Ο ελληνομαθής Επίσκοπος Σιεμιατίτσε Γεώργιος, είναι από χθες ο νέος Αρχιεπίσκοπος Βρότσλαβ και Στέτσιν.

Η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας συνήλθε στις 16 Μαΐου 2017 υπό την προεδρία του Μητροπολίτου Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα και εξέλεξε τον Επίσκοπο Σιεμιατίτσε Γεώργιο για ποιμενάρχη στην επαρχία Βρότσλαβ και Στέτσιν.

Ο κ. Γεώργιος διαδέχεται τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Ιερεμία, ό οποίος εκοιμήθη την Δευτέρα του Πάσχα. Παραμένει επικεφαλής της Θρησκευτικής Υπηρεσίας του Πολωνικού Στρατού και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος κατά κόσμον Μάριος Πανκόφσκι γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1974 στο Μπιαλίστοκ. Στις 17 Δεκεμβρίου 1993 εκάρη μοναχός στη Μονή Αγίου Ονουφρίου Γιαμπλέζνας. Διάκονος χειροτονήθηκε από το Αρχιεπίσκοπο Σάββα την 1η Ιανουαρίου 1995, ενώ στις 15 Οκτωβρίου 1998 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο ναό της του Θεού Σοφίας στο Μπιαλίστοκ.

Στις 30 Απριλίου του 1999 έλαβε το οφίκιο του Ηγουμένου και στις 4 Μαΐου του ιδίου έτους, επελέγη ως Καθηγούμενος της Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Ονουφρίου Γιαμπλέζνας. Στις 3 Απριλίου 2000 έλαβε το οφίκιο το Μιτροφόρου Αρχιμανδρίτου. Εξελέγη Επίσκοπος Σιεμιατίτσε, βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Βαρσοβίας και στις 28 Ιανουαρίου 2007 χειροτονήθηκε, με την συμμετοχή Ελλήνων και Ουκρανών Ιεραρχών.

Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών από το 1999 και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Πολωνία.

Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.