθεί η Ανάσταση του εσωτερικού ανθρώπου.Προσκυνούμε τον Σταυρό,αλλά ζούμε και το μυστήριο του Σταυρού.Έτσι πηγαζει η δύναμη του Σταυρού ενάντια στους δαίμονες,την αμαρτία,μέχρι την εξύψωση και τη μετοχή της Αναστάσεως και Δόξας του Θεού.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ

Πηγή: nafpaktianews

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία αυτή είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους από το "Ορθοδοξια.info" μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο news@orthodoxia.info Η αναδημοσίευση στις σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή των όσων αναφέρονται στα κείμενα από την πλευρά του orthodoxia.info