Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελό του, Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τον Διάκ. Νεκτάριο Ευγενικό, μετέβη σήμερα στο πανηγυρίζον, επί τη μνήμη των αγίων Μαρτύρων Χρυσάνθου και Δαρείας Παρεκκλήσιο της Παναγίας Οδηγήτριας (Μέσα Παναγίτσα), της Ενορίας Αγίου Νικολάου Χαλκίδας όπου και τέλεσε την Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία με συλλειτουργούς τους συνοδούς του Κληρικούς και τους Εφημερίους της Ενορίας, Αρχιμ. Χρυσόστομο Καλύβα, Πρωτοπρεσβ. Ηλία Αγιαννίτη και Οικον. Χαράλαμπο Ταραμίγκο. Κατά τη διάρκεια της Προηγιασμένης, προσήλθαν στο Ι. Παρεκκλήσιο και μαθητές της Γ΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Χαλκίδος.

Κατά τη διάρκεια του κηρύγματος προς το πληθωρικό εκκλησίασμα, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο βίο των αγίων Μαρτύρων Χρυσάνθου και Δαρείας, κάνοντας προεκτάσεις στο σήμερα και μάλιστα στη σχέση ελευθερίας μεταξύ γονέων και παιδιών, την καθοδήγηση των παιδιών από τους γονείς, και την ποιότητα της και την ευθύνη της κοινωνίας εν γένει ως θεσμού ανατροφής των νέων αλλά και ως παράγοντα ορθής ενσωμάτωσης των νέων μελών προς το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Πριν την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος και οι περί αυτόν Κληρικοί, τέλεσαν μνημόσυνο στον αοίδιμο Μητροπολίτη Χαλκίδος και Καρυστίας Χρύσανθο Προβατά (1907-1921), τον και κτήτορα του Ι. Ναού, τον οποίον αφιέρωσε στην Παναγία και στους εορτάζοντες Αγίους Μάρτυρες και ο Τάφος του βρίσκεται στο προαύλιό του, αλλά και στη μνήμη του Ιερομονάχου Χρυσάνθου Τζανετή, ο οποίος είχε διακονήσει στη Νήσο Σκόπελο κατά τα μέσα του 20ου αιώνος.

Στην Θεία Λειτουργία έξαλλε θαυμάσια ο εξ Ίμβρου Ιεροψάλτης του Ι. Ναού, ιατρός κ. Χριστόφορος Σωφρονίου, βοηθούμενος από την, επί δεκαετίες διακονήσασα το ιερό Παρεκκλήσιο της Παναγίας, κ. Γιαννούλα Βουρδάνου.

Κείμενα από το γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info

Ετικέτες: