Κορυφώθηκαν οι εόρτιες Λατρευτικές και Επιστημονικές εκδηλώσεις, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης προς τιμήν της Αγίας Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας, της οποίας την Ιερά Μνήμη τιμά και εορτάζει σήμερα η Αγία μας Εκκλησία.

Το πρωί τελέσθηκε Πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία εις τον πάνσεπτο και περικαλέστατο ομώνυμο Ιερό Ναό της περιοχής της Όσσης, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μιλήτου κ. Αποστόλου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, ο οποίος Χοροστάτησε και του Όρθρου, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου καθώς και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων, Θερμών κ. Δημητρίου και Αμορίου κ. Νικηφόρου.

Στο κατάμεστο από πλήθος πιστών και προσκυνητών Ιερό Ναό της Αγίας, παρέστησαν μεταξύ των άλλων, η Βουλευτής των Αν. Ελλ. κ. Σταυρούλα Ξουλίδου, εκπρόσωποι της Δημοτικής και Τοπικής Αυτοδιοικήσεως με επικεφαλής τον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Καραγιάννη, εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου διά την νόσον Alzheimer, λοιπών εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου και μελέτης του γήρατός της Μητροπόλεως Λαγκαδά κ. Σταύρος Μπαλογιάννης, καθώς και αντιπροσωπείες της μαθητιώσας νεολαίας και των πολιτιστικών Συλλόγων.

Τα αναλόγια του Ναού, κόσμησε με την παρουσία της ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών της Μητροπόλεως Λαγκαδά «ο Απόστολος Παύλος», με χοράρχη τον Άρχοντα Υμνωδό της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιο Φερεντίνο, η οποία και απέδωσε κατά θαυμαστό τρόπο τους προβλεπόμενους ύμνους και τροπάρια της Ακολουθίας της Αγίας Κυράννης.

Προ της Απολύσεως της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε Λιτάνευσις των Σεπτών και Χαριτοβρύτων Ιερών Λειψάνων και της Θαυματουργού Εικόνος της Αγίας, ενώ ετέθησαν προς προσκύνηση και Αγιασμό των παρευρισκομένων Πιστών.

Ακολούθησε, εν συνεχεία η Ε΄ Θεολογική- Αγιολογική Ημερίδα, εις Τιμήν και Μνήμην της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας, η οποία είχε γενικό τίτλο «Οι Νεομάρτυρες του Γένους. Χριστόφορος Προδρομιτης. Η Συμβολή του στην Κανονική και Υμνογραφική Παράδοση».

Μέσα από αυτήν την τόσο ενδιαφέρουσα ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε εις το Συνεδριακό Κέντρο της Όσσης, έγινε μία βαθύτερη προσέγγιση στο πρόσωπο του Σοφολογιωτάτου Χριστοφόρου Προδρομίτου, ο οποίος υπήρξε ο αρχαιότερος Υμνογράφος της σήμερα τιμωμένης Αγίας, ενώ παράλληλα δόθηκε και η ευκαιρία να εντρυφήσουμε βαθύτερα στο τόσο σπουδαίο έργο του και γενικότερα να αναλυθεί περισσότερο η προσωπικότητα ενός από τους σημαντικότερους Αγιορείτες Λόγιους Πατέρες και Υμνογράφους, των τελευταίων δεκαετιών του 18ου αιώνος και των αρχών του 19ου αιώνος.

Κατά της διάρκεια της ημερίδος, ανεγνώσθησαν τα χαιρετιστήρια μηνύματα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μιλήτου κ. Απόστολο και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητο, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης και ο επιχώριος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, ο οποίος και κήρυξε και την έναρξη της Θεολογικής Ημερίδος, που πραγματοποιήθηκε με την έμπειρη προεδρεία του προκοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Καθηγητή κ. Μιχαήλ Τρίτου.

Το επιστημονικό τμήμα των εισηγήσεων της Θεολογικής- Αγιολογικής Ημερίδος, «Οι Νεομάρτυρες του Γένους. Χριστόφορος Προδρομιτης. Η Συμβολή του στην Κανονική και Υμνογραφική Παράδοση», κάλυψαν με τις έμπειρες και σωστά τεκμηριωμένες ακριβείς εισηγήσεις τους, ο Οσιολογιώτατος Μοναχός και Βιβλιοθηκάριος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Ιβήρων Αγίου Όρους, π. Θεολόγος Ιβηρίτης, ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα «Χριστοφόρος Προδρομίτης και το χειρόγραφο της Ιεράς Mητροπόλεως Λαγκαδά με την ακολουθία και το μαρτύριο της Αγίας Κυράννης», o Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής Θεολογίας κ. Θεόδωρος Γιάγκου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Χριστοφόρος Προδρομίτης. Η συμβολή του στην Κανονική Παράδοση», ενώ το πρώτο μέρος έκλεισε με την ανάγνωση από τον κ. Δημοσθένη Κακλαμάνο, της εισηγήσεως του κ. Συμεών Πασχαλίδη, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Πρόεδρο του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών με θέμα «Το Υμνογραφικό Έργο του Χριστοφόρου Προδρομίτου».

Το δεύτερο μέρος της Αγιολογικής Ημερίδος που πραγματοποιήθηκε Προεδρεία του κ. Θεοδώρου Γιάγκου, πρώτος ομιλητής ήταν ο προκοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μιχαήλ Τρίτος, ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα «Το πρόβλημα των Εξισλαμισμών και οι Νεομάρτυρες», ενώ τελευταίος εισηγητής ήταν ο Επικούρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Ιωάννης Μπάκας, ο οποίος και μίλησε με θέμα «Προσέγγιση στην τοπική αγιολογία του Όρους Βερτίσκου».

Ακολούθησε ευρεία συζήτηση επί των θεμάτων που αναπτύχθηκαν από τους εισηγητές καθώς και ερωτήσεις που απεύθυναν οι παρακολουθούντες προς αυτούς, ενώ η Ε΄ Αγιολογική Ημερίδα, έκλεισε με τον ληκτικό χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, ο οποίος και ευχαρίστησε μεταξύ των άλλων τόσο την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο για την αποστολή των χαιρετιστηρίων μηνυμάτων τους, όσο και όλους όσους ομίλησαν και ανέπτυξαν με τόσο μεστό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο τα θέματά τους, τα οποία και μας έδωσαν πολλές και καινούργιες πληροφορίες γύρω από τους Νεομάρτυρες αλλά κυρίως γύρω από το πρόσωπο αυτό, του Χριστοφόρου Προδρομίτου, ενός από τους σημαντικότερους Υμνογράφους και λόγιους Πατέρες της Αγίας μας Εκκλησίας.

Κείμενα από το γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info

Ετικέτες: