Τη σημασία της ηθικής καλλιέργειας και εκπαίδευσης ως απαραίτητο συστατικό για την εθνική ενότητα υπογράμμισε ο Πατριάρχης Μοσχας Κύριλλος κατά το κήρυγμά του στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Κρεμλίνου.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η ηθική εκπαίδευση είναι απαραίτητη για τη διαμόρφωση του ανθρώπου – που μπορεί να αποτελέσει τη βάση της ενότητας του λαού. Πρέπει να έχουμε τις ίδιες ηθικές και πνευματικές αξίες και τότε ο λαός μας θα είναι ενωμένος, αν και ανήκει σε διαφορετικές θρησκείες», δήλωσε ο προκαθήμενος της ρωσικής Εκκλησίας.

Την ημέρα που η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τη Σύναξη της Παναγίας του Καζάν, τιμάται και η Ημέρα Εθνικής Ενότητας. Ο Πατριάρχης Κύριλλος είπε πως «αυτό που είναι σημαντικό σήμερα για τη διαμόρφωση και τη διατήρηση της εθνικής ενότητας είναι η ηθική μας διδασκαλία, το σύστημα των ηθικών αξιών που διατηρούνται στην Ορθοδοξία, οι οποίες υποστηρίζονται επίσης από θρησκευτικούς ανθρώπους που δεν είναι μέλη της ορθόδοξης πίστης».

“Εάν δεν υπάρχει γνήσια εθνική ενότητα, τότε το κρατικό σύστημα γίνεται ασταθές. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα θεμέλιο με τη μορφή κοινών αξιών, ένα κοινό ηθικό σύστημα που θα εκπαιδεύει, θα διαμορφώνει τους ανθρώπους και θα επηρεάζει την πολιτική του κράτους”, τόνισε ο ρώσος Πατριάρχης.

Ο προκαθήμενος της ρωσικής Εκκλησίας εξέφρασε την ελπίδα ότι στη σημερινή δύσκολη εποχή οι Ρώσοι θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις δοκιμασίες που θα πέσουν στην παρτίδα τόσο της Εκκλησίας, όσο και του κράτους και του λαού, διατηρώντας ανόθευτη την πίστη”.

Ο εορτασμός της εικόνας της Παναγίας του Καζάν δημιουργήθηκε στη μνήμη της απελευθέρωσης της Μόσχας και της Ρωσίας από τους Πολωνούς το 1612, καθώς η εικόνα της Παναγίας ήταν το ιερό κειμήλιο των ρωσικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πολέμου με τους Πολωνούς και Σουηδούς εισβολείς την περίοδο 1611-1613.

Photo Credit: Sergey Vlasov / patriarhia.ru

Ετικέτες: