Μουσική εκδήλωση για τις αλησμόνητες πατρίδες στη Σχολή Ευελπίδων

Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η Εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, αφιερωμένη στην απόβαση του Ελληνικού Στρατού στη Σμύρνη (1919) και στον βίαιο ξεριζωμό και την εγκατάσταση στην Ελλάδα των εκ της Μικράς Ασίας προσφύγων Ελλήνων (1924), η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 4 Μαΐου 2017, στο αμφιθέατρο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΞΗΡΟΣ» της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στην Βάρη Αττικής.

Ο Ο Υποστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης , Διοικητής της Σχολής, ο Εκπρόσωπος του οικείου Μητροπολίτου Γλυφάδας κ. Παύλου, Στρατιωτικοί Ιερείς, το σύνολο των Ευελπίδων, απόστρατοι Αξιωματικοί, αλλά και οι γνωστοί Πρωτοψάλτες Θεόδωρος Βασιλικός και Φώτιος Κεσενταζής, απόλαυσαν την Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, υπό την διεύθυνση του καθηγητού και πρωτοψάλτου, συνταγματάρχου ε.α. κ. Θεοδώρου Κοκκορίκου, να αποδίδει με θαυμάσιο τρόπο τραγούδια από την μουσική παράδοση της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας, με τη συνοδεία της Ορχήστρας Παραδοσιακών Οργάνων.

Το πρόγραμμα της Εκδήλωσης επιμελήθηκε αντιστράτηγος ε.α. κ. Ιωάννης Βερβενιώτης, ο οποίος μίλησε εξαιρετικά με θέμα «ΜΙΚΡΑΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ», παρουσιάζοντας πολλές γνωστές και άγνωστες πτυχές του ζητήματος μέσα από ιστορικές πηγές και μαρτυρίες της εποχής.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του κ. Βερβενιώτη, η Χορωδία απέδωσε τα εξής τραγούδια, κερδίζοντας τα ευμενή σχόλια και τον δίκαιο έπαινο όλων των παρακολουθησάντων την Εκδήλωση
«Τα ευζωνάκια» – Δημοτικοφανές σε στίχους Ζαχαρία Παπαντωνίου.
«Μια Σμυρνιά στο παραθύρι» – Παραδοσιακό Σμύρνης.
«Ένα τρεχαντηράκι» – Παραδοσιακό Σμύρνης και Δυτικών παραλίων Μικράς Ασίας.
«Απόψεν τα μεσάνυχτα» – Παραδοσιακό Καππαδοκίας.
«Κυρ Κωστάκη» – Παραδοσιακό Ανατολικής Θράκης – Κωνσταντινουπόλεως.
«Αητέν’ς επαραπέτανεν» – Ύμνος στον αντάρτη του Πόντου, με σολίστ τον κ. Πέτρο Βλάχο.
«Σαγγάριε Σαγγάριε» – Έντεχνο τραγούδι των στρατιωτών, με σολίστ τον κ. Θεοδόσιο Στεργιόπουλο.
«Αρχοντογιός» – Παραδοσιακό Δυτικής Θράκης, με σολίστ τον π. Φιλόθεο Θεοχάρη.
«Τέσσερα μάτια, δυό καρδιές» – Καρσιλαμάς της Αρτάκης.

Παράλληλα η Χορωδία, κάλυψε την διήγηση του μαρτυρίου του Αγίου Χρυσοστόμου επισκόπου Σμύρνης με την ψαλμώδηση του Ύμνου «Άνες, άφες, συγχώρησον ο Θεός…», ο κ. Ευάγγελος Στάμου αφηγείτο ιστορικές μαρτυρίες για την Εκστρατεία και την Καταστροφή, ενώ η κ. Μαρία Καψάλη απέδωσε εξαιρετικά το ποίημα της κ. Εύας Χαλκιαδάκη, με τίτλο «Αλησμόνητες Πατρίδες».

Κατά την διάρκεια της Εκδήλωσης, με την ευθύνη της κ. Χριστίνας Βερβενιώτη, προβάλλονταν εικόνες, φωτογραφίες και χάρτες σχετικά με την ομιλία, καθώς και τα λόγια των ποιημάτων και των τραγουδιών, υποβοηθητικά για τους παρισταμένους, οι οποίοι εξέφρασαν τις ευχαριστίες και τον ενθουσιασμό τους στους διοργανωτές.

Tagged: