Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 | 1:01

Μητρόπολη Τρίκκης: Αποφάσισε αναστολή των ιερών ακολουθιών

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Την αναστολή των ιερών ακολουθιών στην επαρχία του αποφάσισε ο μητροπολίτης Τρίκκης κ. Χρυσόστομος με αφορμή την εξάπλωση του μολυσματικού ιού COVID-19.

Όπως αναφέρει σε εγκύκλιο που εξέδωσε “δεν θα τελούνται οι κατανυκτικοί εσπερινοί, οι ακολουθίες του Όρθρου, των Ωρών, του Εσπερινού, του μεγάλου Αποδείπνου, οι προηγιασμένες θείες λειτουργίες, καθώς και οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου”.

Επίσης τονίζει πως το πρωί της Κυριακής θα τελεσθεί σε όλους τους ναούς μόνο η θεία λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, αφού όπως χαρακτηριστικά τονίζει “δεν μπορεί σε καμία περίπτωση η θεία ευχαριστία να υποκατασταθεί με την κατ’ οίκον ατομική προσευχή”.

Ο κ. Χρυσόστομος, με αφορμή την εξάπλωση του κορονοϊού, προτρέπει όσους παρουσιάζουν έστω και κάποιο μικρό σύμπτωμα γρίπης, να μην προσέρχονται για όσο διάστημα χρειαστεί στις ακολουθίες, αλλά να τις παρακολουθούν από το ραδιόφωνο, χωρίς έτσι να τους αποστερείται η όποια πνευματική τους ωφέλεια.

Ο μητροπολίτης Τρίκκης συντάσσεται απόλυτα με την εγκύκλιο που εξέδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ζητώντας παράλληλα από τους πιστούς να τηρούν με πολλή προσοχή τους κανόνες υγιεινής που έχει συστήσει ἡ πολιτεία, επισημαίνοντας πως “τα μέτρα για την πρόληψη της νόσου είναι προσωρινά”.

Ο μητροπολίτης κλείνει την εγκύκλιό του τονίζοντας πως “θεωρούμε την ασθένεια που έχει προκύψει ως ευκαιρία αυτοκριτικής για την πορεία του κόσμου, απόφαση για περισσότερη προσευχή και κυρίως αφετηρία μετανοίας για την πορεία της ζωής μας”.

Αναλυτικά η εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών:

Προς άπαντας τους Κληρικούς
και το χριστεπώνυμο πλήρωμα
της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Ως Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών, με αίσθημα ευθύνης προς το ποίμνιό μου, έχουμε, επανειλημμένως, συστήσει ψυχραιμία και την πλήρη τήρηση όσων συνιστούν οι αρμόδιες αρχές υγείας.

Με επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας εξαιτίας της εμφάνισης του κορωνοϊού και κατόπιν των νεοτέρων αποφάσεων της Πολιτείας για την αναστολή ποικίλων δραστηριοτήτων, καθώς και την διατύπωση αυστηρών συστάσεων για την υγιεινή των ανθρώπων, αποφασίζουμε εντός των ορίων της τοπικής Εκκλησίας, την λήψη νεοτέρων μέτρων που θεωρούμε απολύτως απαραίτητα προκειμένου να συμβάλουμε στην κοινή προσπάθεια.

Ειδικότερα:

α) Την Κυριακή το πρωί σε όλους του Ιερούς Ναούς δεν θα τελεσθεί η ακολουθία του Όρθρου, αλλά μόνο η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου από 9-10:30 το πρωί.

β) Το απόγευμα της Κυριακής δεν θα τελεσθεί ο Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Τρικάλων.

γ) Δεν θα τελούνται οι καθ’ ημέραν ακολουθίες του Όρθρου, των Ωρών, του Εσπερινού και του Μεγάλου Αποδείπνου, οι Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες και οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου.

δ) Τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό.

Προφανώς όλα αυτά δεν υπονοούν κάποιον φόβο για τη Θεία Κοινωνία, αλλά προστατεύουν από τον κίνδυνο των συναθροίσεων.

Τέλος, αναστέλλονται και όλες οι προγραμματισμένες εκκλησιαστικές και ενοριακές δραστηριότητες, κατηχητικές συνάξεις, εκδηλώσεις, ομιλίες κ.λπ., οι οποίες σχετίζονται με συναθροίσεις κοινού, όπως και η λειτουργία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, αλλά και οι πρόβες τις χορωδίας ενηλίκων.

Εν αναμονή νεωτέρων ανακοινώσεων εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος θα υπάρξει άμεση ενημέρωση.

Ευχόμαστε με τήν χάρη του Τριαδικού Θεού και τις πρεσβείες του εν Αγίοις Πατρός Ημών Βησσαρίωνος να ξεπεράσουμε τη δοκιμασία αυτή έχοντας την αδιάψευστη ελπίδα ότι ο χορηγός της Ζωής, που είναι ο Ίδιος ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, δε θα μας εγκαταλείψει.

Μετά πατρικών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ