Μια πολύ όμορφη μουσικό-φιλολογική εκδήλωση, μια εκδήλωση με άρωμα και θύμησες από την Πόλη, έλαβε χώρα στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινοπολιτών στους Αμπελόκηπους.

Η εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Φίλων Μουσικής “Η Θεοτόκος” και το Σωματείο Ελλήνων Υπηκόων Απελαθέντων εκ Τουρκίας, ήταν αφιερωμένη στον  Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μ.τ.Χ.Ε Βασίλειο Νικολαϊδη, τον Μεγάλο αυτό Δάσκαλο και άνθρωπο, καθώς συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τον θάνατό του και 100 χρόνια από την γέννησή του. Αυτό άλλωστε μαρτυρούν οι δεκάδες  συνάδελφοι και μαθητές του, γνωστοί ιεροψάλτες του λεκανοπεδίου Αττικής, που παρευρέθησαν στην εκδήλωση για να τιμήσουν αυτόν τον ταπεινό εργάτη του αναλογίου, για την πολύχρονη προσφορά του στη Βυζαντινή Μουσική.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ήταν ο Διδάκτωρ Μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Φιστουρής Δημοσθένης με θέμα “Η επισκόπηση του έργου του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μ.τ.Χ.  Εκκλησίας, μέσα από το ιστορικό πλαίσιο που έζησε ”. Ο κύριος Φιστουρής έκανε μια ιστορική αναδρομή στη ζωή του Βασίλειου Νικολαϊδη και τις επιρροές που δέχτηκε από μεγάλους πρωτοψάλτες  και ιερά τέρατα της Βυζαντινής Μουσικής, Ιάκωβο Ναυπλιώτη, Κωνσταντίνο Πρίγγο και Μιχαήλ Χατζηαθανασίου.

Στη συνέχεια χοροί ιεροψαλτών υπό τη Διεύθυνση του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και Προέδρου του Συνδέσμου Φίλων Μουσικής “Η Θεοτόκος” Φωτίου Γιαννακάκη, και των ιεροψαλτών Γρηγόρη Νταραβάνογλου και Παναγιώτη Κουτρά, έψαλλαν εκκλησιαστικούς ύμνους, με το παραδοσιακό Κωνσταντινοπολίτικο ύφος.

Ετικέτες: