Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 | 11:43

Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής: Απορροφά 2,5 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Περίπου 2.5 εκατομμύρια ευρώ θα απορροφήσει από το ΕΣΠΑ 2014-2020 η Μητρόπολη της Κομοτηνής (ως φορέας) προκειμένου να τα αξιοποιήσει για την ανακαίνιση δύο πολύ σημαντικών κτιρίων της πόλης. Η μερίδα του λέοντος από αυτό το ποσό πάει για την ανακαίνιση του μητροπολιτικού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, για την οποία έχει εγκριθεί το ποσό του 1.9 εκ €.

“Εδώ δεν μιλάμε για έναν ναό, αλλά για ένα μνημείο. Πολλοί δεν γνωρίζουν την ιστορία του αλλά εμείς που την γνωρίζουμε πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει και να μην ακούμε τι λέει ο καθένας” σχολίασε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων αναφερόμενος στο έργο της ανακαίνισης και απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στους επικριτές του γεγονότος ότι η Εκκλησία λαμβάνει κοινοτικές επιχορηγήσεις για την ανακαίνιση των κτιρίων της.

Όπως είπε ο κος Παντελεήμων, στόχος της Μητρόπολης είναι να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα μιας και ήδη “από το κεράκι των πιστών” έχουν ξοδευτεί πολλά χρήματα για τις απαιτούμενες μελέτες στο ναό, ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση της ανακαίνισής του. Η ανακαίνιση της “Παναγίας” ήταν κύριο μέλημα του σεβασμιότατου, από την πρώτη στιγμή της άφιξης του στην Κομοτηνή, ο οποίος εξήγησε ακόμη ότι “δεν θα πέσουν στον ναό ένα εκατομμύριο εννιακόσιες χιλιάδες, γιατί έχουμε και τις εκπτώσεις που θα δώσουν οι εργολάβοι στην δημοπρασία. Εμείς τους έχουμε δώσει τα τεύχη δημοπράτησης και τώρα το υπουργείο μπορεί και είναι σε θέση -δεν ξέρω τι άλλο χρειάζεται- να βγάλει το έργο σε δημοπρασία” και τονίζει ότι ο ίδιος “σαν ποιμενάρχης και μητροπολίτης αυτής της περιοχής δεν αδικεί τον μητροπολιτικό μας ναό ο οποίος δεν πρέπει να έχει την εικόνα που έχει, πρέπει να αποκατασταθεί και επομένως με την βοήθεια των ανθρώπων και των συνεργατών του το προχώρησε”.

Η ταυτότητα του έργου:

Με απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου, το έργο «Αποκατάσταση και ανάδειξη κτιριακού συγκροτήματος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής», προϋπολογισμού 1.900.000 ευρώ, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας 2014-2020.

Το έργο περιλαμβάνει εργασίες για τη δομική, λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση του κτιρίου και του χαρακτήρα του ως μνημείου.

Συγκεκριμένα:

Θα αντιμετωπιστούν τα δομικά και οικοδομικά προβλήματα του ναού ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω φθορά του.
Θα γίνει εκσυγχρονισμός των μηχανολογικών εγκαταστάσεων και αναμόρφωση των βοηθητικών του χώρων ώστε να βελτιωθεί η λειτουργικότητά του.

Θα πραγματοποιηθούν επεμβάσεις για την αισθητική αναβάθμιση και ανάδειξη του κτιρίου.
Θα γίνουν εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου με βοτσαλωτό δάπεδο, καθιστικούς πάγκους, ζώνη πρασίνου και φωτισμό.

ΜΕΓΑΛΟ ΛΙΦΤΙΝΓΚ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΜΑΡΕΤ
Η έτερη χρηματοδότηση που έλαβε από το ΕΣΠΑ η Μητρόπολη Κομοτηνής αφορά το εκκλησιαστικό μουσείο -το γνωστό Ιμαρέτ- και αγγίζει σε ύψος τις 616.000 €. Και εκεί η εικόνα του κτιρίου δεν είναι καλή, εξήγησε ο Μητροπολίτης “το Ιμαρέτ τώρα δεν είναι μουσείο, δεν έχει τις προσθήκες που πρέπει, δεν έχει τον κατάλληλο φωτισμό, δεν έχει πολλά”. Ως εκ τούτου, “και εκεί έχουνε πέσει κάποια χρήματα και εκεί έχουν γίνει κάποιες μελέτες για το κτίριο, να μην έχουμε τις υγρασίες που έχουμε και μετά να πάμε σε μια μελέτη μουσειολογική για να μπορέσουμε να το φτιάξουμε και κανονικό μουσείο” συμπλήρωσε ο κος Παντελεήμων.

Το “λίφτινγκ” πάντως αφορά και το επισκοπείο της Μητρόπολης Κομοτηνής, το οποίο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και ήταν και αυτό απαραίτητο να γίνει, αφού όπως λέει ο κος Παντελεήμων “δεν είναι προς τιμή μας η πόλη μας να μην έχει επισκοπείο, έρχεται ένας άνθρωπος και δεν έχουμε που να τον υποδεχτούμε”. Βέβαια αν και η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη, η δημοπράτηση των έργων χωλαίνει κάπου, εν τούτοις μάλλον είναι θέμα χρόνου να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια.

Επίσης, η Μητρόπολη “ετοιμάζει και μια άλλη μελέτη για το κτίριο της σχολής βυζαντινής μουσικής, το κτίριο που είναι πίσω από την Τσανάκλειο έτσι ώστε με την καινούρια χρονιά να μπει και εκείνο και να αποκατασταθεί να γίνει ένα κόσμημα” όπως είπε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης.

Ο κος Παντελεήμων ευχαρίστησε θερμά των κο Μέτιο για την ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ, χωρίς να παραλείψει να μνημονεύσει και τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη ο οποίος είχε υπογράψει το πρόγραμμα Leader, από το οποίο αντλείται η χρηματοδότηση των έργων στη Μονή της Παναγίας Φανερωμένης, λέγοντας: “Τελείωσε το leader, μένει η γραφειοκρατία για να πάρουμε την τελευταία δόση. Εκεί, βλέπετε, πριν καν τελειώσει οι μοναχές το πήραν στα χέρια τους, το έφτιαξαν, το επίπλωσαν. Έχουμε πολλή δουλειά, να είναι αναπαυμένη και η ψυχή του Γιώργου Παυλίδη και ο νυν περιφερειάρχης να είναι καλά, ο Παυλίδης όμως είχε βάλει την υπογραφή του για ένα αντιπλημμυρικό σε όλη την περιοχή το οποίο έχει δημοπρατηθεί και έχουμε και κάποιον εργολάβο που έχει αναλάβει με την χάρη Του Θεού θα αρχίσει και αυτό να υλοποιείται σιγά – σιγά”.

Παρόλα αυτά, υπάρχει ένα πρόβλημα με τη Μονή μιας και κατά κάποιο τρόπο οι μοναχές κινδυνεύουν, αφού δεν υπάρχει προστατευτικό τοιχίο πέριξ της εγκατάστασης. “Το μεγάλο μου πρόβλημα είναι ότι θέλω να βρω μια χρηματοδότηση για να γίνει το τοιχίο του μοναστηρίου γιατί κάθε βράδυ οι μοναχές έχουν επισκέψεις από μυστήριους ανθρώπους” υπογραμμίζει ο Μητροπολίτης και συνεχίζει: “παρόλα αυτά, αυτές κάθονται εκεί φυλάνε τον τόπο και είδατε τι εικόνα παρουσίασε το μοναστήρι την ημέρα της πανηγύρεως”.

Τέλος, σύμφωνα με τις προβλέψεις, του χρόνου η Μητρόπολη θα υποδεχθεί τους κατασκηνωτές της στις νέες της εγκαταστάσεις ενώ η τύχη των παλαιών παραμένει άγνωστη, λέει ο κος Παντελεήμων: “Οι παλιές δεν ξέρουμε τι θα γίνουνε. Θα συνεννοηθούμε με την αρχαιολογία γιατί εκεί δεν μπορούμε να βάλουμε ούτε καρφί. Αν μπορούσαμε να βάζαμε καρφί θα τις φτιάχναμε, αλλά έχουμε πρόβλημα εκεί, είναι ο χώρος αρχαιολογικός. Αν χρειάζεται και πρέπει να πάρει τον τόπο η αρχαιολογία και να αναδείξει τι έχει από κάτω, να είναι ευλογημένο. Εγώ δεν θα χαλάσω την εικόνα του τόπου για λίγα στρέμματα χώματος και παλιών εγκαταστάσεων”.

Δημήτρης Μπακιρτζάκης /xronos.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ