Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα ξεκίνησε το διήμερο των εόρτιων λατρευτικών και επιστημονικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης και ο Ιερός Ναός της Αγίας Κυράννης Όσσης, προς τιμήν της Αγίας Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας.

Επίκεντρο όλων των Πανηγυρικών Εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν είναι ο περικαλέστατος και πάνσεπτος Ιερός Ναός της Αγίας Κυράννης, ο οποίος και ευρίσκεται στην πανέμορφη από κάθε άποψη περιοχή της κωμοπόλεως της Όσσης, τόπο καταγωγής της τιμωμένης Αγίας Νεομάρτυρος.

Χθες το απόγευμα, τελέσθηκαν τα Θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου το οποίο και είναι αφιερωμένο στην τιμώμενη Αγία και ευρίσκεται στην είσοδο της κωμοπόλεως, ενώ εν συνεχεία τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας καθώς και η Α΄ Στάσις των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Των Ιερών Ακολουθιών, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, πλαισιωμένος από ιερείς της Μητροπόλεως μας, ενώ μεταξύ των πολλών ευσεβών Χριστιανών που παρέστησαν, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς καθώς και αντιπρόσωποι της Δήμου Λαγκαδά και της Τοπικής Κοινότητος.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, προς ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόσωπο της Αγίας Κυράννης της Οσσαίας καθώς και στους Νεομάρτυρες, τονίζοντας ότι ο Βίος και το Μαρτύριο τους πρέπει να είναι οδοδείκτης και για την δικιά μας ζωή.

Πρέπει να αγαπήσουμε με όλη την δύναμη της καρδιάς μας τον Κύριο και με οδηγό το φωτεινό παράδειγμα των Αγίων να μπορέσουμε να καταστούμε κοινωνοί της Ουρανίου Βασιλείας Του.

Σήμερα, κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, οι Εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με το Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο και εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί η Ε΄ Θεολογική – Αγιολογική Ημερίδα με θέμα «Οι Νεομάρτυρες του Γένους. Χριστοφόρος Προδρομίτης. Η Συμβολή του στην Κανονική και Υμνογραφική Παράδοση», με ομιλητές τους π. Θεολόγο Ιβηρίτη, Βιβλιοθηκάριο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Ιβήρων Αγίου Όρους, τον κ. Θεόδωρο Γιάγκου, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Πρόεδρο του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, τον κ. Συμεών Πασχαλίδη, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Πρόεδρο του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών, τον προκοσμήτορα και Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μιχαήλ Τρίτο και τον Επίκουρο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Ιωάννη Μπάκα, ενώ θα αναγνωσθούν και τα χαιρετιστήρια μηνύματα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κείμενα από το γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info