Δε, 15/07/24 | 20:18

Μητροπολίτης Λαγκαδά: “Ο Χριστός μετατρέπει τον τάφο σε πηγή ζωής”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Το απόγευμα της πιο πένθιμης ημέρας του έτους, της  Μεγάλης Παρασκευής, ετελέσθη με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και μέσα σε κλίμα κατανύξεως, η Ακολουθία και η Περιφορά του Επιταφίου,  εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Τα πρόσωπα όλων εις τον Μητροπολιτικό Ναό  ήταν θλιμμένα και με ταπείνωση γεμάτα στέκονταν μπροστά στον ανθοστόλιστο Επιτάφιο που τόσο επιμελώς στόλισαν οι Ιερείς και οι κυρίες του Ναού, ενώ κατά την διάρκεια της Ακολουθίας εναλλάσσονταν συνεχώς στο ψάλσιμο των Εγκωμίων και των Αναστάσιμων Ευλογηταρίων οι χορωδίες των Ιεροψαλτών και των Ιερέων με επικεφαλής τον Σεβαμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη.

Εν συνεχεία και μέσα σε μία ατμόσφαιρα έντονων συναισθημάτων ακολούθησε η περιφορά του Επιταφίου, με την συνοδεία τιμητικού αγήματος του στρατού ξηράς με τα όπλα σε στάση υπό μάλης και τις πένθιμες μελωδίες της φιλαρμονικής  μπάντας του Δήμου Λαγκαδά, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλεως η συνάντηση των Επιταφίων των ενοριών του Λαγκαδά, η οποία και ήταν ανθοστόλιστη ενώ  εκατοντάδες πολίτες, όλων των ηλικιών, μικροί και μεγάλοι, κρατούσαν φαναράκια και κεριά στα χέρια δίδοντας ένα ξεχωριστό τόνο στο διάβα του Επιταφίου ενώ συμμετείχαν προσευχιτικός στην κορύφωση του Θείου δράματος.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης αναφέρθηκε στον πρώτο στίχο της Α΄ Στάσεως των Εγκωμίων «η Ζωή εν Τάφω», τονίζοντας ότι μέσα από αυτό το υπέροχο νόημα των δύο λέξεων που στην κυριολεξία μεταξύ τους αντιφάσκουν και που στην πράξη η μια λέξη  αναιρεί την άλλη, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός έρχεται και κάνει τον τάφο, πηγή ζωής νεκρώνοντας τον θάνατο και την φθορά.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε το νόημα της θεολογίας και της διδασκαλίας της Αγίας μας Εκκλησίας, η οποία είναι ένα νόημα αλήθειας φανερωμένης, αλήθειας βιωμένης, αλήθειας που όλοι μας μπορούμε να την ζήσουμε, αρκεί  να νεκρώσουμε το κομμάτι εκείνο που οδηγεί τον άνθρωπο στον θάνατο, δηλαδή την εξουσία της αμαρτίας πάνω στον νου, στην καρδιά και πάνω στην υπόσταση μας. Εκείνο που μας οδηγεί στο αδιέξοδο, είναι ο εγωισμός, είναι η αστοχία, είναι οι λανθασμένες επιλογές, που κάνουμε και που μας οδήγησαν και μας οδηγούν σε αδιέξοδα ποικίλης μορφής.

Απόψε όλοι μας συνοδεύουμε Εκείνον που πέρασε τον θάνατο και γεύτηκε τον θάνατο, μα που δεν έμεινε σε αυτόν. Τον νίκησε και τον νίκησε για λογαριασμό δικό μας, ώστε να μπορεί ο καθένας από εμάς που πιστεύει σε Αυτόν, να ζει αιώνια.

Απόψε λιτανεύουμε όχι έναν νεκρό αλλά Εκείνον που νεκρώνει τον θάνατο, απόψε λιτανεύουμε τον Αρχηγό της ζωής και Αυτόν που μας χαρίζει την αιώνια ζωή της Βασιλείας Του.

Καταλήγοντας ευχαρίστησε όλους όσους παρέστησαν στην συγκινητική Περιφορά του Επιταφίου, ιδιαιτέρως δε, τους στρατιώτες που αποτελούσαν το Τιμητικό Άγημα στους οποίους και ευχήθηκε να έχουν υγεία και δύναμη καθώς και μεγάλο σθένος σε περίπτωση που χρειαστεί να αποτρέψουν όλους του υπεναντίους.

Ο Κύριος να φυλάει την Πατρίδα μας, και να μας χαρίζει όλους εκείνη την δύναμη που χρειάζεται για να σπάσουμε τις πλάκες του τάφου μέσα στις οποίες θέλουν να μας ενταφιάσουν, γιατί σας Έλληνες Ορθόδοξοι ξέρουμε να σηκώνουμε και τον Σταυρό αλλά ξέρουμε και να εορτάζουμε το Πάσχα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ