Μια επιπλέον επιτυχημένη δράση προστέθηκε το κυριακάτικο βράδυ της 22ας Νοεμβρίου 2015 στη σειρά των γόνιμων μορφωτικών εκδηλώσεων του Κέντρου Λόγου Μπανάτου «Αληθώς» (πολιτισμικής έκφρασης της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου), στον γνώριμο και φιλόξενο χώρο του Ναού της Παναγούλας εν Βανάτω της Ζακύνθου, με την παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ’, των Ηγουμένων Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Αντ. Λιβέρη και Προδρόμου Λαγκάδας Αρχιμανδρίτου Γαβριήλ Λαυρεώτη, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Λευτέρη Νιοτόπουλου, του τέως Νομάρχη και τέως Βουλευτή κ. Διονύση Γάσπαρου, αρκετών ιερέων, καθώς επίσης ευάριθμων ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών του νησιού.

Ήταν η 4η κατά σειράν εκδήλωση του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους και επρόκειτο για ένα συνοπτικό αφιέρωμα στη Βυζαντινή Ζάκυνθο.

Την παρουσίαση του αφιερώματος έκανε, με εξαιρετική παραστατικότητα και πειθώ η κ. Χριστίνα Λούντζη, διακεκριμένη Φιλόλογος και πρώην Διευθύντρια της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζακύνθου, αναπτύσσοντας το πολύ απαιτητικό θέμα: «Ανα-γνωρίζοντας απομεινάρια του Βυζαντίου στο νησί της Ζακύνθου».

Κατά την διάρκεια της διάλεξης, η κ. Λούντζη, μεταχειριζόμενη άγνωστο εν πολλοίς εποπτικό υλικό, ταξίδεψε το ακροατήριο της βραδιάς ανά τη Ζάκυνθο, ψαύοντας σπαράγματα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής από τους πρωτοχριστιανικούς μέχρι και τους μεταβυζαντινούς αιώνες. Η επιδέξια ομιλήτρια, μέσα σε μιαν ολόκληρη ώρα, κατόρθωσε -έστω και συνοπτικά- να γνωρίζει στο κοινό ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, ανερεύνητο εν πολλοίς, της ιστορίας του νησιού. Όλοι καταχειροκρότησαν την κ. Λούντζη και στο τέλος εξέφρασαν με ιδιαίτερη θέρμη την ικανοποίησή τους!

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, η 20μελής ανδρική Χορωδία Ζακύνθου «Το όνειρο του παιδιού», υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη Μπανάτου κ. Δημήτρη Κάνδηλα, απέδωσε παραδοσιακά και νεότερα εκκλησιαστικά μέλη, με τρόπο υπέροχο. Αρχίζοντας με το βυζαντινό νέο ψάλμα «Αγνή Παρθένε…» (ποίημα του Αγίου Νεκταρίου), έψαλαν -κατά το ιδιάζον ζακύνθιο μουσικό ύφος- στίχους από τον Όρθρο και τη θεία Λειτουργία, αλλά και νεότερα υμνογραφικά από την ζακυνθινή Αγιολογία (π.χ. ποιήματα του μακαριστού Γέροντος Γερασίμου Μικραγιαννανίτου, Υμνογράφου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας).

Στο τέλος, ο υπεύθυνος του Κέντρου, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, συνεχάρη ομιλήτρια και χορωδούς, ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση και διένειμε σε όλους τρία dvds με ταινίες από την ζωή του Χριστού, τα οποία κυκλοφορήθηκαν πρόσφατα από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία αυτή είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους από το "Ορθοδοξια.info" μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο news@orthodoxia.info Η αναδημοσίευση στις σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή των όσων αναφέρονται στα κείμενα από την πλευρά του orthodoxia.info

Ετικέτες: