Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022 | 20:15

Νέο “όχι” του Πατριάρχη Ειρηναίου για επίσκεψη του Πάπα στη Σερβία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Την πάγια θέση του πως «Δεν είναι κατάλληλος ο χρόνος για την επίσκεψη του Πάπα στη Σερβία” επανέλαβε ο Πατριάρχης Σερβίας, Ειρηναίος.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας, μετά την συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον Γραμματέα του Βατικανού, Καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, δήλωσε ότι παραμένει σταθερός στην άποψη που εξέφρασε και στις αρχές του 2018.

«Ο σερβικός λαός είναι εναντίον μιας τέτοιας επίσκεψης εξαιτίας όσων έγιναν στο παρελθόν, αλλά και πρόσφατα με τους διωγμούς Σέρβων από την Κροατία» υπενθυμίζοντας την στάση που τήρησαν οι Καθολικοί ιεράρχες στην Κροατία κατά την περίοδο του 2ου Παγκοσμίου πολέμου, επί καθεστώτος Άντε Πάβελιτς που διέπραττε εγκλήματα κατά του Σέρβων, επιδιώκοντας τον αφανισμό τους.

Η Σερβική Εκκλησία έχει ως κύριο αίτημά της, την καταδίκη από το Βατικανό της στάσης αυτής, γεγονός που θα οδηγούσε στην αποκατάσταση των σχέσεων των δύο εκκλησιών και θα “άναβε” το πράσινο φως για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Σερβία.

Από την πλευρά της, η πολιτική ηγεσία της Σερβίας προσεγγίζει το θέμα πιο ρεαλιστικά και εκτιμά πως μια ενδεχόμενη επίσκεψη του Πάπα θα ήταν προς όφελος της Σερβίας, απο την στιγμή μάλιστα που το Βατικανό δεν προέβη στην αναγνώρισης του Κοσόβου

Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς τόνισε πως “Δύσκολα θα βρεθεί στο μέλλον Πάπας που να δείχνει τόση κατανόηση για τα προβλήματα της Σερβίας, όσο ο σημερινός» ενώ και η κοινή γνώμη στη Σερβία έχει πλέον μία καλύτερη εντύπωση για το Βατικανό απ’ αυτή που υπήρχε στο παρελθόν.

Σε αυτό καταλυτικό ρόλο έχει διαδραματίσει η μη αναγνώριση της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου, αλλά κυρίως το «πάγωμα» από τον Πάπα Φραγκίσκο της διαδικασίας «αγιοποίησης» του Καρδινάλιου Αλόιζε Στεπίνατς, ο οποίος με την ένοχη σιωπή του συνέβαλε στην εξόντωση του σερβικού πληθυσμού την περίοδο 1941-1945.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ