Στο ιστορικό κέντρο της Αγγλικανικής Εκκλησίας, το Canterbury, και στους χώρους του Συνεδριακού Κέντρου του καθεδρικού ναού της πόλης, άρχισε χθες ο νέος κύκλος του θεολογικού διαλόγου Αγγλικανών – Ορθοδόξων, ο οποίος ξεκίνησε το 2016. Βασικό του αντικείμενο είναι το ζήτημα της θεολογικής κατανόησης του ανθρωπίνου προσώπου.
Η πρώτη μέρα των συνεδριάσεων ξεκίνησε με προσευχή από τον αγγλικανό συμπρόεδρο της Επιτροπής, Most Revd Dr Richard Clarke, ο οποίος έκανε ένα σύντομο σχόλιο στο κείμενο Πρα 8:26-40 για τη συνάντηση του αποστόλου Φιλίππου με τον Αιθίοπα. Ακολούθησε ο ορισμός των Rt Revd Michael Lewis (από την πλευρά των Αγγλικανών) και Jonathan Hemmings (από την πλευρά των Ορθοδόξων) ως υπεύθυνων για τη σύνταξη του ανακοινωθέντος της συνάντησης.
Η πρωινή συνάντηση συνεχίστηκε με χωριστές συνεδρίες των μελών των δύο αντιπροσωπειών, προκειμένου τα μέλη τους να ενημερωθούν και να συζητήσουν για τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα και τα προβλήματα που ανέκυψαν στις κατά τόπους Εκκλησίες κατά τον τελευταίο χρόνο. Στη συνέχεια, οι δύο αντιπροσωπείες συνεδρίασαν από κοινού, προκειμένου τα μέλη τους να αλληλοενημερωθούν για τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τις χωριστές συνεδρίες.
Πριν από την έναρξη της απογευματινής συνεδρίας, τα μέλη της Επιτροπής είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν για λίγο τα ερείπια της μονής που είχε ιδρύσει κατά τα τέλη του ς΄ μ.Χ. αιώνα ο Άγιος Αυγουστίνος, προκειμένου να μεταφέρει τη ρωμαϊκή πρακτική της χριστιανικής πίστης στην Αγγλία.
Κατά την απογευματινή συνεδρία παρουσιάστηκαν στα μέλη της Επιτροπής τα δύο κείμενα που είχαν συζητηθεί κατά τη συνάντηση της Λάρνακας της Κύπρου (13 – 20 Οκτωβρίου 2018) και επεξεργάστηκε η Συντακτική Επιτροπή (Canterbury 28 – 29 Ιουλίου 2019). Πρόκειται για τα κείμενα «Stewards of Creation: A Hope-filled Ecology» και «Good Dying? The Christian approach to Life and Death», τα οποία θα συζητηθούν στην ολομέλεια κατά τις επόμενες μέρες των συνεδριάσεων της Επιτροπής.
Η σημερινή, δεύτερη, μέρα των συνεδριάσεων ξεκίνησε με προσευχή από τον ορθόδοξο συμπρόεδρο της Επιτροπής, Μητροπολίτη Βελγίου Αθηναγόρα. Η πρωινή συνεδρίαση ήταν αφιερωμένη στη συζήτηση του κειμένου «Stewards of Creation: A Hope-filled Ecology» το οποίο αναφέρεται στην ευθύνη των χριστιανών για τη δημιουργία. Το κείμενο, που είχε επεξεργαστεί η Συντακτική Επιτροπή τον Ιούνιο του 2019, διαβάστηκε στην ολομέλεια της Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου παράγραφο προς παράγραφο, ώστε τα μέλη να έχουν την ευκαιρία να κάνουν τις παρατηρήσεις τους, να εκφράσουν τις ενδεχόμενες ενστάσεις τους και τελικά να διατυπώσουν και να συζητήσουν τις προτάσεις τους.
Κατόπιν, τα μέλη της Επιτροπής επισκέφτηκαν την εκκλησία του αγίου Μαρτίνου που θεωρείται η αρχαιότερη χριστιανική εκκλησία στον αγγλόφωνο κόσμο. Το αρχικό κτίσμα ανήκει στα τέλη της ρωμαϊκής περιόδου της Αγγλίας και ανακαινίστηκε ως ιδιωτικό παρεκκλήσιο της βασίλισσας Bertha του Κεντ γύρω στα 580 μ.Χ.
Στη συνέχεια τα μέλη της Επιτροπής παρέστησαν στον εσπερινό που τελέστηκε στον καθεδρικό ναό του Καντέρμπουρυ, κατά τον οποίο έψαλε η χορωδία νέων του ναού, και αμέσως μετά συνέχισαν τις συζητήσεις πάνω στο σχετικό με τη συντήρηση της δημιουργίας κείμενο. Μετά από μακρά συζήτηση, έγιναν στο κείμενο οι διορθώσεις που κρίθηκαν απαραίτητες, ώστε αυτό να εκφράζει τις θεολογικές απόψεις στις οποίες συμφωνούν αμφότερες οι πλευρές.
Από την πλευρά των Ορθοδόξων συμμετέχουν στον διάλογο οι:
-Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, Συμπρόεδρος (Οικουμενικό Πατριαρχείο)
-Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Χρηστάκης, Συγγραμματέας
-Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας)
-Πρωτοπρεσβύτερος κ. Jonathan A. Hemmings (Πατριαρχείο Αντιοχείας)
-Πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Γεώργιος Δράγας (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων)
-Καθηγητής Bogdan Lubardic (Πατριαρχείο Σερβίας)
-Μητροπολίτης Τιργοβιστίου κ. Νήφων (Πατριαρχείο Ρουμανίας)
-Πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Giorgi Zviadadze (Πατριαρχείο Γεωργίας)
-Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος (Εκκλησία της Κύπρου)
-Καθηγητής κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου (Εκκλησία της Ελλάδος)
-Επίσκοπος Φιλομηλίου κ. Ηλίας (Εκκλησία της Αλβανίας)