Με εξαφάνιση απειλούνται οι χριστιανικοί πληθυσμοί σε ένα μεγάλο μέρος της Αφρικής. Με στόχο τη δημιουργία ενός αφρικανικού «χαλιφάτου», οι ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως ο ISIS και η «σύμμαχός» του Μπόκο Χαράμ, κάνουν όλο και πιο έντονη τη δράση τους, σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Νιγηρία, η Λιβύη, η Σομαλία και το Νότιο Σουδάν, στοχοποιούν τους χριστιανούς οι οποίοι και αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις να εγκαταλείπουν τις εστίες τους.

Τα πρόσφατα αιματηρά τρομοκρατικά χτυπήματα στη Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά και στις εκκλησίες των κοπτών στην Αίγυπτο, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις χριστιανικές κοινότητες.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης αυτής της ταχέως εξαπλούμενης τρομοκρατικής απειλής, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναμένεται να επισκεφθούν στις 28 και 29 Απριλίου την Αίγυπτο. Οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες οι οποίοι έχουν καταδικάσει τους διωγμούς και τις δολοφονίες των χριστιανών, θα στείλουν μηνύματα ειρήνης και ενότητας.

Κάλεσμα προς τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να αγνοεί τις διώξεις των Χριστιανών στην Αφρική, καθώς και στη Συρία και το Ιράκ απηύθυνε πρόσφατα και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος. «Στη Νιγηρία εκατοντάδες χριστιανοί εκτελούνται και οι οικισμοί τους καίγονται, όμως στον κόσμο υπάρχει μια σιωπή σαν να μη συμβαίνει τίποτα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και βλέπουμε δυστυχώς ότι επανήλθαμε σε περασμένους αιώνες, όπου επικρατούσε η θρησκευτική βία», σχολιάζει στον Ελεύθερο Τύπο ο επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, Παντελεήμων.

«Η θρησκευτική βία αποτελεί το επικάλυμμα άλλου είδους συγκρούσεων», αναφέρει, εξηγώντας ότι «οι συγκρούσεις έχουν να κάνουν με ανακατατάξεις γεωπολιτικές και με θέματα ενέργειας. Το φαινόμενο της θρησκευτικής βίας στην Αφρική παρατηρείται κυρίως σε περιβάλλοντα που υπάρχει μειωμένη Παιδεία».

Αναρωτιέται, ωστόσο, ο επίσκοπος «εάν τελικά είναι ηθελημένο να μην υπάρχει η δυνατότητα Παιδείας σε κράτη που θα μπορούσαν πραγματικά να ευημερούν. Κατά μια περίεργη σύμπτωση, όπου βλέπουμε πάνω στον παγκόσμιο χάρτη θρησκευτική βία, υπάρχει εκεί φυσικός πλούτος και δεν ξέρω κατά πόσο το ένα ταυτίζεται με το άλλο…».

Και στέλνει το δικό του μήνυμα: «Ο κύριος λόγος των θρησκειών είναι να διδάσκουν την καταλλαγή και τον αμοιβαίο σεβασμό. Οταν ο κόσμος και δη τα κράτη αποφασίζουν συνειδητά να δώσουν ένα τέλος σε τέτοιες περιπτώσεις, πραγματικά μπορούν και το κάνουν. Είναι πολύ μικρός ο πλανήτης μας για να έχουμε συγκρούσεις και τόσο πολύ αίμα».

Παρά το φόβο που επικρατεί από τη δράση των ισλαμικών εξτρεμιστικών οργανώσεων, οι Ορθόδοξοι μητροπολίτες, επίσκοποι και ιερείς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας συνεχίζουν με την ίδια θέληση και τον ίδιο πόθο αυτό για το οποίο βρέθηκαν στη Μαύρη Ηπειρο: Να φροντίζουν όλους όσοι έχουν ανάγκη («και είναι εκατοντάδες χιλιάδες») και να κηρύττουν το λόγο του Θεού.

Ο επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν Παντελεήμων από το 2012 ποιμαίνει σε μια περιοχή όπου οι άνθρωποι, σε σχέση με εκείνους του δυτικού κόσμου, μπορούν να ελπίζουν με ελάχιστα πλην αναγκαία πράγματα.

Όπως λέει, «στην Αφρική υπάρχουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, Υγείας και Παιδείας». Ο ίδιος πεζοπορεί για ώρες μέσα στη ζούγκλα, προκειμένου να βρεθεί δίπλα στον κόσμο και να κηρύξει την αγάπη. Πρόσφατα, μάλιστα, τέλεσε ομαδικές βαπτίσεις ανθρώπων που προέρχονταν από τις τρεις ενοριακές κοινότητες του Pointe-Noire.

Οταν, μάλιστα αναφέρεται στα παιδιά της Αφρικής, δεν κρύβει τη συγκίνησή του. Με λόγια αγάπης μιλάει και για τους Ελληνες οι οποίοι, όπως λέει, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, συμβάλλουν στο έργο της ιεραποστολής της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Κονγκό που μετράει 30 χρόνια παρουσίας και δράσεως στην ευρύτερη περιοχή.

Μεταξύ των ιδρυμάτων της συμπεριλαμβάνονται τα εκπαιδευτήρια «Φως Εθνών», το Ορφανοτροφείο «Αγιος Ευστάθιος» όπου σήμερα φιλοξενεί 24 παιδιά. Υπό κατασκευή βρίσκεται και το Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο της τοπικής Εκκλησίας, για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση νοσημάτων, κυρίως τροπικών, που προσβάλλουν και αποδεκατίζουν κυρίως τα μικρά παιδιά.

Βάλια Νικολάου / Ελεύθερος Τύπος

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία αυτή είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους από το "Ορθοδοξια.info" μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο news@orthodoxia.info Η αναδημοσίευση στις σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή των όσων αναφέρονται στα κείμενα από την πλευρά του orthodoxia.info