Νίκος Φίλης: Αντιδράσεις για την γαλαντομία της συμφωνίας

ORTHODOXIA.INFO | Σπύρος Παπαγεωργίου Αντιδράσεις προκαλεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος η χθεσινή κοινή συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για θέματα που αφορούν τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Σύμφωνα με το protothema.gr, o πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης αντιδρά στο σημείο της συμφωνίας όπου οι κληρικοί δεν θα θεωρούνται πλέον δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά το κράτος θα αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει το ισόποσο της μισθοδοσίας τους στην ηγεσία της εκκλησίας.

«Δεν καταλαβαίνω πώς αυτό θα επιτευχθεί ουσιαστικά, όταν το κράτος διατηρεί την υποχρέωσή του να πληρώνει στην Εκκλησία τουλάχιστον 210 εκατομμύρια ετησίως προκειμένου αυτή να μισθοδοτεί εις τον αιώνα τον άπαντα τους ιερείς» δήλωσε στο Ποντίκι ο Νίκος Φίλης. «Γιατί, όμως, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δίνονται τόσα χρήματα και να διασφαλίζονται οι 10.000 θέσεις των ιερέων;

Ο κ. Φίλης επίσης χαρακτηρίζει «γαλαντομία του κράτους» την ρύθμιση περί της εκκλησιαστικής περιουσίας. «Χρειάζεται πολλή δημόσια συζήτηση και νομική διευκρίνιση και όχι γαλαντομίες εκ μέρους του κράτους. Η εκκλησιαστική περιουσία είναι ένα ακανθώδες ζήτημα και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί προωθείται μια ρύθμιση τύπου «περαίωση» υπέρ της Εκκλησίας – και μάλιστα προκαταλαμβάνοντας το Κτηματολόγιο, που θα ολοκληρωθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Tagged: