ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Σοφία Καρεκλά, Γιώργος Φερδής | Εν μέσω χειροκροτημάτων και επευφημιών εισήλθε στον κατάμεστο ναό της Αγίας Τριάδος στη Νέα Υόρκη ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος για την τελετή της ενθρόνισής του που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου.

Εκπρόσωποι της αμερικανικής, της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης, ιεράρχες από όλο σχεδόν τον ορθόδοξο κόσμο καθώς και επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί από την Αμερική αλλά και την Ελλάδα συμμετείχαν στην τελετή μαζί με τον κλήρο και τον λαό της αμερικανικής κοινωνίας.

Στο μήνυμά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τόνισε τις ικανότητες του νέου Αρχιεπισκόπου, χαρακτηριζόντάς τον “αρχιερέα ικανό που μπορεί να φέρει εις πέρας το έργο της διοίκησης, κόσμιο, ιεροπρεπή, με συγκροτημένη φρόνηση και ικανή πείρα”.

Ως εκπρόσωπος της Αμερικανικής κυβέρνησης, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ κ. Άλεξ Αζάρ δήλωσε στην ομιλία του ότι η ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής παίζει σημαντικό ρόλο για τη χώρα.

Επισήμανε, ακόμη, ότι η ελληνική ορθόδοξη κοινότητα έχει συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στους αγώνες για τις πολιτικές ελευθερίες, αναφέροντας το έργο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιάκωβου για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στην τοπική κοινωνία μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Αζάρ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τις ενέργειες του Προέδρου Τραμπ για τον σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας σε όλο τον κόσμο. Τέλος, ευχήθηκε στον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής μακρά και καρποφόρα ποιμαντορία.

“Έρχεσαι ως Ελπιδοφόρος”

Ο μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, ο οποίος ενθρόνισε τον νέο Αρχιεπίσκοπο εκπροσωπώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, έδωσε έμφαση στο όνομα και την εκλογή του κ. Ελπιδοφόρου. “Η εκλογή σου φανερώνει εμπιστοσύνη, αξία, όραμα, ελπίδα”, ανέφερε χαρακτηριστικά, ευχόμενος στον νέο Αρχιεπίσκοπο “να φανείς αντάξιος της εμπιστοσύνης της Συνόδου που σε εξέλεξε”.

Κάνοντας λόγο για το όνομα του κ. Ελπιδοφόρου, είπε ότι “η επιλογή του ονόματός σου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη δεν ήταν τυχαία. Υπήρξες ελπιδοφόρος τόσο ως σπουδαστής όσο και ως κληρικός. Έρχεσαι εδώ ως Ελπιδοφόρος”.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο κ. Αυγουστίνος είπε προς τον νέο Αρχιεπίσκοπο “έρχεσαι σε μια χώρα που δικαίως αποτελεί θεματοφύλακα του σύγχρονου πολιτισμού, που αγωνίζεται για την υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας, της ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έρχεσαι εδώ φέρνοντας πνεύμα οικουμενικό. Εκπροσωπείς μια ορθοδοξία ανοικτή και διαλογική και όχι κάποιον θρησκευτικό μεσσιανισμό”.

Ο κ. Αυγουστίνος εξέφρασε, επίσης, τη χαρά του γιατί “ως απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, νιώθω περήφανος που ενθρονίζω σήμερα στην ωραία Νέα Υόρκη τον ηγούμενο της Χάλκης”. Μιλώντας για τους προκατόχους του κ. Ελπιδοφόρου, είπε ότι “διαδέχεσθε πανάξιους ιεράρχες, όπως ο Γέρων πρώην Αμερικής Δημήτριος. Ο καθένας άφησε τη σφραγίδα του. Θα αναμετρηθείς μαζί τους όχι για να αποδειχθείς νικητής αλλά άξιος συνεχιστής της πορείας τους”.

Δέσμευση η ολοκλήρωση του ναού του αγίου Νικολάου

Στον ενθρονιστήριο λόγο του, ο νέος Αριχεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος τόνισε τους δεσμούς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με την Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έθεσε προτεραιότητες στο έργο που αναλαμβάνει ενώ δεσμεύθηκε για την ολοκλήρωση του ναού του αγίου Νικολάου.

“Από τους πολλούς τομείς που έχουν ανάγκη άμεσης ποιμαντικής φροντίδας, θα ήθελα να υπογραμμίσω τη διακονία της αγάπης προς τη νεολαία μας, την ενίσχυση της θεολογικής μας εκπαίδευσης, καθώς επίσης και την ολοκλήρωση της ανέγερσης του Ιερού Ναού στο “Σημείο Μηδέν”. Αποτελεί καθήκον και υποχρέωσή μας ως Ορθοδόξων Χριστιανών –αλλά επίσης ευθύνη και δέσμευση απέναντι στο Θεό και το λαό Του– να ολοκληρώσουμε και να ανοίξουμε τις θύρες του ναού του Αγίου Νικολάου ως μία μαρτυρία και ένα όραμα για το τί είναι άριστο και όμορφο σε όλους τους ανθρώπους της πίστης”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τους στενούς δεσμούς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο κ. Ελπιδοφόρος τόνισε ότι “η απαράμιλλη ιστορία της διακονίας και της θυσίας της Μητέρας Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως δια μέσου των αιώνων αποτελεί πηγή έμπνευσης και αναγέννησης για όλες τις θυγατέρες Εκκλησίες και τις Επαρχίες της ανά τον κόσμο. Αυτή είναι μία σχέση, την οποίαν καλούμαστε να καλλιεργούμε και να ενισχύουμε αδιάκοπα όλο και περισσότερο”.

Ο νεός Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους προκατόχους του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “μνημονεύω τους προκατόχους μου στην όμορφη και ευλογημένη αυτή Αρχιεπισκοπή, όλους εκείνους που διαμόρφωσαν και προσδιόρισαν την εξαιρετική αυτή Εκκλησία. Μεταξύ αυτών, πρώτο τον Σεβασμιώτατο Δημήτριο, ο οποίος με τιμά με τη σημερινή παρουσία του και μου παραδίδει την Εκκλησία που διακόνησε με πίστη και επιμέλεια επί δύο δεκαετίες. Επίσης, τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, ο οποίος με τόλμη περπάτησε στο πλάι του Martin Luther King Jr. ενάντια στο πολιτιστικό ρεύμα της εποχής και ακόμη ενάντια στις συμβουλές των ομολόγων του. Και πάνω απ’ όλα τον εμπνευσμένο πρωτοπόρο Αθηναγόρα, ο οποίος συνειδητοποίησε τη σημασία της άρσης των φραγμών με τις άλλες Ομολογίες και θρησκευτικές κοινότητες”.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως “φιλοδοξία μου είναι να φυτέψω και να πολλαπλασιάσω τα ποικίλα δώρα τους στο εύφορο έδαφος αυτής της Εκκλησίας και αυτής της γης, καθώς απλώνω το χέρι μου για έναν διάλογο αγάπης και αλήθειας με τους αδελφούς και τις αδελφές μας των άλλων Εκκλησιών και θρησκευτικών κοινοτήτων”.

Να αγκαλιάσουμε τους νέους

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έδωσε, επίσης, ιδιαίτερη έμφαση στο έργο της Εκκλησίας προς τους νέους ανθρώπους, λέγοντας ότι “αν θέλουμε να είμαστε πιστοί στις ευαγγελικές μας ρίζες και τις πνευματικές μας παραδόσεις, πρέπει να είμαστε μία Εκκλησία που αγκαλιάζει τους νέους μας, που αγκαλιάζει τους ξένους, που αγκαλιάζει όλα τα μέλη της κοινότητάς μας και της χώρας μας. Η διακονία μας προς τη νεολαία και το μήνυμά μας προς τον κόσμο πρέπει να στηριχτούν στην ανάπτυξη και επέκταση της Θεολογικής μας Σχολής, που είναι η καρδιά της εκπαίδευσης του κλήρου και της διαμόρφωσης ηγετών για την Αρχιεπισκοπή μας, αλλά και πέραν αυτής”.

Στην τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, ο μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου εκ μέρους της Εκκλησίας της Κρήτης και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ

Η Σοφία Καρεκλά έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ. Εργάζεται σε τηλεοπτικά κι έντυπα Μέσα, από το 2006.

Ετικέτες: